Η Kόλαση είναι άδεια και ο Tom Ellis είναι εδώ

Η Kόλαση είναι άδεια και ο Tom Ellis είναι εδώ

Δύο συντάκτριες επιχειρηματολογούν για το γιατί πρέπει να δεις το «Lucifer», γιατί πρέπει να γνωρίζεις τον πρωταγωνιστή της σειράς και γιατί το να γνωρίσεις τον «Διάβολο» δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί.

lucifer

«Απεταξάμην τον Σατανά;» Eίδαμε το πρώτο μέρος της πέμπτης σεζόν του «Lucifer» στο Netflix και δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά στην παραπάνω ερώτηση. Ποια θα ήθελε πραγματικά να απαρνηθεί αυτόν τον συγκεκριμένο «Διάβολο»; Από τη Διονυσία Καλαποθαράκου
Η «Πόλη των Αγγέλων», το Los Angeles, είναι η ιδανική «κρυψώνα» για τον Lucifer όταν αποφασίζει να αφήσει για λίγο την κόλαση χωρίς επιτήρηση και να κάνει τις διακοπές του στη γη. Το μαύρο χιούμορ του ξεκινάει από την επιλογή πόλης και συνεχίζεται και στα πέντε τηλεοπτικά χρόνια της σειράς-φαινόμενο σε Ευρώπη και Αμερική. Παίζοντας με τα αρχέτυπα του καλού και του κακού, του Παραδείσου και της Κόλασης, το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix, παρουσιάζει το «Διάβολο» ευάλωτο, τρωτό, υπερασπιστή του δικαίου και διώχτη του εγκλήματος.

Ο αποδιοπομπαίος τράγος της θρησκευτικής βιβλιογραφίας που αδικήθηκε στη συλλογική συνείδηση όλων μας και βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο της Ντετέκτιβ Chloe Decker, επέστρεψε με μία (την τελευταία όπως δηλώνει μετά βδελυγμίας ο ίδιος ο πρωταγωνιστής) σεζόν στους δέκτες μας και εμείς είδαμε τα 8 νέα επεισόδια του πρώτου drop της, μονορούφι. Ναι, συνεχίζει να έχει family issues (ποιος είπε πως στην «Ασημένια Πόλη» τα αδέρφια δεν τσακώνονται;), συνεχίζει να λύνει εγκλήματα για το LAPD, συνεχίζει να είναι αφόρητα ειρωνικός και sexy, αλλά ο Tom Ellis (aka Lucifer) είναι και πιο ώριμος ερμηνευτικά από ποτέ.
Ο 41χρονος Ουαλός ηθοποιός από το Κάρντιφ, έδωσε συνέντευξη πριν από λίγες μέρες στο site της εφημερίδας «The Guardian» και αναφερόμενος στο show το χαρακτήρισε «ο Λάζαρος των σειρών». Μιλώντας με όρους από τη Βίβλο (θα είναι κάποια συνήθεια που έχει αποκτήσει παίζοντας τόσα χρόνια ένα «Ουράνιο Πλάσμα»), εξήγησε στον δημοσιογράφο πως έχει ήδη αναστηθεί δύο φορές -μία όταν κόπηκε μετά την τρίτη σεζόν και μετά από κινητοποίηση των fans του αποφάσισε να την «πάρει» η FOX και μία μετά τον τέταρτο κύκλο ο οποίος φημολογούταν πως θα είναι και ο τελευταίος, ευτυχώς για όλους εμάς δεν ήταν- και πως η πέμπτη σεζόν θα είναι σίγουρα και αυτή που θα μας δείξει το αν ο «Διάβολος» έχει θέση στη γη ή πρέπει να γυρίσει μια και καλή στην Κόλαση.

https://www.instagram.com/p/CEUlb16gvkk
tom ellis naked



Μέχρι τώρα πάντως βλέπουμε κάτι από το τραγούδι της Μοσχολιού, το «εδώ είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση εδώ» και παρακολουθούμε τον Ellis να ισορροπεί ερμηνευτικά με ακρίβεια σχοινοβάτη ανάμεσα στη Θεία Φύση και την τρωτή πλευρά του ρόλου του. Ένα Instagram live που έκανε μέσα από το account της σειράς στη διάρκεια της καραντίνας έδειξε πως το 35% των followers που έχει είναι από τη Βραζιλία και το show είναι απίστευτα δημοφιλές στις καθολικές χώρες. Γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η πρωτοτυπία με την οποία προσεγγίζει έναν τέτοιο ακρογωνιαίο λίθο της Πίστης, όπως είναι ο «Έκπτωτος Άγγελος» και η ιδέα της αιώνιας τιμωρίας στην Κόλαση.

Σε έναν άλλον, μεγαλύτερο βαθμό κατά την ταπεινή μας γνώμη, ευθύνεται ο ίδιος ο «Διάβολος». Ο Tom Ellis δεν έγινε τώρα διάσημος, στη Μεγάλη Βρετανία είναι γνωστός από το 2009 ως το αγόρι της «Μiranda» (ο «Gary Preston») μίας από τις δημοφιλείς κωμικές σειρές τoυ BBC και με την πρώην σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Τamzin Outhwaite, ήταν και ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά ζευγάρια της χώρας. Έμειναν μαζί από το 2006 έως το 2013 όταν και χώρισαν εξαιτίας μίας (ή και περισσοτέρων) εξωσυζυγικών σχέσεων του Ellis. Από το 2015, βέβαια ο too hot to handle Ουαλός είναι ζευγάρι -και προσφάτως και παντρεμένο ζευγάρι- με την Αμερικανίδα τηλεοπτική παραγωγό, Meaghan Oppenheimer.

https://www.instagram.com/p/Bzyk5XDpHSY

Tι μας δείχνει αυτό για την προσωπική του ζωή; Πρώτον πως μπορεί να ταυτιστεί με τη σεναριακή «αδυναμία» που έχει ο ρόλος του στο ωραίο φύλο, δεύτερον πως ο πραγματικός «Διάβολος» δεν μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Tom έχει ήδη τρία παιδιά, δύο κόρες με την πρώην σύζυγο και μία ακόμη από παλαιότερη σχέση του, που μένουν όλες μόνιμα στο Λονδίνο, σε αντίθεση με εκείνον που τα τελευταία χρόνια ζει στο Los Angeles. «To πιο δύσκολο πράγμα που έκανα ήταν το να βρίσκομαι τόσο καιρό μακριά τους εξαιτίας της καραντίνας», γράφει στο Instagram και οι διαδικτυακοί του fans «λιώνουν» κάτω από το post.



TOM ELLIS FTERA


Σίγουρα οι παραγωγοί της σειράς πρέπει να δώσουν τα εύσημα για την επιτυχία της στον casting director του show γιατί ο Ellis είναι ο πιο επιτυχημένος και ο πιο «απτός» «Διάβολος» που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε. Συμπαθής, δυναμικός, με καυστικό χιούμορ, θανατηφόρους κοιλιακούς και γωνίες, βρετανική προφορά και ερμηνευτική δεινότητα… τόση ώστε να πάρει ένα τραβηγμένο σενάριο και να το αποδώσει ρεαλιστικά χωρίς αυτό να χάσει τα edgy στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό. Ο Σαίξπηρ έλεγε πως «η κόλαση είναι άδεια γιατί όλοι οι πραγματικοί δαίμονες ζουν ανάμεσά μας, στη γη». Αν είναι σαν τον Tom Ellis μπορούμε να δεχτούμε αυτήν τη συγκατοίκηση. Ο πιο «ατελής Άγγελος» της τηλεοπτικής μας πραγματικότητας σίγουρα ήρθε για να μείνει καιρό στην παρέα μας.

tom ellis devil

Στην εποχή που οι σούπερ ήρωες έχουν καταλάβει τον κόσμο εντός και εκτός κινηματογραφικών συνόρων, που οι υπερφυσικές και μεταλλαγμένες δυνάμεις αποτελούν τον ανομολόγητο πόθο κάθε ηλικίας προς αναζήτηση του ισχυρού και του μοναδικού, δύσκολα μία παραγωγή ξεχωρίζει από τον σωρό. Όταν η βιομηχανία του θεάματος εντοπίσει μία τάση, θα την απομυζήσει. Σε τέτοιο βαθμό που πολύ γρήγορα μόνο όσα πραγματικά αξίζουν, ξεχωρίζουν και τα υπόλοιπα «ξεθωριάζουν» σαν ένα όνειρο μιας παρατεταμένης διήγησης λίγο πριν εξαφανιστεί. Από τη Νατάσσα Σχοινά
Κόντρα στα πρώιμα προγνωστικά, ο Lucifer κατάφερε να ξεφύγει από αυτήν την τελευταία μάταιη περίπτωση. Όταν έχεις μία βάση, όπως το τρίπτυχο του Neil Gaiman, του Sam Kieth και του Mike Dringenberg, το μόνο που χρειάζεται είναι να «οπλίσει» το χέρι ένας ικανός σκοπευτής -Tom Kapinos- για να ανεβάσει την DC Comics στα μάτια του κόσμου που για πολλά χρόνια -και αδιαμφισβήτητα δίκαια- δέχεται τις παρωπίδες του κολοσσού της Marvel. Τουλάχιστον όσον αφορά στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές των κόμικς.

O «Αυτοκράτορας του θλιβερού βασιλείου» αποκτά μία εντελώς διαφορετική έννοια. Κοντά και μακριά από την απεικόνιση του Δάντη. Κρατώντας το κομμάτι της τιμωρίας και αφήνοντας κάθε φυσικό χαρακτηριστικό του γραπτού του 14ου αιώνα και εν μέρει της επίκτητης εικόνας στο μυαλό του κοινού. Το μόνο που διατηρεί από τη θρησκευτική απεικόνιση είναι τα ονόματα και τον γενικό αέρα που τα περιβάλλει. Η αμιγώς σκοτεινή του προσωπικότητα δε βρίσκει καμία ικανοποίηση στην πρόκληση πόνου στους αθώους, παρά μόνο στους εγκληματίες, στους νοσηρούς, σε αυτούς που μόνοι τους έχουν εξασφαλίσει μία θέση πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Γίνεται ο τιμωρός των κακών. Ο παρεξηγμένος. Ο anti-hero με το άφθονο χιούμορ.

https://www.instagram.com/p/ByimrcwJNOP
giphy


Μία ιστορία απαρτίζεται από δύο πρωταγωνιστές: τον ήρωα και τον villain. Και ο Lucifer είναι λίγο κι από τους δύο. «Το καλό και το καλό παραμονεύουν δίπλα-δίπλα», είχε πει ο Jimi Hendrix. Αυτό το κράμα ήρωα και κακού αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα των θεατών. Η ψυχολογία το αποδίδει στην ανάγκη κατανόησης της πιο σκοτεινής πλευράς του ανθρώπου, αυτής που υπάρχει κάπου εσωτερικά, καλά κρυμμένη από την καλλιέργεια των θετικών και των σύμφωνων με τα κοινωνικά πρότυπα χαρακτηριστικών. Την ίδια στιγμή που ο Sigmund Freud το επεκτείνει, μιλώντας για πλήρωση σιωπηρών επιθυμιών. Όπως εκείνες που εκμαιεύει με περισσή ικανότητα γητευτή ο κύριος Morningstar στη σειρά. Εμπειρίες και θελήματα που δεν ομολογείς ενίοτε ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό.

Εξαρχής, ωστόσο, δεν είχε να κάνει μόνο με την αδιαφιλονίκητη εμφάνιση του Tom Ellis. Αν «η ομορφιά είναι μία βραχύβια τυραννία» (σ.σ. Τάδε έφη Σωκράτης), τότε η γοητεία είναι σίγουρα η μακροπρόθεσμη εκδοχή της. Ένα χαρακτηριστικό δύσκολο να εντοπιστεί, γιατί δεν αρκείται στο DNA. Αφορά στον τρόπο που σκέφτεσαι. Στο άκουσμα της φωνής. Στην ενέργεια που εκλύεις με το πρώτο βήμα που κάνεις στον χώρο. Ό,τι προσωποποιεί, δηλαδή ο πρώην Gary Preston και νυν διαβολικός σύμβουλος του LAPD.
«Το καλύτερο πράγμα είναι πάντα να ακολουθείς τη μεγαλύτερή σου επιθυμία», έχει πει στο κοινό του κι αυτή, από το 2016, φαίνεται να οδηγεί πίσω στον Lucifer και τον Ellis.
Δες επίσης: VMAs 2020: Το πρώτο red carpet της σεζόν είναι διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει