Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Η αληθινή ουσία του θεσμού μέσα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο

Νατάσσα Σχοινά
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Η αληθινή ουσία του θεσμού μέσα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο
AP

Ταινίες και βιβλία των περασμένων δεκαετιών έχουν περιστραφεί γύρω από το θεμέλιο της οικογένειας.

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας σήμερα. Σε μία εποχή που όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο δυσκολεύει. Που βλέπει μία πανδημία να διαδέχεται ένας πόλεμος και μία εκ νέου κρίση σε ενέργεια, οικονομία και γενικά στη ζωή του ανθρώπου. Αυτήν την εποχή, ο θεσμός της οικογένειας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Γιατί, η οικογένεια είναι η βάση που θα σε στηρίξει ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν αλλοπρόσαλλα. Αυτή που θα σου δώσει μία «ζεστή» αγκαλιά και θα σε κάνει να βγάλεις νόημα στο τέλος της ημέρας όταν πέφτεις για ύπνο.

Η οικογένεια είναι μία θεματική που πολλές φορές έχει φιλοξενήσει τόσο η λογοτεχνία όσο και ο κινηματογράφος. Το αποτέλεσμα είναι μερικές από τις όμορφες, ευτυχισμένες, στενόχωρες και συγκινητικές ώρες από τον χρόνο μας.

via GIPHY

ΒΙΒΛΙΑ

Little Women - Louisa May Alcott (Α' Τόμος 1868, Β' Τόμος 1869)

Η ζωή τριών αδερφών και το ταξίδι τους ξεκινώντας από την παιδικότητα και φτάνοντας στην ενηλικίωση έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο κλασικά μυθιστορήματα για τη σημασία των δεσμών της οικογένειας και τον τρόπο της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία.

The Piper’s Son - Melina Marchetta (2010)

Η πολυπλοκότητα των σχέσεων των μελών μίας οικογένειας μετά τον τραγικό θάνατο του θείου διαγράφεται με γλαφυρή ακρίβεια στο βιβλίο της Marchetta μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικοπολιτικών γεγονότων.

The House of the Spirits - Isabel Allende (1982)

Αφότου απορρίφθηκε από τους Ισπανούς εκδότες, το Σπίτι των Πνευμάτων εκδόθηκε στο Buenos Aires και έγινε κατευθείαν best-seller αποκαλύπτοντας στο κοινό τις τρεις γενιές της οικογένειας Trueba.

This Is Home - Lisa Duffy (2019)

Ένα βαθιά τρυφερό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τους αναγνώστες στο ταξίδι των πρωταγωνιστών για την αναζήτηση του πραγματικού νοήματος του σπιτιού.

ΤΑΙΝΙΕΣ

What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Μία συγκινητική ιστορία ενός πρωταγωνιστή που αναγκάζεται να φροντίσει τη μητέρα του και τον αδερφό του λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν θυμίζει ότι στη ζωή πολλά πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό σου αλλά ότι η αγάπη είναι το μόνο που παραμένει.

Terms Of Endearment (1983)

Μία ταινία που αποδίδει με ειλικρίνεια πολλά θέματα της καθημερινότητας μίας οικογένειας, δείχνοντας ότι η ζωή δεν είναι σε καμία περίπτωση δίκαιη, αλλά πως η αγάπη μεταξύ ενός γονιού και του παιδιού του είναι η κινητήριος δύναμη σε κάθε βήμα της πορείας.

The Mitchells Vs. the Machines (2021)

Ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια αναδεικνύοντας τη δύναμη της οικογένειας. Οι Mitchells μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί ο ένας με τον άλλον και να τσακώνονται συνέχεια, όμως, στο τέλος της μέρα κάνουν τα πάντα για τους δικούς τους.

The Wizard of Oz (1939)

Δεν υπάρχει τίποτα που να συναγωνίζεται την οικογένεια και τους φίλους -την οικογένεια που έχεις διαλέξει-, γι' αυτό και ο Μάγος του Οζ είναι βασική επιλογή σχεδόν έναν αιώνα μετά την κυκλοφορία του.