Sonar καλεί Ελλάδα

Sonar καλεί Ελλάδα

Το Sonar festival μας φιλοξένησε για άλλη μια φορά στη Βαρκελώνη, μαζί με άλλους 10.000 επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Και, ναι, ανάμεσά τους ήταν και Έλληνες!

Από το 1994 μέχρι σήμερα, την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, η Βαρκελώνη γεμίζει κόσμο επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες. Μιλάμε βέβαια για περίπου 10.000 άτομα, τα οποία βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν το γνωστό σε όλους μας Sonar Festival, ίσως το καλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης. Με το πέρασμα των χρόνων το Sonar έχει χτίσει μία φήμη σύμφωνα με την οποία έχει πάντα στο line up του τα πλέον πρωτοποριακά ονόματα, τόσο στην ηλεκτρονική μουσική (κυρίως), όσο και στον χώρο των multimedia arts.

Ένα άρτια οργανωμένο φεστιβάλ με μηδενικές καθυστερήσεις, καταπληκτικά vibes, πολύ καλή ασφάλεια, εξαιρετικούς χώρους, τέλειο ήχο και ίσως το πλέον ετερόκλητο κοινό από όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της μέρας, το Sonar by day λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κέντρο της Βαρκελώνης, ενώ το Sonar by night έχει τοποθετηθεί λίγο πιο έξω, σε ένα πελώριο complex με εξαιρετικούς χώρους.

Εκεί βρέθηκα κι εγώ, για να παρακολουθήσω μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του «τώρα» και να τους σχολιάσω. Αρχικά, να πω πως τα stages είναι πολλά και κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει όλους ανεξαιρέτως τους djs και τις μπάντες. Συνεπώς, είναι αδύνατον να διαβάσετε ένα ολοκληρωμένο review από ένα άτομο. Από όσα είδα όμως, οφείλω να ομολογήσω πως τα μεγάλα ονόματα δεν με απογοήτευσαν ούτε κατά διάνοια, με τους Underworld να κρατούν τα σκήπτρα του φεστιβάλ.

Ανεπανάληπτο show, όπως και αυτό του Trentemøller, ο οποίος κυριολεκτικά έγραψε ιστορία μαζί με την εκπληκτική μπάντα του. O Aphex Twin επιχείρησε να μας τρελάνει, ειδικά προς το τέλος του set του, όπου ξεδίπλωσε κάθε παρανοϊκή πτυχή της παρανοϊκής του προσωπικότητας. Ο Apparat έπαιξε σε χώρο που επέτρεπε να παρευρεθούν μόνο οι μισοί από αυτούς που ήθελαν να δουν το καταπληκτικό show του , η Μ.Ι.Α. εντυπωσίασε με την εξαιρετική σκηνική της παρουσία αλλά και τα τραγούδια της και πάμε σε όλους τους υπόλοιπους: Four Tet, Magnetic Man, Human League, Tiga, Cut Copy, James Murphy, Little Dragon, Agoria, Atmosphere, Eskmo, James Holden, Nicolas Jaar, Offshore, Steve Aoki, Surgeon είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που βρέθηκαν στο φεστιβάλ, φροντίζοντας να εκτοξεύσουν τη διάθεση του κοινού στα ύψη, ο καθένας με τις δικές του μουσικές και το δικό του τρόπο.

Ρίξτε μια ματιά στη Photo Gallery και φροντίστε να οργανώσετε ένα τετραήμερο ταξιδάκι στη Βαρκελώνη την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου του 2012.