3 εκατομμύρια likes στη φωτογραφία της NASA από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb

Πατούλια Κατερίνα
3 εκατομμύρια likes στη φωτογραφία της NASA  από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb

Τρεντάρει και στο Twitter αυτή η πρώτη φωτογραφία του σύμπαντος από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb.

Πριν από μερικές μόνο ώρες, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, στην οποία αποτυπώνεται το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν.

https://www.instagram.com/p/Cf43lMcpl90

Η στιγμή είναι ιστορική καθώς μιλάμε για την πρώτη φωτογραφία του πανίσχυρου αυτού εργαλείου, την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Baiden. Σήμερα, αναμένονται σε μερικές μόνο ώρες να δοθούν στη δημοσιότητα από τη NASA τέσσερις ακόμα λήψεις με την πρώτη ουσιαστικά να βουτά στα βάθη του σύμπαντος και να μας δίνει μια εικόνα την πρώτη αυτή φορά, σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723. που λειτούργησαν ως βαρυτικός φακός, ώστε να μεγεθυνθούν ουράνια αντικείμενα που μετρούν 13 δισεκατομμύρια ζωής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της NASA, Bill Nelson, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου θα πρέπει να συγκριθεί με έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού.

«Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ. Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο φως, που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο. Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

space.png

Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι ενώ το James Webb εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια. Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

Στο Twitter, trend είναι και η εικόνα που είχαμε πριν από το πρώιμο σύμπαν από το τηλεσκόπιο Hubble σε σχέση με την τωρινή γεμάτη χρώματα του James που έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια Likes και προχωράει.