36 χρόνια μετά το Chernobyl: Πόσο αντιπροσωπευτική ήταν η σειρά στα πραγματικά γεγονότα

Νατάσσα Σχοινά
36 χρόνια μετά το Chernobyl: Πόσο αντιπροσωπευτική ήταν η σειρά στα πραγματικά γεγονότα

Το Chernobyl είναι μία από τις σειρές με την υψηλότερη βαθμολογία από το κοινό.

Τον Μάιο του 2019, όταν ακόμη η πανδημία δεν είχε κάνει το ξέσπασμά της, το HBO κυκλοφόρησε μία σειρά που αφιερώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του ανθρώπου στον πλανήτη, το «Chernobyl».

Το ατύχημα στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Chernobyl στην πόλη του Pripyat στα βόρεια της Ουκρανίας αποτέλεσε «μαύρο» σταθμό στην πορεία του ανθρώπου, όχι μόνο για το ότι ακολούθησαν σοβαρές συνέπειες πάσης φύσης, αλλά και για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καθαρά ανθρώπινο λάθος.

Πολλά έχουν ακουστεί από τότε μέχρι σήμερα σχετικά με τους λόγους που οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ξεκινώντας από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί μία τέτοια έκρηξη μέχρι την απουσία ετοιμότητας για άμεση δράση σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Το HBO, 33 χρόνια μετά την καταστροφή που συντάραξε τον πλανήτη, κυκλοφόρησε μία από τις πιο ποιοτικές και άρτιες mini σειρές υπό το όνομα «Chernobyl». Για τη δημιουργία της σειράς, ο σεναριογράφος Craig Mazin και ο σκηνοθέτης Johan Renck χρησιμοποίησαν αποδεικτικά στοιχεία που πρόσφατα έγιναν διαθέσιμα στο κοινό, μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί καθώς και μαρτυρίες προσώπων που με κάποιον τρόπο εμπλέκονταν.

Ο Oleksiy Breus σχολιάζει την ακρίβεια της σειράς

Με την κυκλοφορία της σειράς, ποικίλες αντιδράσεις προκλήθηκαν στους θεατές. Ενώ η σειρά βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα και σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζει αυτά που συνέβησαν, σύμφωνα με αρκετές δηλώσεις, περιλαμβάνει και προσθήκες των δημιουργών που δε συνέβησαν ποτέ ή δε συνέβησαν με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν, ενώ πολλοί αμφισβητούν την απεικόνιση βασικών χαρακτήρων.

«Οι χαρακτήρες τους είναι διαστρεβλωμένοι και παρουσιασμένοι με λάθος τρόπο, σαν να ήταν κακοί», δήλωσε ο Oleksiy Breus, χειριστής του δωματίου ελέγχου του Chernobyl, στο Αμερικανικό BBC και προσέθεσε: «Ίσως, ο Anatoly Dyatlov έγινε ο βασικός αντιήρωας της σειράς, γιατί έτσι τον είχαν στο μυαλό τους οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου, οι υφιστάμενοί του και η διοίκηση στην αρχή. Αργότερα, αυτή η αντίληψη άλλαξε».

What Is That Oh No GIF by IMDb

Ο Breus, ωστόσο, επαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή έδειξε τις επιπτώσεις τις ραδιενέργειας στο σώμα των συμμετεχόντων.

«Δεν έδειχναν καλά, το λιγότερο που μπορώ να πω. Ήταν εμφανές ότι αρρώστησαν. Ήταν πολύ χλωμοί. Ο Toptunov (χειριστής στο Chernobyl) είχε κυριολεκτικά ασπρίσει. Είδα άλλους συναδέλφους που δούλευαν εκείνη τη μέρα. Το δέρμα τους είχε γίνει ανοιχτό κόκκινο. Αργότερα, πέθαναν σε νοσοκομείο στη Μόσχα», είπε.

Στη σειρά του HBO, είδαμε ανάμεσα στο cast τους: Jared Harris (Valery Legasov), Jessie Buckley (Lyudmilla Ignatenko), Stellan Skarsgård (Boris Shcherbina), Adam Nagaitis (Vasily Ignatenko), Emily Watson (Ulana Khomyuk), Robert Emms (Leonid Toptunov), Paul Ritter (Anatoly Dyatlov), Sam Troughton (Alexandr Akimov), Karl Davies (Viktor Proskuryakov).

Η σειρά «Chernobyl» έχει βαθμολογηθεί με 9,4 στο iMDb, δηλαδή με μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες τηλεοπτικής σειράς.