Η Δήμητρα Παπαδήμα για το νέο της βιβλίο: Το «ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ» ξεμπροστιάζει την πραγματικότητα

Η Δήμητρα Παπαδήμα για το νέο της βιβλίο: Το «ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ» ξεμπροστιάζει την πραγματικότητα

Η ανάγκη της Δήμητρας Παπαδήμα να «βυθιστεί στην πραγματικότητα και να την ξεμπροστιάσει», όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά ήταν που ώθησε τη γνωστή ηθοποιό στη συγγραφή ενός βιβλίου, ενός μυθιστορήματος με ηρωίδα μία γυναίκα. Το «ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, είναι η δική της «κραυγή αγανάκτησης, το βαρύ “κατηγορώ” προς ένα κόσμο απόκοσμο». Την ίδια στιγμή, εκφράζει τα καταπιεσμένα συναισθήματα των γυναικών, που έχουν μάθει να τα παραγκωνίζουν, προκειμένου να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που συστηματικά τις χειραγωγεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Μιλώντας στο Queen.gr, η Δήμητρα Παπαδήμα, μιλά για την ηρωίδα της, τον ίδιο της τον εαυτό και εξηγεί ότι ήταν η μητρότητα που της έδωσε όλη τη δύναμη που χρειαζόταν για να «βυθιστεί» στον εαυτό της, να τον κατανοήσει εις βάθος και να συνειδητοποιήσει όλα όσα της συμβαίνουν. «Προσδοκώ το βιβλίο μου να διαβαστεί εξίσου και από άντρες. Μονάχα τότε θα περάσει το μήνυμα για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανεξαρτήτως φύλου» δηλώνει η ίδια και επισημαίνει πως «ο σημερινός εχθρός της σημερινής γυναίκας, αλλά και του άντρα, είναι ο ίδιος του ο εαυτός και οι συμβιβασμοί που κάνει για να υπάρξει».

papadima

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δήμητρας Παπαδήμα παρακάτω:

Το «ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ» είναι ένα βιβλίο, το οποίο προέκυψε από το ερώτημα «τι βίο έχω ζήσει μέχρι τώρα;». Αυτό το ερώτημα πώς προκύπτει και από πού, σε έναν άνθρωπο;

Συγκεκριμένα το ερώτημα γεννήθηκε, όπως γράφω, ένα πρωινό, ξυπνώντας πάλι με εφιάλτες: Κυριευμένη από τον εφιάλτη (εγκλωβισμένη σε να σκοτεινό άγνωστο χώρο με χεριά πάνω μου να με αγγίζουν και εγώ να ουρλιάζω από τρόμο), αναρωτήθηκα τον τίτλο που δίνω στη ζωή μου και προέκυψε ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ! Με έκπληξη διαπίστωσα πως η λέξη Βίος ξεχωρίζει από τη λέξη Βίας με ένα μόνο μπαστουνάκι!

Ποια ανάγκη σας, πιστεύετε ότι «γέννησε» αυτό το βιβλίο;

Το μυθιστόρημα αυτό γεννήθηκε από την ανάγκη μου να βυθιστώ στην πραγματικότητα και να την ξεμπροστιάσω. Η κραυγή αγανάκτησης, το βαρύ «κατηγορώ» προς ένα κόσμο απόκοσμο!

Ποια είναι η πραγματική ηρωίδα του βιβλίου σας; Ποια είναι η Δήμητρα Παπαδήμα για την οποία μιλάει αυτό το βιβλίο;

Η Δήμητρα σε αυτό το βιβλίο «ξεδιπλώνεται» από την αρχή μέχρι το τέλος. Μπορεί να μην είναι η ηρωίδα μου «καλλιτέχνης της σκηνής»... Είναι όμως, σίγουρα, καλλιτέχνης της ζωής!

Τι προσδοκάτε να διαβάσει στο βιβλίο σας κάθε γυναίκα αναγνώστρια και ποιο είναι το δικό σας μήνυμα;

Προσδοκώ το βιβλίο μου να διαβαστεί εξίσου και από άντρες! Μονάχα τότε θα περάσει το μήνυμα για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανεξαρτήτως φύλου.

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι μια γυναίκα που κυριεύεται από συναισθήματα; Ποιο είναι εκείνο που υπερνικά τα υπόλοιπα;

Όλοι μας είμαστε γεμάτοι συναισθήματα που τα στοιβάζουμε σε «καλάθι αχρήστων», για να συνεχίζουμε… Στο βιβλίο είναι ξεκάθαρο πως όταν γίνεσαι μάνα, το μητρικό φίλτρο δεν μπαίνει σε καλούπια!

Φαίνεται πως έχει μέσα της μια οργή, που δεν καταλαγιάζει, αντίθετα, μάλλον, διογκώνεται. Ποιοι παράγοντες τη συντηρούν;

Οι παράγοντες που συντηρούν την οργή μέσα της, αν και στην πραγματικότητα μέσα της έχει έναν ολάνθιστο κήπο που της τον μαδάνε, είναι η επικράτηση του παραλόγου... Μια «γραμμή ζωής» που χάραξαν κάποιοι γνωστοί άγνωστοι... Που καταπατάνε τα ανθρώπινα, αν και διατυμπανίζουν το αντίθετο!

Το βιβλίο ξεκινάει με τα παιδιά της ηρωίδας, να προσπαθούν να την κάνουν να «βγει από την κρυψώνα της». Είναι τα παιδιά η κινητήριος δύναμη για όλες τις αποκαλύψεις της ζωής της;

Ασφαλώς, τα παιδιά της είναι η κινητήριος δύναμη που την ωθεί να ουρλιάξει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, εξηγώντας τον Βίο Βίας που αντιμετώπισε και ζητώντας τρανταχτές απαντήσεις!

Ποιον θεωρεί μεγαλύτερο εχθρό της η ηρωίδα; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της σημερινής γυναίκας στη σημερινή κοινωνία;

Εχθρός της είναι η συστημική, άρρωστη κοινωνία που δίνει αξία στη γελοιότητα! Στη χυδαιότητα! Στο φτηνό! Στο μέτριο! Στα ευτελή συμφέροντα! Στη διπροσωπία! Στην ανωριμότητα, στην υποκρισία και στο ευτελές θέατρο εκτός σκηνής! Ο σημερινός εχθρός της σημερινής γυναίκας, αλλά και του άντρα, είναι ο ίδιος του ο εαυτός και οι συμβιβασμοί που κάνει για να υπάρξει!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, όσον αφορά στο θέατρο, αλλά και στο βιβλίο;

Σχέδια έχω, γραφτά πολλά και επίκαιρα! Παραμύθι για μάθημα στα σχολεία, ουσιαστικό μάθημα, να πιάσει τόπο κι όχι αερολογίες. Επίσης, θεατρικά να πιάσουν τόπο, αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Πάντως θα ανεβάσω το καλοκαίρι (ιού θέλοντος) την παράσταση μου ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Ένα θύμα ακόμα, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας κι ας ήταν η σπουδαία πρωταγωνίστρια!

Πιστεύετε πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις περί κακοποίησης και στον χώρο του θεάτρου, θα αλλάξουν τα δεδομένα, ειδικά για τη θέση των νέων και των γυναικών, που συνήθως θεωρούνται οι πιο αδύναμες;

Πιστεύω πως για κάποιο διάστημα κάτι καλό θα επικρατήσει. Μετά πάλι στα ίδια, γιατί η ανωριμότητα κυριαρχεί και θα κυριαρχεί, αφού κυβερνούν ανώριμες κυβερνήσεις που άγονται και φέρονται σπρωγμένες από αέρα κοπανιστό!

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ:

Photo credit: Δώρα Παρασκευοπούλου