Πολιτιστική ατζέντα Δεκεμβρίου: Μιούζικαλ, μπαλέτο & όλα όσα κάνουν τη διαφορά αυτόν τον μήνα

Τζένη Ντεμιράι
Πολιτιστική ατζέντα Δεκεμβρίου: Μιούζικαλ, μπαλέτο & όλα όσα κάνουν τη διαφορά αυτόν τον μήνα

Μουσικής, χορός, λάμψη και φως! Αυτά χρειάζεσαι το Δεκέμβριο για να μην αναρωτιέσαι «πού να βγω»!

Δεκέμβριος σημαίνει Χριστούγεννα, μελομακάρονα, όμορφες οικογενειακές στιγμές, εκδηλώσεις αγάπης, καλές πράξεις και χαμόγελα. Δεκέμβριος ακόμα σημαίνει τέλος του χρόνου, απολογισμός, ελπίδες, φως. Σημαίνει όμως και γιορτή, διασκέδαση, θαλπωρή.

Υπάρχουν χρονιές που νιώθω την ατμόσφαιρα του Δεκεμβρίου κάπως αλλοιωμένη, σαν να μην είναι έτσι όπως πραγματικά θα ήθελα. Να μην έχει τη λάμψη, το φως και τη θαλπωρή που βλέπω στις ταινίες. Υπάρχουν και χρονιές που όλα αυτά υπάρχουν και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό. Το 2023 θέλουμε να είναι μία τέτοια χρονιά και για αυτόν τον λόγο προνοήσαμε και βρήκαμε όλους τους τρόπους που θα βοηθήσουν να τελειώσει αυτή η χρονιά με τα πιο όμορφα συναισθήματα και τις πιο ωραίες αναμνήσεις! Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να βρεις την κατάλληλη παρέα!

Μουσικές σκηνές

Good Job Nicky

Αν δεν το έκανες ήδη, μετά την παρότρυνσή μας στην Πολιτιστική Ατζέντα του Νοεμβρίου, ήρθε η ώρα να επισκεφτείς το Gazarte και να ακούσεις live τον Good Job Nicky, ο οποίος δε θέλει πολλές συστάσεις, αφού από τότε που το January 8th μπήκε στη ζωή μας, ο Good Job Nicky μπήκε στις καρδιές μας και παραμένει εκεί, αμετακίνητος, τα τελευταία χρόνια.

Πού; Gazarte

Πότε; Κάθε Παρασκευή ως τις 22 Δεκεμβρίου

Αφιέρωμα στους Frank Sinatra και Ella Fitzerland από τους Jazz Express

Μετά από δύο σεζόν sold out παραστάσεων, οι Jazz Express, σε συνεργασία με την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, επιστρέφουν για να παρουσιάσουν τα μαγευτικά κομμάτια δύο σπουδαίων καλλιτεχνών, των Frank Sinatra και Ella Fitzerland.

Ακόμα κι αν δεν συνηθίζει να πηγαίνεις σε σκηνές που παίζουν τζαζ μουσική, ο Δεκέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να κάνεις την εξαίρεση, αφού οι γιορτές θέλουν και λίγο τη τζαζ μουσική τους! Άλλωστε τόσες ταινίες έχουν συνδυάσει την χριστουγεννιάτικη διάθεση με αυτό το είδος μουσικής και το έχουν κάνει με απόλυτη επιτυχία! Οι εμφανίσεις τους ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και αναμένεται να συνεχιστούν όλο το Δεκέμβριο.

Πού; Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Πότε; Κάθε Σάββατο

https://www.instagram.com/p/Cz7OyeQIyte/

Θέατρο - Μπαλέτο -Μιούζικαλ

ANASTASIA The New Broadway Musical

Το νέο μιούζικαλ του Broadway ανεβαίνει στο θέατρο Παλλάς και ένας θίασος γεμάτος ταλέντο είναι έτοιμος να διηγηθεί μία ιστορία που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά. Η «Αναστασία» μπαίνει στο επίκεντρο, θέλοντας να μας ταξιδέψει σε νέες περιπέτειες που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Το δυνατό μήνυμα αλλά και το καστ των ηθοποιών με κάνουν να πιστεύω ότι αυτή η παράσταση όχι μόνο αξίζει τον χρόνο μας, αλλά ίσως γίνει και μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που θα έχουμε θεατρικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Υπόθεση

Η ιστορία επιδιώκει να απαντήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας: τι συνέβη στη Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Ρομανόφ;

Εν μέσω της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης με το καθεστώς των Μπολσεβίκων να βρίσκεται σε άνοδο, η Άνια (Demy), βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική πρωτεύουσα, η Αγία Πετρούπολη, και αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι. Μαζί με τον πρώην αριστοκράτη, Βλαντ Πόποφ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) κι έναν τολμηρό απατεώνα, τον Ντμίτρι (Ίαν Στρατής), που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Άνια για να ξεγελάσουν τη μοναδική εναπομείνασα Ρομανόφ, τη χήρα αυτοκράτειρα Μαρία (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), ώστε να πιστέψει ότι η Άνια είναι η χαμένη Αναστασία, δραπετεύουν στο Παρίσι.

Πού; Θέατρο Παλλάς

Πότε; Από 23 Δεκεμβρίου

Anastasia_P001.jpg

Ο Καρυοθραύστης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μπεις σε Christmas mood είναι να παρακολουθήσεις ένα μπαλέτο γεμάτο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Ο καρυοθραύστης είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις ημέρες λίγο πριν τις 25 Δεκεμβρίου, που θες να απογειώσεις το γιορτινό σου mood!

Θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές.

Υπόθεση

«Παραμονή Χριστουγέννων, η Μαρί-Κλάρα ανοίγει τα δώρα του νονού της και βρίσκει ένα παράξενο παιχνίδι, τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη. Στον εύθραυστο παιδικό της κόσμο τα όνειρα και η πραγματικότητα μπερδεύονται γλυκά. Στην αγκαλιά του Καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Στη νέα εποχή ο Καρυοθραύστης του Μπαλέτου της ΕΛΣ αναδεικνύει τη σκοτεινή αλλά και τη φωτεινή, φαντασμαγορική πλευρά του γνωστού παραμυθιού. Ένας νέος παράξενος κόσμος δημιουργείται επί σκηνής, όπου το γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα της Μαρί-Κλάρας συναντά τα φωτεινά πολύχρωμα αντικείμενα που αιωρούνται στη σκηνή, τις μπαρόκ πύλες που οδηγούν στα υπόγεια του βασιλείου των ποντικιών, αλλά και το πάμφωτο χριστουγεννιάτικο δέντρο», σημειώνει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος.

Πού; Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Πότε; 23, 24, 28, 30/12/23, 03, 04, 05/01/24

«Ζιζέλ» Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού

Κι αν ο Καρυοθραύστης δε σε συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά θες να ζήσεις την εμπειρία του μπαλέτου τον Δεκέμβριο, λόγω χριστουγεννιάκης ατμόσφαιρας, τότε μία επιλογή είναι και το Μπαλέτο «Ζιζέλ» της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

Η «Ζιζέλ» γράφτηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα όλων των εποχών, το οποίο, μάλιστα, συγκαταλέγεται στα λίγα ρομαντικά μπαλέτα που έχουν επιβιώσει έως και σήμερα.

Βασικό θέμα της ιστορίας είναι η αγάπη και ο «αιώνιος έρωτας». Πρωταγωνίστρια είναι η Ζιζέλ, η οποί χάνει τα λογικά της όταν ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος της έχει αρραβωνιαστεί κάποια άλλη. Έχοντας πληγωθεί, αυτοκτονεί και επιστρέφει ως ξωτικό πνεύμα, τις νύχτες. Ενώνεται με άλλες πληγωμένες κοπέλες που επιδιώκουν να πάρουν εκδίκηση από τους συζύγους τους, κάνοντάς τους να χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως. Η ίδια, όμως, δε θέλει να κάνει κακό στον έρωτά της, με αποτέλεσμα να το προστατεύει όλη νύχτα από άλλα ξωτικά.

Πού; Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πότε; 18 - 28 Δεκεμβρίου

«ΕΓΩ ΕΓΩ… ΚΙ ΕΓΩ»

Αν πάλι προτιμάς να δεις κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις και λίγο το θέατρο Αλάμπρα και η παράσταση «ΕΓΩ ΕΓΩ… ΚΙ ΕΓΩ» υπόσχονται πως δε θα σε απογοητεύσουν.

Υπόθεση

«Ο Μισέλ, ένας ώριμος άντρας, πετυχημένος επαγγελματίας, συνειδητοποιεί - μέσα από απανωτές κωμικές καταστάσεις και ξεκαρδιστικές ανατροπές - ότι η ζωή του όλη είναι μια απάτη, αλλά και μια αυταπάτη».

Πού; Θέατρο Αλάμπρα

Πότε; Από τις 15 Δεκεμβρίου

poster.jpg

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας

Και επειδή ξέρουμε ότι η διάθεση θα 'ναι στα ύψη, ένα μιούζικαλ γεμάτο «σοκολάτα» σίγουρα θα την αυξήσει ακόμα περισσότερο. Κι αυτό είναι πάντα καλό, επομένως το μιούζικαλ «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» αποτελεί μία από τις προτεραιότητες μας για αυτόν τον μήνα!

Υπόθεση

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Τσάρλι Μπάκετ, ένα φτωχό αγόρι που ζει με την οικογένειά του σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Όλα αρχίζουν όταν η μικρή πόλη του Τσάρλι αναστατώνεται από την εμφάνιση ενός ζαχαροπλαστείου με τις διάσημες σοκολάτες Γουόνκα! Μεταμφιεσμένος ιδιοκτήτης ο εκκεντρικός Γουίλι Γουόνκα που ξαφνικά ανακοινώνει ότι θα ξανανοίξει τις πύλες του εργοστασίου του σε πέντε τυχερούς που θα βρούν το χρυσό χαρτάκι ανάμεσα σε εκατομμύρια σοκολάτες σε όλο τον κόσμο! Ο σεμνός Τσάρλι Μπάκετ που λατρεύει τις σοκολάτες Γουόνκα και πάντα ονειρευόταν να ζήσει από κοντά την εμπειρία της κατασκευής της σοκολάτας στο περίφημο εργοστάσιο Γουίλι Γουόνκα κερδίζει ένα από τα εισιτήρια και η περιπέτεια αρχίζει!

Πού; EMBASSY Theater

Πότε; Από 22 Δεκεμβρίου

Εκθέσεις - εκδηλώσεις - Φεστιβάλ

Athens Beer Weekend | Xmas Edition

Αν παραμείνεις στην Αθήνα τις ημέρες των Χριστουγέννων άφθονη φρέσκια Craft μπύρα, λαχταριστό street food και μουσικήσε περιμένουν στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε ένα Xmas Edition Weekend.

Πού; Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Πότε; 23 και 24 Δεκεμβρίου (Ώρα 15:00-23:30 και 13:00-23:30)

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;

Αυτή η έκθεση είναι ένας από τους λόγους που ανυπομονούσα να έρθει ο Δεκέμβριος! Το θέμα ολόκληρης της έκθεσης συνοψίζεται με ένα και μόνο ερώτημα: Τι θα γινόταν πραγματικά αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κατακλύζεται από έργα γυναικών για τους επόμενους επτά μήνες και αυτό μάλλον θα πάει πολύ καλά!

Πού; Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πότε; Από 14 Δεκεμβρίου

The Christmas Factory

Λίγο μετά την εκπνοή του Νοεβρίου συνεχίζει να είναι τέλεια στιγμή να μπεις σε mood Χριστουγέννων και να αρχίσουν να ξεπροβάλλουν ξωτικά, Άγιοι Βασίλιδες και μελομακάρονα από οπουδήποτε. Και κάπου εκεί, που η επιθυμία για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα θα αυξάνεται, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις την επίσκεψή σου στο Christmas Factory, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του στις 25 Νοεμβρίου.

Πού; Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πότε; 25 Νοεμβρίου 2023 - 6 Ιανουαρίου 2024

The-Christmas-Factory.webp

Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ

Από την 1 Δεκεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βάζει το δικό του λιθαράκι για να νιώσουν οι κάτοικοι της Αθήνας το Christmas spirit που χρειάζεται. Μία βόλτα στο παγοδρόμιο επιβάλλεται για να μπεις στο σωστό mood λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Πού; ΚΠΙΣΝ

Πότε; 01/12/2023-07/01/2024, 10.00-22.00

Κινηματογράφος

Wonka

Το «Wonka», το οποίο σκηνοθετεί ο σκηνοθέτης του «Paddington» Paul King, διηγείται τον τρόπο με τον οποίο ο Willy Wonka έχτισε την σοκολατοβιομηχανία του. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το prequel της ταινίας «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», η οποία κυκλοφόρησε το 1971 και το 2005.

Πού και Πότε; Κλείσε θέση για σινεμά από τις 14 Δεκεμβρίου

Ο Μαέστρος

Όχι δεν εννοώ να ξαναδείς τον αγαπημένο Παπακαλιάτη στο Netflix αλλά να ετοιμαστείς για το σινεμά και να δεις τον Bradley Cooper από 7 Δεκεμβρίου. Του αξίζει. Έξι χρόνια προετοιμαζόταν για αυτόν τον ρόλο!

Αν πάλι επιμένεις για Netflix, οκ, ο Cooper έχει φροντίσει να βάλει στην πλατφόρμα την ταινία, λίγες μόλις ημέρες μετά την κινηματογραφική προβολή.

Σε αντίθεση με τον απόλυτα μυθοπλαστικό χαρακτήρα της σειράς του Παπακαλιάτη, ο Maestro του Bradley Cooper αποτελεί μία βιογραφία. Η υπόθεση επικεντρώνεται στην ιστορία αγάπης του Αμερικανού συνθέτη Leonard Bernstein και της συζύγου του, Felicia Montealegre, καταφέρνοντας να μπλέξει τον έρωτα με την τέχνη με έναν τρόπο που τα trailer προδίδουν ότι θα είναι εξαιρετικά γοητευτικός.

Η επίσημη περιγραφή του Netflix, όπου θα κυκλοφορήσει η ταινία στις 20 Δεκεμβρίου, αναφέρει «Αυτή η ατρόμητη ιστορία αγάπης παρουσιάζει τη μακροχρόνια σχέση του μαέστρου-συνθέτη Leonard Bernstein και της Felicia Montealegre».

Πού και Πότε; Σινεμά από 7 Δεκεμβρίου. Netflix από 20 Δεκεμβρίου