High Fidelity: Τα top 5 δισκοπωλεία της Αθήνας για εναλλακτικό shopping

High Fidelity: Τα top 5 δισκοπωλεία της Αθήνας για εναλλακτικό shopping

Κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και σας παρουσιάζουμε τα 5 δισκοπωλεία που πρέπει να επισκεφθεί κάθε μουσικόφιλη που σέβεται τον εαυτό της αλλά και τη δισκοθήκη της.

«What came first? The music or the misery?»

Με αυτή την ατάκα του John Cusack ανοίγει η πρώτη σκηνή του «High Fidelity», μιας ταινίας που έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά. Και δύο μπορώ να πω. Η μουσική ως έκφραση των συναισθημάτων, η μουσική ως βασικός ένοχος για την «κατάθλιψη» που μας πιάνει όταν ακούμε τις πρώτες νότες ενός κομματιού, ακόμα κι αν δεν έχουμε λόγο να μελαγχολήσουμε, η μουσική ως «χαλί» σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, η μουσική ως ο μόνος λόγος που καταφέρνουμε και τα βγάζουμε πέρα στη ζωή. Και, φυσικά, τα top5. Οι «θρυλικές» λίστες του πρωταγωνιστή Rob Gordon για τα πάντα στη ζωή του, από αυτή του σούπερ μάρκετ μέχρι αυτή με τις γυναίκες που τον σημάδεψαν από το νηπιαγωγείο μέχρι τα 30κάτι του.

Με βασική επιρροή, λοιπόν, τον Rob Gordon και το ιδιαίτερο δισκάδικό του στο «High Fidelity», αποφασίσαμε να σας φτιάξουμε το δικό μας top5 δισκάδικων του κέντρου της Αθήνας. Για όλες εκείνες τις στιγμές που το μόνο που θέλουμε είναι να «χωθούμε» μέσα σε στοίβες από cd και βινύλια, να βάλουμε τα ακουστικά στα αυτιά και να φτιάξουμε στο μυαλό μας τα δικά μας top5, οποιουδήποτε είδους, ακούγοντας κομμάτια που, κατά πάσα πιθανότητα, θα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή που ήρθε πρώτη ήταν, τελικά, η μουσική.

1. Music Machine
Με το που πατάς το πόδι σου στο Music Machine, μεταφέρεσαι αυτόματα σε μια παράλληλη διάσταση όπου όλα έχουν ένα βαθύ, ζεστό, πορτοκαλί χρώμα, λάμπες «της γιαγιάς», ρετρό πολυθρόνες, τραπεζάκια και σερβάντες βγαλμένες μέσα από το «Mad Men» στολίζουν κάθε γωνιά, «διαστροφικοί» ήρωες από κόμικς και εξώφυλλα δίσκων των 60s και 70s ξεπετάγονται από τους τοίχους, παρέα με φιγούρες του παλιού Hollywood και jazz μπάντες, και το μόνο που θες είναι να ξαπλώσεις στον καναπέ, να πατήσεις το play στο jukebox που βρίσκεται δίπλα στη βιτρίνα του μαγαζιού και να μείνεις σε αυτό το σύμπαν για πάντα. Το Music Machine λειτουργεί από το 1982, σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια, και είναι από τα πρώτα «ψαγμένα» δισκάδικα που άνοιξαν στο κέντρο. Ειδικεύεται σε blues, jazz, rock 'n' roll και κλασσικές μουσικές, αγαπά το βινύλιο όσο τίποτα και, πιστέψτε με, άπαξ και μπείτε στον κόσμο του, δύσκολα θα καταφέρετε να ξεκολλήσετε.

Music Machine
Διδότου 16, Αθήνα
Τηλ: 210 3612376

2. Vinyl Microstore
Τo «βασίλειο» όλων των νέων indie παιδιών που θέλουν ό, τι πιο καινούργιο, εξειδικευμένο και «ψαγμένο» συμβαίνει στη μουσική σκηνή και το θέλουν τώρα. Διακριτικό και «ήσυχο» -δύσκολα το παίρνει το μάτι σου πάνω στη Διδότου αν δεν ξέρεις ότι είναι εκεί- το VM κρύβει μέσα του μεγάλα αποθέματα μουσικής «σοφίας», στοιβαγμένα σε ράφια με cd, βινύλια αλλά και βιβλία, fanzin και περιοδικά. Αν θέλετε να βρείτε κυκλοφορίες από συγκροτήματα και καλλιτέχνες της νέας, αγγλόφωνης εναλλακτικής ελληνικής σκηνής, εδώ είναι το πρώτο μέρος που θα πρέπει να ψάξετε, καθώς το Vinyl αγαπά τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, και αυτοί με τη σειρά τους το Vinyl. Κάθε χρόνο διοργανώνονται τα Yuria, το φεστιβάλ μουσικής του VM για το καλύτερο ελληνικό συγκρότημα, με live συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και κόμικς, ενώ πολλές φορές μέσα στον χρόνο το δισκοπωλείο λειτουργεί και ως χώρος δημιουργικών σεμιναρίων σε συνεργασία με το Ludens Labs. Τελευταίος και καλύτερος, ο Yuri, ο σκύλουρος/μασκότ του μαγαζιού, από τον οποίον πήρε και το όνομά του το φεστιβάλ. Αν δεν τον πετύχετε τη μέρα που θα επισκεφτείτε το VM, μην ανησυχείτε. Η αξιολάτρευτη μούρη του στολίζει σε μορφή αφίσας τους μισούς τοίχους του μαγαζιού.

Vinyl Microstore
Διδότου 34, Αθήνα
Τηλ: 210 3614544
www.popart.gr

3. Mr. Vinylios
Εδώ και περίπου 18 χρόνια, ο Γιάννης Μαύρος και ο Δημήτρης Ψυχογιός, προμηθεύουν τον συνειδητοποιημένο μουσικόφιλο με βινύλια κάθε λογής, από rock και jazz μέχρι «βαριά» λαϊκά και έντεχνα. Σε έναν μικρό, υπερυψωμένο χώρο στη στοά της Ηφαίστου, ο «κύριος Βινύλιος» σου φτιάχνει τη διάθεση με το που μπαίνεις στο μαγαζί, η «τρέλα» του οποίου είναι τόσο ευχάριστη και εθιστική, που καταλήγεις να φεύγεις από εκεί με ένα βινύλιο του Ζαμπέτα στο ένα χέρι κι ένα του Miles Davis στο άλλο. Οι ιδιοκτήτες είναι περισσότερο από πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν και να αστειευτούν μαζί σας, ενώ και μόνο η γλυκιά, ρετρό μυρωδιά που βγάζει η μικρή, ηλιόλουστη γωνιά του μαγαζιού, σε μεταφέρει κατευθείαν στις παλιές αθηναϊκές γειτονιές των ελληνικών ταινιών.

Mr. Vinylios
Ηφαίστου 24 (Στοά), Μοναστηράκι
Τηλ: 210 3312813

4. 7+7
Από τα πιο κλασικά και φημισμένα δισκάδικα της Αθήνας, στο 7+7 έχει πάει σίγουρα κάποιες φορές ο πατέρας σας, ο θείος σας ή ο μεγαλύτερος αδερφός σας. Με κοντά 30 χρόνια στις αποσκευές του, το 7+7 μπορεί να μην έχει πλέον την αίγλη του παρελθόντος, καθώς ο χώρος του έχει μικρύνει αισθητά, είναι όμως ακόμα το μαγαζί που μπορείς να βρεις σπάνιες κυκλοφορίες, μεταχειρισμένες και μη, αποκλειστικές εισαγωγές σε βινύλια και cd, ενώ καλύπτει κάθε μουσικό είδος που μπορεί να σας ενδιαφέρει, από κλασικό ροκ, metal και hip-hop, μέχρι jazz, ethnic, electronica και κλασικά soundtracks ταινιών που δεν θα περιμένατε να βρείτε ποτέ σε ένα δισκοπωλείο. Πόσο μάλλον υπό τη μορφή συλλεκτικού βινυλίου.

7+7
Ηφαίστου 22 (υπόγειο), Μοναστηράκι
Τηλ: 210 3214032

5. Ζαχαρίας
Τι να πεις τώρα για το πιο «θρυλικό» δισκάδικο της Αθήνας; Θα σας πω μόνο, για να καταλάβετε, πως όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τη λίστα για τα δισκάδικα που θα επισκεπτόμουν, η πρώτη αντίδραση όλων σε όσους το έλεγα ήταν «Ζαχαρίας, φυσικά». Ακόμα θυμάμαι τη μητέρα μου, όταν εγώ ήμουν-δεν ήμουν 10 χρονών, να γυρίζει σπίτι με σακούλες γεμάτες βινύλια από τον Ζαχαρία. Ο Ζαχαρίας μπορεί να μην έχει το εξιδανικευμένο περιβάλλον του Music Machine ή το indie στοιχείο του VM, είναι όμως ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους δίσκων σε βινύλιο στην Ευρώπη –αν όχι στον κόσμο, πουλώντας και αγοράζοντας από παλιά βινύλια και δίσκους 78 στροφών μέχρι σύγχρονα lazer-discs. Ενημερώνεται από όλα τα διεθνή παζάρια δίσκων, ενώ μπορείτε να πάτε κι εσείς οι ίδιοι για να πουλήσετε τη δισκοθήκη σας (και να την ανανεώσετε αμέσως με ό, τι σας τραβήξει τη προσοχή). Ετοιμαστείτε για ατελείωτες ώρες ψαξίματος και εθισμού.

Ζαχαρίας
Ηφαίστου 20, Μοναστηράκι
Τηλ: 210 3245035, 210 3210055