Τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη αναφορά στο AIDS: 6 ταινίες για το AIDS που πρέπει να δεις

Πατούλια Κατερίνα
Τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη αναφορά στο AIDS: 6 ταινίες για το AIDS που πρέπει να δεις

Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης κατά του HIV/AIDS: Οι ταινίες που μπορείς να δεις σήμερα, την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης κατά του HIV/AIDS.

40 χρόνια μετά την πρώτη αναφορά στο AIDS, η ενημέρωση για τον HIV παραμένει προτεραιότητα για όλους ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 6 συγκλονιστικές ιστορίες διασήμων

40 χρόνια από την πρώτη αναφορά στο AIDS – Η αποτύπωση του ξεσπάσματος του HIV στο κινηματογράφο

Φιλαδέλφεια -1993

Η ταινία Φιλαδέλφεια του είναι μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Hollywood που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS με τον Tom Hanks να λαμβάνει Όσκαρ πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Άντριου Μπέκετ, του δικηγόρου που απολύεται από τη νομική φίρμα στην οποία εργάζεται μόλις γίνεται αντιληπτό πως πάσχει από AIDS. Στον ρόλο του δικηγόρου του Hanks δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ο Denzel Washington.

Dallas Buyers Club -2013

Το 1985 στο Ντάλας, ο Ρον Γούντρουφ, ένας ηλεκτρολόγος και καουμπόι του ροντέο, έχει διαγνωστεί με AIDS και οι γιατροί του δίνουν 30 μέρες ζωής. Αρχικά αρνείται να δεχτεί τη διάγνωση, αλλά θυμάται ότι έκανε σεξ χωρίς προφυλάξεις με μία χρήστη ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ο Ρον γρήγορα βρίσκει τον εαυτό του να έχει εξοστρακιστεί από την οικογένειά του και τους φίλους του. Ο Matthew David McConaughey κέρδισε Όσκαρ πρώτου Ανδρικού Ρόλου και η μεταμόρφωση που έκανε στο σώμα του χάνοντας πολλά κιλά ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

An early Frost - 1985

Μιλάμε για μια τηλεταινία του 1985 που άνοιξε τον δρόμο για να μπει το AIDS ως θέμα στον κινηματογράφο. Με κοινό που ξεπέρασε τα 34 εκατομμύρια, η ταινία δείχνει το πρώτο ξέσπασμα του AIDS στην Αμερική και το στίγμα που ακολούθησε όσους νόσησαν. Πρωταγωνιστής ένας δικηγόρους που πρέπει να ενημερώσει τους γονείς του πως πάσχει από AIDS και να αντιμετωπίσει το στίγμα στην κοινωνία που τότε ήταν μεγάλο.

GIA- 1998

Η ιστορία της ζωής του μοντέλου Gia Carangi από την μεγάλη καριέρα στις πασαρέλες μέχρι και τον θάνατό της από AIDS.
Η Angelina Jolie έκλεψε τις εντυπώσεις στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Precious- 2009

Το 1987, η παχύσαρκη, αγράμματη, 16χρονη Κλερίς "Μονάκριβη" Τζόουνς ζει στο γκέτο της Νέας Υόρκης στο Χάρλεμ μαζί με τη βίαιη μητέρα της, Μέρι. Έχει μείνει δύο φορές έγκυος από τον πατέρα της, Καρλ και υποφέρει από μακροχρόνια σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση από την άνεργη μητέρα της. Η Μονάκριβη μαθαίνει ότι ο πατέρας της πέθανε από AIDS και αργότερα έχει η ίδια να αντιμετωπίσει το γεγονός πως είναι θετική στον ιό HIV. Μπορεί η Gabourey Sidibe να μην κέρδισε το Όσκαρ αλλά η ερμηνεία της ήταν συγκλονιστική, ειδικά στη σκηνή που ανακοινώνει πως είναι θετική στον HIV.

The Lazarus Effect - 2010

Κι ένα ντοκιμαντέρ: Το The Lazarus Effect είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2010 που περιγράφει τη θετική επίδραση της δωρεάν θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα σε ασθενείς με HIV/AIDS στην Αφρική. Η ταινία παρουσιάζει ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στη Ζάμπια που μιλούν για τις εμπειρίες τους και δημιουργήθηκε από την Red και το HBO.