Ατζέντα: Ο Απρίλιος στην πόλη είναι γεμάτος θέατρο, μουσική και κατάνυξη

Ατζέντα: Ο Απρίλιος στην πόλη είναι γεμάτος θέατρο, μουσική και κατάνυξη

Μύρισε άνοιξη και ο Απρίλιος ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία σε πολλές από τις ψυχαγωγικές προτάσεις τους χειμώνα, αλλά και τους τόνους λόγω του Θείου Δράματος. Γράφει η Τζωρτζίνα Ντούτση

Ωστόσο, δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο! Η πολιτιστική ατζέντα του Queen.gr για τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, είναι γεμάτη νέες παραστάσεις, μουσική, εκθέσεις, αλλά και κατάνυξη, καθώς οδεύουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Πάμε θέατρο

Τρεις παραστάσεις μόλις σήκωσαν την αυλαία και υπόσχονται άφθονο γέλιο και ψυχαγωγία που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η πρώτη μας στάση είναι στο Θέατρο Πειραιώς 131, για να γνωρίσουμε καλύτερα τους «Γείτονες από πάνω» από Τετάρτη έως Κυριακή.

Πρόκειται για το επιτυχημένο θεατρικό έργο «Los Neighbours de Arriba» του Ισπανού συγγραφέα Σέσκ Γκέϊ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Οι Γείτονες από πάνω».

Geitones apopanw

Μια έξυπνη «οργασμική κωμωδία» που αφορά όλον τον κόσμο, αφού έχει θέμα τον γάμο, τις μακροχρόνιες σχέσεις και το αιώνιο πρόβλημα των ζευγαριών. Την αναζωπύρωση της αγάπης και του σεξ… με όλα τα ξεκαρδιστικά επακόλουθα. Το 2020 το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Sentimental» (The people upstairs) και προτάθηκε για πέντε βραβεία Goya.

Την ελληνική εκδοχή του έργου σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας σε μετάφραση, Μανίνας Ζουμπουλάκη. Πρωταγωνιστούν οι: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρης Σταρόβας, Γιώργος Κοψιδάς και Υακίνθη Παπαδοπούλου.

Πληροφορίες: Τετ, Σαβ-Κυρ: 20:00. Πεμ.-Παρ.: 21:00. Γενική είσοδος 20 ευρώ. Προπώληση viva.gr και στα ταμεία του Θεάτρου Πειραιώς 131

Οι θεατρόφιλοι και δη θαυμαστές του Αρκά, μπορούν να απολαύσουν παλιούς και νέους ήρωες του μοναδικού αυτού σκιτσογράφου να παίρνουν σάρκα και οστά πάνω στο θεατρικό σανίδι. Ο Αντώνης Λουδάρος, ο Σωτήρης Καλυβάτσης, ο Πάνος Σταθακόπουλος, η Κωνσταντία Χριστοφορίδου, ο Χρήστος Τριπόδης, ο Δημήτρης Αγοράς, η μικρή Αθηνά Τριπόδη και ο χαρισματικός μικρός Μανώλης Γκίνης, από τα «Τα Καλύτερα μας Χρόνια», συνθέτουν έναν θίασο αξιώσεων και σας υπόσχονται μία μοναδική θεατρική εμπειρία.

arkas ektos elegxou



Όλα αυτά στην παράσταση «Εκτός Ελέγχου» που δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του Αρκά, στην αίθουσα «Ιφιγένεια», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για λίγες συλλεκτικές παραστάσεις.

Πληροφορίες: Παραστάσεις: Σάββατο 18:30 & 21:00 & Κυριακή 19:30. Εισιτήρια από 10 ευρώ. Προπώληση viva.gr

O Άρης Μπινιάρης σε συνεργασία με τον Joseph από τους ΑΤΗ Κids και τον Κelloggs επιστρέφει στο BIOS δέκα χρόνια μετά, με την επιτυχημένη παράσταση Το Θείο Τραγί, που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα, με ένα νέο κύκλο περιορισμένου αριθμού παραστάσεων. Αυτή τη φορά σε μια νέα απόπειρα συνδιαλλαγής με την πόλη και το σήμερα.

theio tragi

Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής. Ο μουσικός λόγος του Γιάννη Σκαρίμπα πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδια ειδικά γραμμένα για την παράσταση και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργείται μια ηλεκτρική και δυναμική πλατφόρμα αφήγησης της προκλητικής αυτής ιστορίας.

Πληροφορίες: Από Πέμπτη έως Κυριακή (έως 17/4). Bios Πειραιώς 84. Τιμή Εισιτηρίου: 15 € (γενική είσοδος). Έναρξη στις 21:00.

Απρίλιος γεμάτος Μουσική…

Όσοι δεν γνωρίζετε τους String Demons, είναι ευκαιρία να τους μάθετε για τα καλά, την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Half Note Jazz Club. Τα αδέρφια, Λυδία και Κωνσταντίνος Μπουντούνης, μας περιμένουν στη «Λεωφόρο των Εγχόρδων», για μια εκρηκτική βραδιά με δικές τους συνθέσεις και διασκευές σε έργα κλασικής, ροκ, παραδοσιακής μουσικής και από Iron Maiden μέχρι Vivaldi και Θεοδωράκη.

string demons



Πληροφορίες: Γενική είσοδος 12 ευρώ. Ώρα έναρξης στις 21:30.

Τα Σάββατα (έως τις 16/04), προλαβαίνετε να απολαύσετε τον αγαπημένο τραγουδοποιό, Χρήστο Θηβαίο ο οποίος συγκεντρώνει και παρουσιάζει στη Μουσική Σκηνή «Σφίγγα», τις καλύτερες στιγμές του και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, από τους Συνήθεις Υπόπτους" και τον «Άμλετ της Σελήνης» έως το «Σιδερένιο νησί» και το «Εμπάργκο». Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο του φίλο και συνθέτη, Θάνο Μικρούτσικο. Όπως έλεγε ο ίδιος ο συνθέτης: «Ο Θηβαίος μπορεί να απογειώσει τα τραγούδια με τις ερμηνείες του και έχει δώσει νέα διάσταση ακόμα και στα τραγούδια του Καββαδία».

christos thivaios photo by Manolis Symeonidis



Πληροφορίες: Μουσική Σκηνή Σφίγγα - Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13). Είσοδος: 15 ευρώ. Είσοδος σε τραπέζι με μπύρα ή κρασί: 23 ευρώ. Ώρα έναρξης: 22.30. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149.

Στις 15 Απριλίου ο Γιώργος Νταλάρας θα βρίσκεται στο Christmas Theater με μια μοναδική παράσταση στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Μαζί του θα έχει μεγάλη και ωραία παρέα που αποτελείται από τους ερμηνευτές: Γιάννη Διονυσίου, Βασίλη Κορακάκη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ασπασία Στρατηγού.

rebetiko dalaras



Πληροφορίες: Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15 ευρώ. Προπώληση στο viva.gr.

Μια μέρα μετά, το Σάββατο 16 Απριλίου, οι λάτρεις της ξένης μουσικής θα βρεθούν στο Fuzz Live Music Club για να απολαύσουν τους Balthazar που επιστρέφουν στην Ελλάδα για ένα μοναδικό live, έχοντας στις μουσικές αποσκευές τους τον ολοκαίνουριο δίσκο τους «Sand».


Πληροφορίες: Τιμές εισιτηρίων 34 ευρώ. Προπώληση: ticketmaster.gr.
https://www.youtube.com/watch?v=qwi6POwtfnc

Την Κυριακή 17 Απριλίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν –και πάλι- στο Fuzz Live Music Club, για ακόμα ένα δυνατό live, αυτή τη φορά από τους Βρετανούς ηγέτες τους «σκληρού» ήχου, Paradise Lost. Μια από τις πιο αγαπημένες metal μπάντες του ελληνικού κοινού επιστρέφει στην Ελλάδα για μια συναυλία με όλα τα αγαπημένα τραγούδια αλλά και νέο υλικό.

Πληροφορίες: Τιμές εισιτηρίων από 29 ευρώ. Προπώληση: ticketmaster.gr.
https://www.youtube.com/watch?v=URJH3ZJzxB0

Ο Απρίλιος πλησιάζει στο τέλος του με μια μοναδική μουσική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που έχει τίτλο «My Way». Στις 28 Απριλίου, o Μάριος Φραγκούλης επιστρέφει με την Big Band, με νέο ρεπερτόριο και με εκλεκτό καλεσμένο τον Marc Devigne. Διεύθυνση Ορχήστρας: Λουκάς Καρυτινός.

marios fragoulis



Ο Μάριος Φραγκούλης, θα παίξει σε ρυθμούς Jazz και Swing με την αγάπη και τον χρόνο σε μία ανοιξιάτικη συναυλία, γεμάτη ρυθμό και μελωδία. Με τον χαρακτηριστικό ήχο της Big Band, τα εμβληματικά τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του American songbook, αλλά και νέες συνθέσεις. Σε αυτήν τη συναυλία θα μας συστήσει τον ταλαντούχο συνάδελφο και φίλο του από τον Καναδά, Marc Devigne μέσα από μελωδικά ντουέτα, αλλά και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο τους.

Πληροφορίες: Εισιτήρια - megaron.gr & στα ταμεία του Μεγάρου. Ώρα έναρξης στις 20:30. Εισιτήρια από 25 ευρώ / Εκπτωτικά 12 ευρώ.

Χορό…

Η νέα πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ της Άνοιξης (Megaron Spring Festival) που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο, ρίχνει αυλαία με το χορευτικό γεγονός της άνοιξης. Τις τρεις παραστάσεις της Martha Graham Dance Company στις 15, 16 και 17 Απριλίου.

Graham megaro



Πρόκειται για την ομάδα που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού και μετράει 95 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας, έχοντας εμφανιστεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη. Οι χορευτές θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανευρωπαϊκή τη νέα παραγωγή Canticle for Innocent Comedians, που βασίζεται σε πρωτότυπη μουσική του Jason Moran και είναι εμπνευσμένη από τα θέματα ενός έργου της Graham το οποίο είχε χαθεί από το 1952.

Από τις γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Βραζιλιάνος Bruno Beltrão και η ομάδα του έρχονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για δύο παραστάσεις στις 29 και 30 Απριλίου.

bruno stegi



Στο Νιτερόι, στο νοτιοανατολικό άκρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, η ομάδα χορού Grupo de Rua του Bruno Beltrão προσπαθεί να κατανοήσει τον βίαιο κόσμο που την περιβάλλει. Οι χορευτές απαντούν μέσα από την τέχνη τους στην κυβέρνηση Μπολσονάρο και στις πρακτικές καταστολής της.

Ανανεωτής της σκηνής του hip hop με παγκόσμια αναγνώριση, ο Beltrão αφουγκράζεται τους έντονους κραδασμούς στην πολιτική ζωή της πατρίδας του και τους μεταφράζει σε οριακό σωματικό παλμό. Εμπλουτίζοντας τη διαλεκτική του urban dance με τις αρχές του σύγχρονου χορού, παραδίδει έργα υψηλής ενέργειας και χορευτικής δεξιοτεχνίας, ικανά να τον χαρακτηρίσουν ως William Forsythe του hip hop. Η νέα του χορογραφία επιβεβαιώνει πως το να μένεις σε κίνηση είναι συνειδητή πολιτική πράξη.

…Και κατάνυξη

Την Τετάρτη 15 Απριλίου, δύο μέρες πριν ξεκινήσει το Θείο Πάθος και ενώ η άνοιξη «οργιάζει», η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ θα πλημμυρίσει από κατάνυξη και μυσταγωγία.

Για μια μόνο βραδιά η Ηρώ Σαΐα «παντρεύει» τον πόνο του θείου πάθους με τη γιορτή της φύσης και της άνοιξης και μας προσφέρει μια παράσταση «βάλσαμο» που μας προτρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας με την παράσταση «Εαρινό Πάθος». Η Ηρώ Σαΐα μαζί με δυο υπέροχους σολίστες, θα ερμηνεύσει 'Υμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, ύμνους προς τη ζωή και την αλληλεγγύη, θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Παράδοση, αλλά και Μεγάλων Ελλήνων Συνθετών με θέμα τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη.

irw saia



Πληροφορίες: Πλ. Γεωργίου Καρύτση 8, Τιμή εισιτηρίων από 12 ευρώ. Ώρα έναρξης στις 20:30.

Μια ανάσα πριν το Πάσχα, μέσα στην κατάνυξη και τη συγκίνηση της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων επιστρέφει στην Αθήνα και τον Ιανό, για μια διήμερη μουσική παράσταση στις 19 και 20 Απριλίου με τίτλο «Η Γιορτή των Δακρύων». Ένα φλάουτο, μια φυσαρμόνικα, μια κιθάρα, το μαντολίνο και η φωνή του Λουδοβίκου θα μας ταξιδέψουν με ιστορίες και τραγούδια.

loudovikos anwgeiwn



Πληροφορίες: Εισιτήριο 15 ευρώ. Ιανός, Σταδίου 24.

Τέχνη και Φεστιβάλ

Οι λάτρεις της Τέχνης αξίζει να επισκεφθούν δύο νέες εκθέσεις που κάνουν εγκαίνια τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και να περάσουν μια βόλτα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να θαυμάσουν τη γιγαντιαία αράχνη της Louise Bourgeois.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ φέρνουν στο ελληνικό κοινό το εμβληματικό έργο Maman (1999) της Αμερικανογαλλίδας γλύπτριας Louise Bourgeois. Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Bourgeois -ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή- θα εκτεθεί στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.

maman niarxos



Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα έκθεση του Βασίλη Βασιλακάκη με τίτλο Ήσυχη ζωή, που αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μια απλή ζωή σε έναν κόσμο που οδηγείται στη φθορά.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2022 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας ζωγραφικά έργα του Βασιλακάκη, φτιαγμένα την τελευταία τριετία (2019-2021), τα οποία δίνουν έμφαση στην αδιαμεσολάβητη εμπειρία και ματιά. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει τα αντικείμενα εκ του φυσικού, σε κλίμακα 1 προς 1, χωρίς να αλλοιώνει την υπόστασή τους. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ενότητα έργων είναι η αρμονική συμβίωση του ζωγράφου με την εικόνα που προτίθεται να ζωγραφίσει. Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Πληροφορίες: Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου – 15 Μαΐου 2022. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Η δεύτερη έκθεση αποτελεί παράλληλα και μια μικρή ανοιξιάτικη εξόρμηση που θα μας γεμίσει χαρά, εικόνες και μυρωδιές.

Ο εικαστικός Γιώργος Χούντας
, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Floating Land», που συγκεντρώνει τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του σε κάρβουνο, μελάνι και ακρυλικό.

Μετά από πολλές συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και παράλληλη δραστηριότητα στον τομέα της αγιογραφίας, ο Χούντας παρουσιάζει εντυπωσιακά, μεγάλης κλίμακας, ασπρόμαυρα κυρίως έργα, καθώς και μικρότερα έργα και γλυπτά από πηλό και άλλα υλικά, που αποτυπώνουν την καλλιτεχνική του ταυτότητα και κινούνται γύρω από δύο θεματικούς άξονες: τη γη και τον λόγο.

Με αφορμή μία προσωπική απώλεια, τον θάνατο του πατέρα του πριν έξι χρόνια, ο Γιώργος Χούντας άρχισε να δημιουργεί έργα με θέμα τη γη. Επιλέγοντας στοιχεία που συνδέονται με τη γη, δημιουργεί μία νέα ήπειρο, που μοιάζει να ταξιδεύει και να επιπλέει.

Η έκθεση «Floating Land» θα κάνει εγκαίνια στις 9 Απριλίου στον Χώρο Τέχνης της ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου. Επιμέλεια έκθεσης: Γαβρίλος Μιχάλης.

Πληροφορίες: Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 16:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη. Χώρος Τέχνης Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ
Προκοπίου Γκίνη 5


Κόμικ παντού!

Οι λάτρεις τον κομικ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, καθώς αυτό τον μήνα η μεγάλη γιορτή των κόμικ επιστρέφει!

Το Comicdom CON Athens 2022 μας περιμένει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, με ένα υβριδικό πρόγραμμα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) θα φιλοξενηθούν οι διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν panels, workshops, προβολές και events, πάντα με την πληρότητα που ορίζουν οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες.

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος (είσοδος από Σταδίου) καταστήματα κόμικ, εκδοτικές και περισσότεροι από 100 δημιουργοί κόμικ, θα βρεθούν μαζί με το κοινό στην ασφάλεια του υπαίθριου χώρου, με merchandise και φυσικά, πολυαναμενόμενες νέες (αλλά και παλαιότερες εκδόσεις).

Μεταξύ των διεθνών προσκεκλημένων της φετινής διοργάνωσης είναι ο Κροάτης Esad Ribić σχεδιαστής σε τίτλους κυρίως της Marvel Comics, όπως LOKI, SILVER SURFER: REQUIEM, στο εμβληματικό event, SECRET WARS και τη σειρά ETERNALS.

Η έναρξη του Comicdom CON Athens 2022, θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, 14 Απριλίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με την Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικ.

Η κεντρική διεθνής έκθεση «Ο Θρύλος της Wonder Woman», γιορτάζει τα 80 χρόνια της εμβληματικής αμαζόνας της DC Comics και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο.

Πληροφορίες: Παρασκευή 15, Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Απριλίου 2022, 11:00-21:30. Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα. Πλατεία Κλαυθμώνος (είσοδος από Σταδίου), Αθήνα

Ο Απρίλιος στη μεγάλη οθόνη

Ο Απρίλιος δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο! Ούτε τους φίλους του σινεμά! Ετοιμαστείτε λοιπόν, καθώς μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, έρχεται επιτέλους στα ελληνικά σινεμά για να μας ταξιδέψει σε μαγικούς κόσμους!

Την Πέμπτη 14 Απριλίου επιστρέφουμε στο σύμπαν του Χάρι Πότερ, με την πρεμιέρα της ταινίας: «Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ».

Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο) γνωρίζει ότι ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Μαντς Μίκελσεν) απειλεί να κατακτήσει τον έλεγχο του μαγικού κόσμου. Αδυνατώντας να τον σταματήσει μόνος του, εμπιστεύεται τον Μαγικοζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρεντμέιν) να ηγηθεί μίας ομάδας θαρραλέων μάγων και μαγισσών και ενός φούρναρη σε μία επικίνδυνη αποστολή, όπου αντιμετωπίζουν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την διαρκώς αυξανόμενη λεγεώνα των ακολούθων του Γκρίντελβαλντ. Με το ρίσκο όμως να είναι υψηλό, πως θα μπορούσε ο Ντάμπλντορ να παραμείνει στο παρασκήνιο;
https://www.youtube.com/watch?v=2MWl_xyQSuo