Rise: Οι ηθοποιοί που υποδύονται τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο μιλούν για όλα

Νατάσσα Σχοινά
Rise: Οι ηθοποιοί που υποδύονται τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο μιλούν για όλα

Ο Uche και ο Ral Agada σε μία συζήτηση για τη δημιουργία της ταινίας «Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο» του Disney+.

Η ταινία που θα παρουσιάζει τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο στο κοινό ήταν θέμα χρόνου να έρθει. Τελικά, το Disney+ ήταν αυτό που ανέλαβε το σημαντικό έργο και μέσα από το Rise / Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο φιλοδοξεί όχι μόνο να προσφέρει σε εικόνες αυτά που για χρόνια ακούμε για τους Αντετοκούνμπο αλλά και να εμπνεύσει κάθε παιδί που βρίσκεται σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Από τα πέντε αδέρφια της οικογένειας, εμείς μιλήσαμε στους ηθοποιούς που υποδύονται τον Γιάννη -Uche Agada- και τον Θανάση -Ral Agada- σε ένα πολύ ενδιαφέρον roundtable. Τα παιδιά μίλησαν για κάθε τι σχετικό με την ταινία και σχολίασαν κομμάτια της ζωής της οικογένειας Αντετοκούνμπο που πολλές φορές έχουν έρθει στο προσκήνιο. Από το πώς έκλεισαν τους ρόλους μέχρι τη γνώμη τους για τον ρατσισμό που δέχτηκε η οικογένεια στην Ελλάδα.

Πώς βρεθήκατε στο cast της ταινίας;

Uche Agada: «Απλά ήμουν στο Instagram μία μέρα και είδα ένα tweet του Γιάννη που έλεγε ότι γίνεται μία ταινία για εκείνον και τη ζωή του και έψαχνε κόσμο για να παίξει εκείνον και τα αδέρφια του. Δε χρειαζόταν εμπειρία στην υποκριτική. Είπα ‘Γιατί όχι;’. Με πήραν και μερικούς μήνες μετά δέχτηκα ένα τηλεφώνημα στο οποίο με ρωτούσαν αν είχα αδέρφια».

Ral Agada: «Εκείνη την περίοδο, απλώς ήμουν ενθουσιασμένος που ο αδερφός μου θα ήταν σταρ της Disney. Όταν ζήτησαν από εμένα να περάσω από οντισιόν, εξεπλάγην. Δεν ήξερα ότι ζητούσαν από μη ηθοποιούς να κάνουν οντισιόν. Τους έστειλα, λοιπόν, μία δική μου λήψη και τους άρεσε. Μετά μου ζήτησαν να τους στείλω υλικό που να παίζω μπάσκετ και έπειτα ζήτησαν να κάνουμε μία ανάγνωση μαζί για να δουν τη χημεία μας. Σκέφτηκα ‘Α, είναι ο αδερφός μου. Μπορώ να το κάνω’. Το κάναμε και έπειτα η casting director μού είπε ότι πήρα τον ρόλο και ότι θα πήγαινα στην Ελλάδα για να γυρίσουμε την ταινία».

Περάσατε χρόνο με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο για να μάθετε από εκείνους;

Uche Agada: «Όταν κάναμε τα γυρίσματα, (τα αδέρφια) ήταν στα play-offs. Ήταν η ίδια χρονιά που πήραν το πρωτάθλημα, οπότε δεν είχαμε πολύ χρόνο να μιλήσουμε μαζί τους, αλλά μάθαμε πολλά πράγματα για εκείνους κάνοντας έρευνα. Σχετικά με τις κινήσεις στο μπάσκετ, μελετήσαμε τις κινήσεις τους και δουλέψαμε με τον αθλητικό συντονιστή τους. Μάθαμε για τη ζωή τους παρακολουθώντας πολύ YouTube, διαβάζοντας άρθρα και ακούγοντας podcasts»

Πώς αντιδράσατε όταν είδατε πού έμεναν;

Ral Agada: «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο. Έξι άνθρωποι σε έναν τόσο μικρό χώρο όπως αυτός. Ήξερα ότι έπρεπε να μοιράζονται κρεβάτια»

Uche Agada: «Και δεν είναι μικροί άνθρωποι (γέλια)».

Ral Agada: «Έπαθα σοκ με το τόσο ταπεινό ξεκίνημά τους».

Είχατε αντίστοιχες δυσκολίες με τους Αντετοκούνμπο;

Ral Agada: «Δεν είχαμε τις ίδιες δυσκολίες με τους Αντετοκούνμπο, αλλά σίγουρα με έκαναν να εκτιμήσω αυτά που έχω».

1656610533820-634753130-rise_movie_antetokunbo.jpg

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα των ρόλων σας;

Ral Agada: «Κατά πάσα πιθανότητα, η προφορά. Ο καθηγητής της διαλέκτου μάς είπε ότι μετά από λίγο καιρό θα μας βγαίνει φυσικά. Χρειάστηκε επανάληψη αρκετών μηνών για να γίνει εύκολο».

Τι σας ενέπνευσε στους ρόλους σας;

Uche Agada: «Το ότι δεν είχαν τίποτα, τίποτα από τις απίστευτες καριέρες τους. Το ότι είδα από πού ξεκίνησαν, μου δείχνει ότι δεν έχει καμία σημασία από πού ξεκινάς. Απλώς δουλεύεις σκληρά».

Ral Agada: «Η αγάπη του Θανάση για τα αδέρφια του και γενικά για την οικογένειά του. Μπορώ να ταυτιστώ με αυτό. Ήταν ο μεγαλύτερος και υπήρχε μεγάλη πίεση πάνω του, αλλά ο τρόπος που το χειρίστηκε με ενέπνευσε».

Το γεγονός ότι υποδύεστε όχι πλαστούς χαρακτήρες αλλά πραγματικούς ανθρώπους που γνωρίζει όλος ο πλανήτης, σας άγχωσε;

Uche Agada: «Σίγουρα θέλαμε να το κάνουμε σωστά, γιατί αυτό πραγματικά συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους. Θέλαμε όποιος το δει, να βλέπει πραγματικά αυτό που έγινε».

Ral Agada: «Δε νομίζω ότι υπήρχε άγχος με το ότι ήταν διάσημοι άνθρωποι. Η πίεση ήρθε από το ότι θέλαμε να πούμε σωστά την ιστορία. Δε θέλεις να το δουν και να πουν ‘Αυτή δεν είναι η ζωή μου’. Αυτό θα ήταν πολύ άσχημο. Τώρα τους αρέσει, οπότε χαίρομαι».

Έχετε σκεφτεί ότι, αν ο Γιάννης δεν ήταν τόσο ταλαντούχος, θα ήταν ακόμη στους δρόμους;

Ral Agada: «Δεν πιστεύω καν ότι είναι εδώ που είναι για το ταλέντο του. Είναι εδώ επειδή δουλεύει πολύ σκληρά».

Uche Agada: «Πιστεύω ότι θα είχε βρει τον τρόπο να ανέβει ψηλά»

Ral Agada: «Αυτός ο τύπος είναι εκεί χάρη στο πώς δουλεύει. Είναι διαφορετικό. Υπάρχει λόγος που είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο».

Έχετε βιώσει αντίστοιχο ρατσισμό με αυτόν που βίωσε η οικογένεια;

Ral Agada: «Προσωπικά έχω βιώσει χειρότερο ρατσισμό από αυτόν που δείξαμε στην ταινία. Άνθρωποι με έχουν αποκαλέσει με άσχημες λέξεις, μου έχουν συμπεριφερθεί διαφορετικά. Όχι κάθε μέρα, αλλά πιο συνηθισμένα από αυτό που θα έπρεπε. Τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά με αργό ρυθμό».

Uche Agada: «Εγώ το βίωσα στο σχολείο. Είμαι σίγουρος ότι δεν πήρα δουλειές εξαιτίας αυτού. Είναι κάτι που έρχεται με το να είσαι ένας νεαρός μαύρος στην Αμερική».

rise_movie_interview.jpeg

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε η οικογένεια στην Ελλάδα (σχετικά με τα χαρτιά, τις ταυτότητες, κλπ);

Ral Agada: «Είναι δύσκολο. Είμαι χαρούμενος που μπορέσαμε να δείξουμε την πλευρά των μεταναστών, γιατί δεν τη συζητάμε αρκετά».

Uche Agada: «Στην Αμερική, όταν γεννιέσαι στην Αμερική, είσαι πολίτης της Αμερικής. Εκείνος (ο Γιάννης) γεννήθηκε εδώ. Δεν έφταιγε και έπρεπε να πληρώσει για αυτό».

Τι θέλετε να πάρει το κοινό βλέποντας την ταινία;

Uche Agada: «Αν κάποιος είναι στην ίδια κατάσταση, μπορεί να δει από πού ξεκίνησε (ο Γιάννης) και να έχει ελπίδα. Ελπίδα για να μη χάσει την πίστη του και ότι με τον χρόνο, μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις, αρκεί να επιμένεις».

Ral Agada: «Και η οικογένεια. Η αγάπη που έχουν για την οικογένειά τους είναι το κάτι άλλο. Θέλω οι άνθρωποι να το δουν αυτό».