Το σκίτσο του Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Τουρκία απανθρωποποιεί & προωθεί τη ρητορική μίσους

Ανθή Μιμηγιάννη
Το σκίτσο του Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Τουρκία απανθρωποποιεί & προωθεί τη ρητορική μίσους

Παγκόσμια οργή για το black χιούμορ του γαλλικού σατιρικού περιοδικού: «Δεν χρειάζεται να στείλουμε τανκς».

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία μπορεί να φτάσει τους 20.000, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo θεώρησε σωστό να δημοσιεύσει μια γελοιογραφία που χλεύαζε το γεγονός.

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς μπορείς κι εσύ να σταθείς δίπλα στους πληγέντες και να τους βοηθήσεις

Κοινοποιημένο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ως η «ζωγραφιά της ημέρας», το σκίτσο του καλλιτέχνη Juin, απεικονίζει ένα κατεστραμμένο κτίριο, ένα ανατρεπόμενο αυτοκίνητο και ένα σωρό ερειπίων με τη λεζάντα: «Δεν χρειάζεται να στείλουμε τανκς».

«Δεν χρειάζεται να στείλουμε τανκς» (!!!)

Όπως είναι λογικό, η εν λόγω ανάρτηση έγινε viral και νούμερο ένα trend για όλους τους λάθος λόγους και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν σκληρά το περιοδικό επειδή χλεύασε τόσο προκλητικά και χυδαία μια τέτοια είδους καταστροφή, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει τραυματίσει πολλούς άλλους.

Οι χρήστες είπαν ότι η εν λόγω γελοιογραφία έκρυβε αναλγησία, μνησικακία, έλλειψη ενσυναίσθησης και έγινε με κακόγουστο τρόπο ξεπερνώντας το αποδεκτό όριο των έξυπνων αστείων και του black χιούμορ.

Τα περισσότερα σχόλια, λένε ότι το Charlie Hebdo δεν έκανε κανέναν να γελάσει και ότι το μόνο που κατάφερε είναι να προωθήσει τη ρητορική μίσους στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Πολλοί έκαναν επίσης λόγο πως το σκίτσο «απανθρωποποιεί» τους μουσουλμάνους ως θύματα με «κάθε τρόπο».

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία έγινε Νο1 trend στο Twitter για όλους τους λάθος λόγους

Πολλοί χρήστες του Twitter, σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών προσωπικοτήτων και influencers, απάντησαν στην εικόνα του Charlie Hebdo με ίδια επιχειρήματα και μάλιστα γραμμένα σε ένα ρολό χαρτιού υγείας, στο ίδιο καλλιτεχνικό ύφος με το περιοδικό.

toilet-paper-charlie-hebdo.jpeg

Σατιρική εικόνα του λογότυπου «Charlie Hebdo» σε ρολό τουαλέτας

Η εικόνα του «χαρτί υγείας Charlie Hebdo» κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μετά τη δημοσίευση από το γαλλικό περιοδικό της γελοιογραφίας που απεικόνιζε τον σεισμό στην Τουρκία (Twitter)

«Η γαλλική μάρκα χαρτιού υγείας "Charlie Hebdo" επιστρέφει με τη συνηθισμένη "νευρική" αντίληψή της για τα τρέχοντα γεγονότα [sic]», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Η γελοιογραφία του Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Τουρκία προκαλεί παγκοσμίως οργή

Άλλοι χρήστες αναφέρθηκαν επίσης στην καμπάνια του 2015 "Je Suis Charlie". Ένας πολιτικός σχολιαστής από την Τουρκία έγραψε στο Twitter ότι οι Τούρκοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τις πορείες υπέρ της ελευθερίας του λόγου μετά από μια ένοπλη επίθεση το 2015 στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι.

Σε εκείνη την επίθεση, δύο αδέρφια, ο Said και ο Cherif Kouachi, που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την ισλαμική μαχητική οργάνωση Αλ Κάιντα, εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλους 11.

«Πρέπει πραγματικά να έχεις λίγο νεύρα για να το κάνεις αυτό όταν υπάρχουν ακόμη μωρά που περιμένουν βοήθεια κάτω από τα ερείπια», κατέληξε ο σχολιαστής στο εν λόγω post.

Πολλοί χρήστες έγραψαν επίσης στο Twitter ότι το σκίτσο ήταν χαρακτηριστικό του αμφιλεγόμενου περιοδικού, το οποίο κατά το παρελθόν είχε δημοσιεύσει προσβλητικά σκίτσα κατά του Προφήτη Μωάμεθ και είχε δεχτεί την τρομοκρατική επίθεση με τους 12 νεκρούς.

Ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο Ιμπραήμ Καλίν, ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, ανέβασε επίσης post στο Twitter προκειμένου να καταδικάσει το σκίτσο.

Ενδεικτικά κάποια από τα σχόλια των χρηστών του Twitter στη χώρα μας

Ενώ το σκίτσο από το τουρκικό κοινό, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν συντριπτικά καταδικαστέο, ορισμένοι επέλεξαν να το ερμηνεύσουν εναλλακτικά

Ένα σχόλιο στην τουρκική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Eksi Sozluk κάλεσε τους αναγνώστες να επικεντρωθούν στα θύματα του σεισμού και στις προσπάθειες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και όχι σε ένα περιοδικό.

«Αντί να επικρίνετε κάποιο περιοδικό, κριτικάρετε τι έχει συμβεί και τι δεν γίνεται σε σχέση με τον σεισμό. Οι πολίτες μας πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν, όμως εσείς πηγαίνετε να ανοίξετε μια θεματική σελίδα για ένα περιοδικό. Είναι πρόθεσή σας να αλλάξετε την ατζέντα, να κατευθύνετε την αγανάκτηση σε άλλη κατεύθυνση;».

Η πλατφόρμα Eksi Sozluk, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν ανώνυμα σχόλια σε συγκεκριμένα θέματα, είχε 45 σελίδες σχολίων στη σελίδα για το σκίτσο κατά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.

Οι δίδυμοι απανωτοί σεισμοί, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (6/2), έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στην Τουρκία, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 26.000 τραυματίστηκαν, ενώ στη Συρία, πάνω από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 3.600 τραυματίστηκαν.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 20.000.