Thievery Corporation: Μετράμε αντίστροφα για τη συναυλία του iconic ντουέτου στο Release Athens 2024

Ανθή Μιμηγιάννη
Thievery Corporation: Μετράμε αντίστροφα για τη συναυλία του iconic ντουέτου στο Release Athens 2024

Οι πρωτοπόροι της downtempo ηλεκτρονικής αναμένεται να ξεσηκώσουν και φέτος μαγνητίζοντας το κοινό με το προσωπικό και πάντα πολυσυλλεκτικό ήχο τους.«Η ανεξαρτησία μάς επέτρεψε να είμαστε εδώ για 25 χρόνια. Δεν είχαμε ποτέ αφεντικό και δεν χρειαζόμασταν ποτέ την έγκριση κανενός, λέγαμε πάντα αυτό που είχαμε να πούμε, χωρίς φίλτρα», έχουν πει σε συνέντευξή τους, 

Οι Thievery Corporation είναι το εμβληματικό δίδυμο των Eric Hilton και Rob Garza. Η μουσική του ντουέτου από την Washington αποτελεί ταξίδι στον κόσμο καθώς τους αρέσει να αναμειγνύουν παραδοσιακά στυλ όπως dub, bossa nova, reggae, ακόμα και trip hop στην ηλεκτρονική τους μουσική. Η πιο πρόσφατη φορά που το συγκρότημα είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν στο Release Athens 2022.

Στα 25 χρόνια που οι Thievery Corporation έφεραν επανάσταση στο είδος της ηλεκτρονικής μουσικής, οι θεμελιώδεις αρχές τους για το D.I.Y. και τη συμπερίληψη έχουν γίνει κεντρικά θέματα κοινωνικής συζήτησης. Μετά από δώδεκα άλμπουμ με μεγάλη επιτυχία, LPs με remix, ηχογραφήσεις συναυλιών και περισσότερες από δύο δεκαετίες επιτυχημένων ζωντανών εμφανίσεων που έχουν ενθουσιάσει το κοινό σε όλο τον κόσμο, η μουσική και το μήνυμα των TC είναι σήμερα πιο επίκαιρα και σημαντικά από ποτέ.

Μετά τις συναυλίες τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι Thievery Corporation θα ξεκινήσουν την πολυναμενόμενη ευρωπαϊκή τους περιοδεία των 21 ημερών, ξεκινώντας από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας στις 20 Ιουνίου και ολοκληρώνοντας στο Βελιγράδι της Σερβίας στις 17 Ιουλίου. Το ευρωπαϊκό σκέλος περιλαμβάνει εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και την Αθήνα, καθώς και τις εμφανίσεις τους στα μουσικά φεστιβάλ, όπως το Beyond Pale Fest στην Ιρλανδία και το Release Athens στην Ελλάδα.

Όπως πριν δύο καλοκαίρια, έτσι και φέτος το ραντεβού στην Αθήνα θα δοθεί στην Πλατεία την Τρίτη 9 Ιουλίου με τους Black Pumas -οι οποία θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μαζί τους, το πολυμελές supergroup από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band και ο υπέροχος Anduze.

https://www.instagram.com/reel/C32y-AJuyBh/

Οι πρωτοπόροι της downtempo ηλεκτρονικής, Thievery Corporation, με ένα μοναδικό μείγμα ηλεκτρονικής μουσικής και ζωντανών οργάνων, οι συναυλίες τους προσφέρουν μια πολυπολιτισμική εμπειρία που ξεπερνά την παραδοσιακή ηλεκτρονική χορευτική μουσική.

Η Πλατεία Νερού θα πάρει «φωτιά» από την ενέργεια

Οι ζωντανές εμφανίσεις των Thievery Corporation φημίζονται για την ενέργεια και την ποικιλομορφία τους, με μια ταλαντούχα μπάντα μουσικών και ένα εναλλασσόμενο καστ τραγουδιστών από διάφορες παγκόσμιες κουλτούρες.

Ο Rob Garza, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, περιγράφει τις συναυλίες τους ως «ΠΟΛΥ ζωντανές» και δίνει έμφαση στην πολυπολιτισμική εμπειρία που συνδέει τόσο το συγκρότημα όσο και το κοινό.

«Οι συναυλίες μας είναι ΠΟΛΥ ζωντανές, με πολλή ενέργεια και ο συνδυασμός πολλών οργάνων και μουσικών σε ταξιδεύουν μουσικά», θα πει ο Rob Garza σε συνέντευξή του.

https://www.instagram.com/reel/C5NuwZcLm5P/

Η ανεξαρτησία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για τους οποίους οι Thievery Corporation είχαν μια τόσο μεγάλη και δημιουργική διάρκεια ζωής. Ενώ οι συνιδρυτές Rob Garza και Eric Hilton δέθηκαν με την αγάπη τους για τη βραζιλιάνικη μουσική στην Washington το 1995, η τοπική punk σκηνή ήταν αυτή που καθόρισε τη φιλοσοφία τους. Κατά τον Eric Hilton «Ο Ian MacKaye και η D.I.Y. φιλοσοφία του είναι οι ήρωές μας. Διαμορφώσαμε την ESL Music κατά το πρότυπο της Dischord Records όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε την εταιρεία μας και υπογράφαμε συμφωνίες». Ο Garza συμφωνεί: «Η ανεξαρτησία μάς επέτρεψε να είμαστε εδώ για 25 χρόνια. Δεν είχαμε ποτέ αφεντικό και δεν χρειαζόμασταν ποτέ την έγκριση κανενός, λέγαμε πάντα αυτό που είχαμε να πούμε, χωρίς φίλτρα».

Ζωντανά, οι Thievery Corporation αποφεύγουν όλες τις τροπικότητες της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Ναι, θα χορέψουμε, θα ιδρώσουμε και θα σηκώσουμε τα χέρια μας στον αέρα... αλλά οι συναυλίες τους είναι πραγματικές παραστάσεις, με μια σπουδαία μπάντα και μια σειρά από τραγουδιστές από διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Καμία συναυλία δεν μοιάζει με την άλλη.

Κοιτάζοντας πίσω στην καριέρα τους, ο Rob Garza και ο Eric Hilton παραδέχονται ότι αυτό που οδηγεί τον καθένα από αυτούς μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά το μείγμα προσωπικοτήτων, ήχων, πολιτισμών και εμπειριών έχει δημιουργήσει κάτι αρκετά μοναδικό. «Αγαπάμε όλα τα είδη μουσικής, και γι' αυτό οι Thievery Corporation ακούγονται όπως ακούγονται», συμφωνούν τα ιδρυτικά μέλη σε άλλη συνέντευξή τους προσθέτοντας, «Δεν είναι δυνατόν να ενσωματώσουμε όλες τις προτιμήσεις μας στη μουσική, αλλά το κάνουμε περισσότερο από τους περισσότερους».

https://www.instagram.com/p/C7WwGZNRjfo/

Μη ακολουθώντας τις τάσεις ή τις ιδιοτροπίες των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών και αγκαλιάζοντας την πολιτισμική ποικιλομορφία που κάνει τον κόσμο ένα τόσο θαυμαστό μέρος, οι Thievery Corporation έχουν δημιουργήσει μια κληρονομιά που φτάνει μακριά και συνεχίζει να μεγαλώνει.

«Μέσα σε 25 χρόνια, δεν έχουμε αφήσει καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσαμε. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που οραματιζόμασταν», συμφωνούν ο Hilton και ο Garza. Και το σίγουροι είναι πως η μουσική των Thievery Corporation θα συνεχίσει να αντηχεί και να επηρεάζει την επόμενη γενιά ακροατών.

thievery-1220x370.jpg

"Sounds From The Thievery Hi-Fi"

Η πορεία τους ξεκίνησε με το κλασικό πλέον, "Sounds From The Thievery Hi-Fi" (1996), το οποίο έθεσε τα θεμέλια για τον χαρακτηριστικό τους ήχο και για όσα θα ακολουθούσαν.

Τα "Mirror Conspiracy" (2000), "Richest Man In Babylon" (2002), "The Cosmic Game" (2005), καθώς και τα πιο πρόσφατα "TheTemple of I & I" (2017) και "Treasures From the Temple" (2018), αποθεώθηκαν από τον μουσικό Τύπο, ενώ το ντουέτο κέρδισε ένα αφοσιωμένο κοινό που πλέον τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα.

Οι Thievery Corporation θα εμφανιστούν στο Release Athens 2024, την Τρίτη 9 Ιουλίου. Μαζί τους, οι Black Pumas, The Budos Band και ο Anduze. Για όλες τις πληροφορίες: www.releaseathens.gr

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Thievery Corporation

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Thievery Corporation στην Αθήνα για λογαριασμό του Release Athens 2024 έχει ξεκινήσει και εμείς βάζουμε σε μια σειρά όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να από τα πιο επιδραστικά σχήματα στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής!

Ο Rob Garza και ο συνεργάτης του Eric Hiltonδημιούργησαν τους Thievery Corporation το 1995 στην Washington, «κλέβοντας» στοιχεία και samples από διαφορετικά είδη μουσικής, εξ ου και το όνομα Thievery Corporation.

Μπορεί να αποκαλούν την Washington σπίτι τους αλλά οι μουσικές επιρροές τους δεν γνωρίζουν σύνορα. Από τους πολυσύχναστους δρόμους του Ρίο μέχρι τις γαλήνιες ακτές της Τζαμάικα, ο ήχος τους είναι ένα κράμα από electronica, dub, jazz, bossa nova, reggae κι άλλες επιρροές που αψηφούν κάθε κατηγοριοποίηση και τους χάρισαν αφοσιωμένους οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι στίχοι των Thievery Corporation συχνά ενσωματώνουν κοινωνικά και πολιτικά θέματα, μιλώντας για θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι λέξεις τους σε συνδυασμό με τα υπέροχα beats και τις πλούσιεςενορχηστρώσεις έκαναν το συγκρότημα να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή και να παραμείνει στην επικαιρότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Από την αρχή της καριέρας τους ίδρυσαν την δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία, την Eighteenth StreetLounge Music (ESL Music). Έκτοτε η ESL Music έχει γίνει μια πλατφόρμα για την ανάδειξη ανερχόμενων καλλιτεχνών και την περαιτέρω επέκταση της μουσικής επιρροής του ντουέτου.

Από πολύ νωρίς η μουσική των Thievery Corporation, τράβηξε την προσοχή σκηνοθετών και τηλεοπτικών παραγωγών, με αποτέλεσμα τα τραγούδια τους να έχουν «ντύσει» αμέτρητες κινηματογραφικές σκηνές, τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις.

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις, αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της καριέρας τους, αφού παρόλο που η μπάντα έγινε αρχικά διάσημη για τη downtempo ατμόσφαιρα των δίσκων της, τα live τους είναι μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ενέργεια, χορό και πρωτοτυπία.

Οι Thievery Corporation θα εμφανιστούν στο Release Athens 2024 την Τρίτη 9 Ιουλίου, μαζί με τους Black Pumas, The Budos Band και Anduze. Όλες οι πληροφορίες εδώ.