Εσύ ξέρεις γιατί θα φορέσεις το βραχιόλι για τον Μάρτη; Τι ακριβώς συμβολίζει;

Εσύ ξέρεις γιατί θα φορέσεις το βραχιόλι για τον Μάρτη; Τι ακριβώς συμβολίζει;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το «Μαρτάκι» πριν το τυλίξεις στον καρπό σου. Το «Μαρτάκι» δεν είναι απλά ένα έθιμο. Είναι λατρεία!

Εσύ θα φορέσεις «Μάρτη» φέτος ή είναι πια démodé; Όχι, αυτή η ασπροκόκκινη «κορδέλα» είναι και θα είναι πάντα στην μόδα. Διαχρονική και στιλάτη αυτή η συνήθεια εμφανίζεται στα τέλη του Φλεβάρη και ξεθωριάσει μόλις ξεθωριάσει και ο Μάρτης μήνας.

Μιας και μιλάμε για συνήθεια, μόδα, ή «τάση»-όπως θέλεις πες το- αυτές οι, τυλιγμένες μεταξύ τους κόκκινες και άσπρες κλωστές παραμένουν δεμένες στον καρπό σου παραπάνω από όσο το έθιμο σου «επιτρέπει»-παραδέξου το-άλλωστε πλέον δεν μιλάμε για απλά δυο κλωστές, αλλά για το must αξεσουάρ με τα μπιχλιμπίδια του και την αριστοτεχνία που του αρμόζει.

Μέχρι πότε να φοραώ το «Μαρτάκι» μου δηλαδή για να μην με… παρεξηγήσουν;

Σε πολλές περιοχές το φορούν μέχρι και να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα χελιδόνια. Γιατί μέχρι τότε; Τα κρεμάνε στις τριανταφυλλιές με σκοπό τα χελιδόνια να πάρουν το «Μαρτάκι» και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Σε άλλες περιοχές πάλι, το φορούν ώσπου να έρθει η Ανάσταση. Το δένουν στις λαμπάδες τους και με αυτόν τον τρόπο το καίνε.

Its up to you λοιπόν. Κράτησε το μέχρι να… χρονίσει!


Σε τι «βοηθάει» ο «Μάρτης» πέρα από την καλόγουστη νότα που προσφέρει στο στιλ μου;

Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους, πρέπει να φροντίσουν να προμηθευτούν ή και να φτιάξουν το δικό τους «Μαρτάκι» για να προφυλαχτούν με αυτόν τον τρόπο από τον δυνατό ήλιο, αλλιώς θα τους «τιμωρήσει» που δεν ακολουθούν την… τελευταία λέξη της μόδας.
Όχι, όχι! Για την ακρίβεια απλά θα τους «κάψει» ο δυνατός ήλιος, όπως και λέει το έθιμο.

Υπάρχει και εκείνη η θεωρία που θέλει το «Μαρτάκι» να μας προστατεύει από ατυχήματα, μικροατυχήματα αλλά εμείς θα κρατήσουμε το σενάριο της αποφυγής καψίματων από των ήλιο.
Ο ήλιος-λέει μια παροιμία- τον Μάρτιο καίει. Έτσι το «Μαρτάκι» θα σε προστατεύσει από τα δόντια του τρομερού και φλογερού ήλιου. Ίσως χρειαστείς-για παν ενδεχόμενο- και την αγαπημένη σου αντηλιακή κρέμα, ωστόσο μην φοβάσαι, το «Μαρτάκι» σου θα διώξει κάθε ακτίδα ηλίου.

Γιατί κόκκινη και λευκή κλωστή και όχι τρικουάζ με ροζ, να είμαστε και «in»;

Από γενιά σε γενιά αυτό το έθιμο έχει πλέον πάρει διαστάσεις Παγκόσμιου βεληνεκούς και εικάζεται ότι έχει τις ρίζες του απ’ την μυθολογία.
Ο Θεός Ήλιος κατέβηκε στην Γη μεταμορφωμένος σε άνδρα για να πάρει μέρος σε μια γιορτή.

Όταν ένας δράκος τον απήγαγε, ο κόσμος σαν να έκλεισε τα φώτα και βυθίστηκε ξαφνικά στο σκοτάδι.
Η άνοιξη ήρθε όταν πια κάποιοι εξόντωσαν τον δράκο με αποτέλεσμα την ελευθερία του Θεού Ήλιου.
Ένας από τους νεαρούς σε αυτήν την σκληρή μάχη έχασε την ζωή του και το αίμα του έβαψε το χιόνι.

Τα χρώματα λοιπόν καταλαβαίνεις ότι είναι άκρως συμβολικά! Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα ενώ η άσπρη συμβολίζει την αγνότητα.

πηγή φωτο instagram jewlsandgems