Blue Monday: Τι να κάνεις για να μη σε «πάρει από κάτω» η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Νατάσσα Σχοινά
Blue Monday: Τι να κάνεις για να μη σε «πάρει από κάτω» η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Τα 5 tips για να κάνεις καλύτερη τη Blue Monday και κάθε Δευτέρα

Η σημερινή Δευτέρα ονομάζεται «Blue Monday», ή αλλιώς η μέρα που θεωρείται η πιο καταθλιπτική του χρόνου. Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, η Blue Monday προκαλείται από τη συσσώρευση μελαγχολίας και στενοχώριας που ακολουθεί την περίοδο μετά τις γιορτές, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψιν τις κρύες καιρικές συνθήκες που επικρατούν κι έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Η μέρα χαρακτηρίζεται από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως αυτό της κούρασης ή της κατάθλιψης, ενώ μπορεί να συνδεθεί και με το δυσάρεστο αίσθημα για τη δουλειά μας.

Αρκετοί ψυχολόγοι και career coaches, όμως, δε βλέπουν με θετικό μάτι το εν λόγω concept, καθώς ισχυρίζονται ότι πίσω από αυτό δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα κι επομένως δεν είναι τεκμηριωμένο και βασισμένο σε απτά στοιχεία. Σύμφωνα με τo Forbes, αν κάποιος αγαπάει τη δουλειά του και είναι γενικά ευτυχισμένος, μια ημερομηνία από μόνη της δεν μπορεί να τον επηρεάσει ώστε να φύγει αυτό το συναίσθημα και να νιώσει στενοχωρημένος. Αν, όμως, είναι δυσαρεστημένος από το περιβάλλον εργασίας του, μπορεί αυτό ακόμη και να επηρεάσει την παραγωγικότητά του.

Σου δίνουμε, λοιπόν, τα 5 tips που παρατηρήσαμε ότι βοηθούν εμάς στο να μη μας επηρεάζει η Blue Monday και γενικά οι μελαγχολίες της καθημερινότητας.

#1 Εντόπισε την αιτία της μελαγχολίας, ώστε να μπορέσεις να βρεις τον τρόπο να απαλλαγείς από αυτήν.

#2 Εστίασε σε θετικά πράγματα και οργάνωσε το πρόγραμμα της εβδομάδας σου με πράγματα που σου δίνουν χαρά και ικανοποίηση.

#3 Άδειασε το σαββατοκύριακό σου από υποχρεώσεις της δουλειάς, ώστε να υπάρχουν όρια μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής σου ζωής και να μπορείς να έχεις χρόνο πραγματικά για εσένα.

#4 Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά, ώστε να ξυπνάς ξεκούραστη, ειδικά την Κυριακή το βράδυ που η διάθεσή σου μπορεί πιο εύκολα να είναι πεσμένη.

#5 Κάνε ένα πλάνο για το τι θα κάνεις τη Δευτέρα μετά τη δουλειά, για να έχεις κάτι που να περιμένεις να έρθει.

Διάβασε επίσης: Ετοιμάζεις ταξίδι; Δες 5 προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείς φέτος