3 λόγοι που αξίζει να δούμε οικογενειακώς την animation ταινία «Πάντα στο Κόκκινο»

3 λόγοι που αξίζει να δούμε οικογενειακώς την animation ταινία «Πάντα στο Κόκκινο»

Για τις περισσότερες από εμάς, η σκοτεινή αίθουσα ενός κινηματογράφου είναι ένα ζεστό, φιλόξενο «καταφύγιο» στο οποίο καταφεύγουμε, όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μία σύντομη αλλά συναρπαστική απόδραση από την απαιτητική μας καθημερινότητα. 

Είναι αλήθεια πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την απόλαυση και τη μοναδική αίσθηση που μας προσφέρει ένα νοητό «ταξίδι» πίσω στον χρόνο ή σε κάποιον μακρινό, φανταστικό κόσμο, ειδικότερα όταν σε αυτό το «ταξίδι» έχουμε για συνοδοιπόρους τον σύζυγο και τα μικρά μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που, όσο πολυάσχολο ή επιβαρυμένο και αν είναι το πρόγραμμά μας, φροντίζουμε να «ξεκλέβουμε» λίγες ώρες κάθε μήνα, για να βρεθούμε οικογενειακώς μπροστά από την είσοδο του αγαπημένου μας κινηματογράφου, δηλαδή στο καθιερωμένο σημείο εκκίνησης, για μία ακόμη κινηματογραφική περιπέτεια. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως αρκετές φορές, οι ήρωες που μας συστήνονται μέσα από τη μεγάλη οθόνη, «κρύβουν» πολλά δικά μας κομμάτια, ενώ κουβαλούν ιστορίες που μας θυμίζουν τις δικές μας.

Φυσικά, στους ήρωες αυτούς συγκαταλέγεται και η Μέιλιν, η πρωταγωνίστρια της νέας animation ταινίας της Disney και της Pixar, «Πάντα στο Κόκκινο», η οποία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 10 Μαρτίου από τη Feelgood Entertainment. Aν αναρωτιέστε, λοιπόν, για ποιον λόγο αξίζει να γνωρίσει όλη η οικογένεια αυτό το 13 χρόνο κορίτσι, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τρεις λόγους, οι οποίοι θα σας πείσουν να προγραμματίσετε αυτό το κινηματογραφικό ραντεβού!

Γιατί η Μέιλιν μας θυμίζει τη δική μας εφηβεία, ενώ προετοιμάζει τα παιδιά για αυτό το «σκαλοπάτι»

Η Μέιλιν ή αλλιώς Μέι, είναι εκρηκτική, «έξω καρδιά», αδέξια, παθιασμένη, αστεία, περήφανη έως ακατάδεκτη, αλλόκοτη, φιλόδοξη και αν υπάρχει κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κορίτσια του σχολείου της, αυτό είναι σίγουρα η έντονη, πολύπλευρη προσωπικότητά της. Όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα της είναι που θυμίζουν σε εμάς τους μεγαλύτερους τη δική μας εφηβεία, τότε που τα συναισθήματά μας σε συνδυασμό με τις ορμόνες, τις μεταβολές και τις καταστάσεις, μας οδηγούσαν σε ένα απρόβλεπτο roller coaster από απότομες μεταπτώσεις.

Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί την εφηβική ιστορία της Μέιλιν από τις δικές μας, είναι το γεγονός πως ένα πρωί όπως όλα τα άλλα, εκεί που σηκώνεται από το κρεβάτι της, πάει στο μπάνιο να πλύνει το πρόσωπο και τα δόντια της και διαπιστώνει με έκπληξη πως έχει μεταμορφωθεί σε ένα γιγάντιο, χνουδωτό και χαριτωμένο κόκκινο πάντα. Όπως επισημαίνει και η οσκαρική σκηνοθέτιδα, Domee Shi, σχετικά με την ταινία, «το κόκκινο πάντα είναι μία αξιαγάπητη μεταφορά για την καθόλου αξιαγάπητη φάση της εφηβείας», αλλά και ένα συναρπαστικό μάθημα ζωής, το οποίο προκαλεί νοσταλγία στους ενήλικους θεατές, ενώ προετοιμάζει τους μικρότερους για αυτό το καθοριστικό «σκαλοπάτι» της ζωής.



Γιατί αποκαλύπτει στα παιδιά πόσο δύσβατο και μαγικό είναι το «μονοπάτι» της αυτογνωσίας

Μπορεί να έχουμε μεγαλώσει αρκετά όμως, ακόμη και σήμερα αναπολούμε με νοσταλγία τα χρόνια της εφηβείας μας, διότι ήταν η περίοδος που μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να καταλάβουμε πως κατά βάθος, όλοι κρύβουμε ένα… τέρας μέσα μας. Ακριβώς αυτό καλείται να κάνει και η Μέιλιν με τον πιο παράδοξο τρόπο: Να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά της. Διότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ελέγξει το κόκκινο πάντα που «κρύβεται» μέσα της, είναι να καταφέρει να κοντρολάρει τα έντονα συναισθήματα που βιώνει.

Παρόλα αυτά, η υπερπροστατευτικότητα της μητέρας της, Μινγκ, δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση της Μέι. Μέσα από την ιστορία της μικρής πρωταγωνίστριας, λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το «μονοπάτι» της αυτογνωσίας μπορεί να είναι γεμάτο λακκούβες, ανηφόρες και στενά περάσματα, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που αξίζει να ακολουθήσουν, για να οδηγηθούν σε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν υγιείς, ισορροπημένες σχέσεις με τους κοντινούς τους ανθρώπους στο μέλλον.

Picture2

Γιατί μας θυμίζει πως η οικογένειά μας θα είναι πάντα το πιο δυνατό στήριγμα σε κάθε δυσκολία

Αν υπάρχει κάτι που θα μας κάνει να λατρέψουμε την ταινία «Πάντα στο Κόκκινο», είναι το γεγονός πως μας δίνει τη δυνατότητα να «ταξιδέψουμε» πίσω στον χρόνο, να θυμηθούμε πόσο τρυφερή, σκληρή, δύσκολη και συνάμα συναρπαστική ήταν η δική μας εφηβεία. Ωστόσο, αυτό που θέλει να μας τονίσει η ταινία μέσα από τη φανταστική ιστορία της Μέιλιν, είναι πως την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μας, οι γονείς μας ήταν οι πιο ισχυροί «σύμμαχοί μας», οι άνθρωποι που μας στήριξαν όσο κανείς άλλος. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από την ξεχωριστή σχέση που έχει η Μέιλιν με τους γονείς της, αφού, όπως έχει αναφέρει και η Domee Shi, «η σχέση αυτή δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο. Στην αρχή της ταινίας, η Μέι αγαπά γνήσια αυτήν τη σχέση με τη μαμά της, αλλά ωθείται σε νέες κατευθύνσεις, όπως όλοι στην ηλικία της. Είναι ώρα για μεγάλες αλλαγές».

Picture1

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η animation ταινία «Πάντα στο Κόκκινο», η οποία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 10 Μαρτίου από τη Feelgood Entertainment, αποτελεί την ιδανική κινηματογραφική πρόταση για μία συναρπαστική απόδραση από την καθημερινότητα για όλη την οικογένεια αυτόν τον Μάρτιο. Άλλωστε, όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα υπάρχει μέσα μας εκείνη η εφηβική εκδοχή μας, που είναι πάντα έτοιμη για νέες περιπέτειες!