Ο Άλεξ Κάβδας κάνει για το Queen.gr την playlist με όλα τα ιστορικά anthems της ιταλικής μουσικής

Ο Άλεξ Κάβδας κάνει για το Queen.gr την playlist με όλα τα ιστορικά anthems της ιταλικής μουσικής

Ο αγαπημένος και πολυτάλαντος παρουσιαστής από την "Ελένη" αγαπά την ιταλική μουσική και κάνει την απολυτη playlist με όλα τα ιστορικά anthems μόνο για τις αναγνώστριες του Queen.gr.

Η ιταλική μουσική είναι κάτι που με συναρπάζει από πολύ μικρό. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι μισό ιταλικό, με γιαγιά Ιταλίδα και την τηλεόραση πάντοτε συντονισμένη στη RAI (κρατική ιταλική τηλεόραση) συντονίστηκα απόλυτα με το ύφος και τη λογική τους, έμαθα να εκφράζομαι μέσα από αυτά. Μεγαλώνοντας άρχισα να εμβαθύνω και να ανακαλύπτω μόνος μου (πέρα από τα νεανικά είδωλα της μαμάς και της θείας μου) τραγούδια που μου έκαναν παρέα σε διαδρομές με το αμάξι, με το μετρό, το τρένο, σε αεροπλάνα. Μερικά από τα πιο βασικά θα βρείτε εδώ από κάτω, ξεκινώντας από την αρχή της άνθησης του περισσότερο ποπ ιταλικού τραγουδιού, όταν έκανε την εμφάνισή του το Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο (σχεδόν όλοι οι κάτωθι έχουν τουλάχιστον συμμετάσχει αν όχι κερδίσει) και έγινε το φυτώριο για ολόκληρο το σύγχρονο ιταλικό τραγούδι.
Καλή διασκέδαση!

"Volare" - Domenico Modugno (και οι λοιποί) (1958):

Ένας ύμνος στον έρωτα, στο γαλάζιο του ιταλικού ουρανού, που έγινε παγκόσμιο σημείο αναφοράς στη χώρα. Ο εναλλακτικός τίτλος του επίσημου "Nel blu dipinto di blu" [(πετώντας) στο γαλάζιο βαμμένο από γαλάζιο], που κέρδισε τον πρώτο τίτλο στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το Grammy για καλύτερο τραγούδι αλλά και δίσκο εκείνης της χρονιάς! Διασκευάστηκε αμέτρητες φορές, με πιο τρανταχτές εκείνες των Dean Martin, David Bowie, Gipsy Kings και Barry White.

"Il cielo in una stanza" (1960) - Gino Paoli
Βαρύς και ασήκωτος με μία βαθιά γοητεία, γράφει αξέχαστα τραγούδια για τον εαυτό του και άλλους καλλιτέχνες. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των δεκαετιών του '60 κι '70 στην ιταλική μουσική. Θριαμβεύει ως καλλιτεχνικό κι ερωτικό ζευγάρι της Ornella Vanoni και μαζί αφήνουν ιστορία ως το απόλυτο ντουέτο.

"In ginocchio da te" & "Fatti mandare dalla mamma" (1962) - Gianni Morandi
Ο πιο γλυκός και ποθητός από τα κορίτσια ζεν πρεμιέ ξεκινώντας τη δεκαετία του '60. Ντροπαλός αλλά και σκανταλιάρης, θεωρείται ένας από τους πυλώνες της ελαφράς ιταλικής μουσικής έχοντας πρωταγωνιστήσει σε αυτή για πολλές δεκαετίες. Έπαιξε σε ταινίες, παρουσίασε τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια παρουσίασε και το Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Εξακολουθούν να τον αγαπούν σαν το παιδί της διπλανής πόρτας που ένα του χαμόγελο αρκεί για να σε κατακτήσει.

"Brava" (1965), "Grande, grande, grande" (1972) & "Αncora ancora ancora" (1978) - Μina
Η απόλυτη ντίβα της ιταλικής σκηνής, γνωστή ως "η Τίγρης", και μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες παγκοσμίως. Εμφανίζεται τέλη της δεκαετίας του '50 με μία φωνή απίστευτη, που την κατατάσσει στο κίνημα των "Urlatori" (οι "φωνακλ;aδες"). Πάντοτε εξαιρετικά τολμηρή και πεισματάρα, κατάφερνε να σοκάρει με τις επιλογές της, από το ντύσιμο μέχρι τα τραγούδια και την προσωπική της ζωή. Τηλεόραση, κινηματογράφος, διεθνής καριέρα, παίζει εξαιρετικά το παιχνίδι της δημοσιότητας με επιλεκτικές εμφανίσεις που προκαλούν υστερία. Αρχές δεκαετίας '80 αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δημόσια εικόνα της δια παντός. Συνεχίζει να ηχογραφεί ένα άλμπουμ κάθε 1-2 χρόνια, έχοντας στο σύνολο πάνω από 1.500 τραγούδια με τεράστια γκάμα (από όπερα ως ελαφρό-ποπ).

"Lasciatemi cantare" - Toto Cotugno (1983)
"Αφήστε με να τραγουδήσω, είμαι ένας Ιταλός, ένας αληθινός Ιταλός". Μία βραχνή φωνή με τη συνοδεία μίας κιθάρας αποτέλεσαν το απόλυτο καθρέπτισμα του Ιταλού τροβαδούρου. Πανευρωπαϊκή επιτυχία που τραγουδήθηκε με πάθος σα σύμβολο ελευθερίας για την τέχνη και του ιταλικού joie de vivre!

"Felicita" - Romina Power και Al Bano (1982)
Το πιο αγαπημένο και ερωτευμένο ζευγάρι της τότε ιταλικής showbiz κερδίζει τη δεύτερη θέση στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο και κάνει όλη την Ευρώπη να πάλλεται στους ρυθμούς της "ευτυχίας". Έκτοτε έχει μπει στα κιτάπια μας ως καλτ γλυκιά ανάμνηση της τότε δεκαετίας.

"Il mondo" - Jimmy Fontana (1965)
"Ο κόσμος" συνεχίζει να περιστρέφεται ακόμη και αν ένας έρωτας χαθεί. Με νέα ματιά βλέπεις τα πάντα τριγύρω σου, σε μουσική του Ennio Morricone (τιμητικό Όσκαρ το 2007 για τη συνεισφορά του στα κινηματογραφικά σάουντρακ), που διασκευάστηκε και τραγουδήθηκε από πολλούς παγκοσμίως!

"Azzurro" (1968) - Adriano Celentano
Ο "αναρτησόμενος", το παρατσούκλι που του δόθηκε λόγω των περίεργων κινήσεων που κάνει. Ψηλός κι ελαφρώς άχαρος, ένας από τους αρχιτέκτονες της σύγχρονης ιταλικής μουσικής σκηνής, από τους πρώτους που έφερε έναν πιο αμερικάνικο, ροκ εν ρολ αέρα στην εκεί μουσική, πρότυπο για τους άνδρες μεταπολεμικά. Αιχμηρός και υπερβολικά αστείος, τραγούδησε, χόρεψε, έπαιξε σε κινηματογράφο και τηλεόραση, παρουσίασε, εν ολίγοις τα έχει κάνει όλα. Καλλιτεχνικό ζευγαράκι της Mina, που μαζί ήξεραν να παίζουν επί σκηνής σαν παιδιά. Ο λόγος του σήμερα φέρει σπουδαία βαρύτητα επί παντός επιστητού.

"Bambola" (1968) & "Pensiero stupendo" (1977) - Patty Pravo
Σαν νύμφη, αθώα αλλά ταυτόχρονα πονηρή και μυστηριακή, γίνεται τη δεκαετία του '60 σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και ποπ είδωλο. Οι ερμηνείες της έχουν κάτι το απόμακρο που γοητεύει, καταφέρνοντας έτσι με τη βαθιά φωνή, το αέρινο βλέμμα και την πάντοτε τολμηρή διάθεση σε εμφάνιση να κερδίσει την πίστη των Ιταλών και να πουλήσει εκατομμύρια δίσκους.

"L' appuntamento" (1970) - Ornella Vanoni
Το αντίπαλο δέος της Mina, συντηρητική και μαζεμένη, με μία πολύ έντονη προσωπικότητα συνδυασμένη με μπόλικη ευαισθησία. Ακολουθεί μία πιο επιλεκτική καριέρα (τραγούδι και κινηματογράφο) με έναν ελαφρύ αέρα γοητευτικού ελιτισμού. Σταθμό (και παράδοξο) αποτελεί η σχέση της (επαγγελματική κι ερωτική) με τον Gino Paoli -εκείνος βαρύς και ντόμπρος, εκείνη λεπτεπίλεπτη κι εκλεπτυσμένη- με τον οποίο μεγαλουργούν στα ερωτικά τραγούδια: εκείνος γράφει εκείνη ερμηνεύει. Κάτι σαν τη δική μας Μαρινέλλα, συνεχίζει να δίνει συναυλίες, κάνει μεγαλειώδεις εμφανίσεις γεμάτες φινέτσα και συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες.

"Il mio canto libero" (1972) & το ιστορικό ντουέτο με τη Μina (1972) - Lucio Battisti
Ο πιο ταλαντούχος και ο πιο σεμνός τραγουδοποιός και τραγουδιστής της Ιταλίας. Μεσουράνησε τη δεκαετία του '70 γράφοντας μουσική σε στίχους του Mogol και γράψανε χρυσή ιστορία, με τεράστια απήχηση, πολύ σεβασμό από όλους. Τα τραγούδια τους αγαπήθηκαν αμέριστα και παραμένουν στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων τραγουδιστών με άπειρες διασκευές. Μετά το '80 αποφάσισε να εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας και να επικοινωνεί μόνο μέσα από τους δίσκους του, ως το '98 που έφυγε από τη ζωή.

"Tuca tuca" - Raffaella Carrá (1971)
Η πιο διάσημη χορογραφία σε ολόκληρη την Ιταλία ανήκει στην απόλυτη ντίσκο ντίβα (τότε σε ηλικία 28 ετών). Κάτι σαν μία "Macarena" περασμένων δεκαετιών, εξαιρετικά σέξυ και προχωρημένο για την εποχή, έκανε θραύση στην νεολαία. Σκάνδαλο το ότι η Raffa εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με τον αφαλό ακάλυπτο και σε κοινή θέα. Συνεχίζει να χορεύεται ακόμη με τον ίδιο τρόπο κι ενθουσιασμό όπως και τότε.

"Triangolo" (1978-79) - Renato Zero
Κάτι μεταξύ David Bowie και Boy George του ιταλικού πενταγράμμου. Πρωτοπόρος και καινοτόμος εμφανίζεται ευάλωτος, πνιγμένος από το συναίσθημα, αλλά πάντοτε παίζοντας με τα όρια του επιτρεπτού στην καλλιτεχνική έκφραση για τη συντηρητική Ιταλία. Ενεργός μέχρι και σήμερα, έχοντας βγάλει στο σύνολο 34 προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια ως επί το πλείστον, γράφει για άλλους καλλιτέχνες. Στις συναυλίες του επικρατεί πανδαιμόνιο, ενώ λατρεύεται ακόμη από τους Ιταλούς ως είδωλο.

"Autostrada" (1981) "Meravigliosa creatura" (1995/2004)- Gianna Nannini
Ροκ φεμινιστικό σύμβολο για την Ιταλία, καταφέρνει με τον τσαμπουκά της να πείσει και να αγαπηθεί. Γράφει μουσική και στίχους, φωνάζει και ρίχνει άγριες ματιές και χαμόγελα όλο νόημα. Διασκεδάζει και παρασύρει μαζί της όσους την ακούνε, τελικά πανευρωπαϊκά. Περνώντας τα χρόνια η ευαισθησία της εμφανίζεται και στα τραγούδια της, που γίνονται πιο συναισθηματικά. Από τις πιο cool εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού.

"La donna cannone " (1983) - Francesco de Gregori
Ο επονομαζόμενος "πρίγκιπας" του ιταλικού τραγουδιού. Λυρικός και ποιητικός, με μεταφορές και παραβολές στα τραγούδια του, ιστορικές αναφορές και ηθικοπολιτικά σχόλια μέσα στα τραγούδια του. Συνθέτης και στιχουργός ενός από τα πιο όμορφα ιταλικά τραγούδια των τελευταίων 30 χρόνων, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, την προσωπική έκφραση, τον έρωτα και το θάρρος. Ένα ταξίδι στη ζωή.

"Sará perché ti amo" - Ricchi e poveri (1981)
Η άνοιξη, τα αστέρια, η νωχελικότητα του έρωτα κι ένα τραγούδι που εκτόξευσε το συγκρότημα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον δίσκο να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα από λατινική Αμερική μέχρι Ασία. Το αντίστοιχο των ΑΒΒΑ στην Ιταλία, ξεσήκωσε τους πάντες σε ξέφρενο χορό και ακούγεται μέχρι σήμερα σε μεθυσμένα στιγμιότυπα.

"Margherita" (1976) & "Se stiamo insieme" (1991) - Riccardo Cocciante
Λυρικός όσο κανείς ο Cocciante παρασύρει τα πλήθη σε ρομαντικές ιστορίες. Η καθολικότητα του έρωτα, πώς αυτός καταλαμβάνει ολόκληρο το είναι μας και ζούμε μόνο μέσα από αυτό. Και τα 2 τραγούδια έχουν περάσει στο αίμα των Ιταλών, με μελωδία και στίχους.

"Caruso" (1986) - Lucio Dalla
Με πάνω από 50 χρόνια καριέρας, είναι ο απόλυτος εξερευνητής της μουσικής. Αστείρευτο πνεύμα ξεκίνησε γράφοντας μόνο τη μουσική για τα τραγούδια του, αργότερα και του στίχους, αγγίζοντας όμως σχεδόν όλα τα είδη. Αντισυμβατικός στο DNA του, με καρδιά μικρού παιδιού, κατάφερνε να σκορπάει χαμόγελα και ρίγη συγκίνησης με κάθε του δουλειά. Άγγιξε την ψυχή του Ιταλού, αλλά και πολλών ακόμη λαών κάνοντας συνεργασίες με διεθνή ονόματα σε διάφορε γλώσσες. Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την 01/03//12, έχοντα μόλις ξεκινήσει μία νέα περιοδεία.

"Uomini soli " (1990) - Pooh
Το απόλυτο ιταλικό αντρικό συγκρότημα από τα 60's, που ακόμη καλά κρατεί. Κάτι μεταξύ Beatles και Rolling Stones της γείτονα χώρας, λατρεύτηκαν και εξακολουθούν να λατρεύονται από τον γυναικείο πληθυσμό. Οι πλέον Γερόλυκοι, απασχολούν καλλιτεχνικά και προσωπικά, σε μία καριέρα σχεδόν 60 ετών, με έντονη σκηνική παρουσία, πολλές συναυλίες, 50 εκατομμύρια δίσκους σε πωλήσεις. Τα παιδιά τους αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιταλικής showbiz με μεγάλη επιτυχία.

info: Μπορείτε να βρείτε τον Άλεξ Κάβδα στο twitter (@alexkavdas) και να τον δείτε κάθε μεσημέρι στην εκπομπή "Ελένη" στον Alpha. Ο Άλεξ επίσης θέλει να ευχαριστήσει τη φίλη του Mary Tsiori για τη βοήθεια της στην playlist.