Λάθη που κάνεις καθημερινά και μένεις διαρκώς χωρίς χρήματα

Ερμιόνη Σαρρή
Λάθη που κάνεις καθημερινά και μένεις διαρκώς χωρίς χρήματα

...με άλλα λόγια, συνήθειες που πρέπει να «κόψεις».

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και μόνο που σκέφτεσαι πόσα δώρα έχεις να αγοράσεις και πόσα έξοδα να κάνεις, διπλοκαταπίνεις. Φίλοι, συγγενείς, εορτάζοντες έχουν την τιμητική τους και το πορτοφόλι αδειάζει χωρίς καν να το καταλάβεις. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει μόνο τον Δεκέμβριο καθώς κάθε μήνα πριν προλάβεις να σβήσεις από το ημερολόγιο τον αριθμό 15, έχεις ξοδέψει όλο σου τα 2/3 του μισθού σου. «Σπας» το κεφάλι σου να δεις τι έκανες, πού πήγες και τελικά πού έδωσες τόσα χρήματα αλλά πουθενά... η απάντηση.

Λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε μικρά ποσά σε καθημερινή βάση τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μηδενίζουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό σε χρόνο ρεκόρ. Δεν κάνουν κάτι μαγικό. Εμείς απλώς δεν μανατζάρουμε σωστά τις επιθυμίες μας. Δες παρακάτω τι λάθη κάνεις (και εσύ μαζί μας) και διόρθωσέ τα από τη νέα χρόνια. Ναι, ναι new year's resolution.

  • Παραγγέλνεις διαρκώς καφέ στο γραφείο.Στον πρώτο πρωινό πάμε πίσω καθώς όλες μας θέλουμε λίγη καφεΐνη για να λειτουργήσουμε αλλά κάπου εκεί πρέπει να τελειώσει το ντελίβερι. Αν το σκεφτείς καταλήγεις να ξοδεύεις αρκετά ευρώ εβδομαδιαία (ακα και μηνιαία) για αυτήν σου την συνήθεια.
  • Δεν παίρνεις ταπεράκι και παραγγέλνεις συνεχώς. Φρόντισε, λοιπόν, να ορίσεις ως junk μέρα την Παρασκευή και τις υπόλοιπες να τρως αρκετά φρούτα, λαχανικά και τροφές όχι τόσο λιπαρές και παχυντικές.
  • Τα άσκοπα ξενύχτια. Τώρα τι εννοώ με αυτό; Πως υπάρχουν βράδια που απλά δεν θες να μείνεις μέσα στο σπίτι και βολτάρεις από μαγαζί σε μαγαζί για ένα… ποτάκι. Τελικά καταλήγεις να έχεις ξοδέψει αρκετά χρήματα ενώ θα μπορούσες πολύ απλά να μην πιεις τόσο (δουλεύεις και το επόμενο πρωί) ή να κανονίσεις μία βραδιά ταινίας με φίλες και φίλους.
  • Το ατελείωτο shopping. Γυναίκες είμαστε και εννοείται πως θα πάμε στα μαγαζιά και θα ψωνίσουμε. Μα ποτέ δεν έχουμε κάτι να φορέσουμε απλά να σκέφτεσαι πως δεν χρειάζεσαι ούτε δεύτερο μαύρο πουλόβερ ούτε τρίτο ζευγάρι nude μποτάκια. Μην γίνεσαι καταναλώτρια.