Πολιτιστική Ατζέντα Φεβρουαρίου: Πού να πας και τι να δεις για να περάσεις δημιουργικά τον μήνα

Τζένη Ντεμιράι
Πολιτιστική Ατζέντα Φεβρουαρίου: Πού να πας και τι να δεις για να περάσεις δημιουργικά τον μήνα
George Spanos

Έχουμε βρει για σένα τις καλύτερες επιλογές για θέατρο, μουσική και διασκέδαση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις να έχεις μαζί σου την κατάλληλη παρέα!

Το να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας δημιουργικά αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Η δημιουργικότητα αυτή μπορεί να μπει στη ζωή μας τόσο με ενέργειες που κάνουμε εμείς, όσο και με πράγματα που βλέπουμε, ακούμε ή αντιλαμβανόμαστε.

Για να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο σου, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις μαθήματα χορού ή κεραμικής, αλλά μπορείς να αρχίσεις κάνοντας πιο απλά πράγματα, όπως το να προτιμήσεις να δεις μία ταινία αντί να σκρολάρεις στα social media ή να πας για θέατρο αντί για καφέ με τις κολλητές σου.

Έχουμε βρει για σένα τις καλύτερες επιλογές για θέατρο, μουσική και διασκέδαση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις να έχεις μαζί σου την κατάλληλη παρέα!

Θεατρικές Παραστάσεις

Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου

Στην παράσταση με τίτλο «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» θα έχεις την ευκαιρία να δεις την Χρύσα Παπά να υποδύεται 12 διαφορετικούς ρόλους, οι οποίοι υπόσχονται να συνεπάρουν τον θεατή σε ένα μοναδικό θεατρικό ταξίδι.

Το έργο του Γιάννη Καλπούζου, τη σκηνοθεσία του οποίου έχει αναλάβει ο Σωτήρης Χατζάκης ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά αποδεικνύοντας τη δύναμη της ιστορίας που διηγείται.

Στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις εμφανίζεται αρχικά η Λεμονιά, η οποία έχει σκοπό να διηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, Γαληνού Φιλονίδη. Η διήγησή της ξεκινά από το 1915 και καταλήγει στο 1962. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Πόντος και περιοχές του, όπως η Τραπεζούντα, η Αμπχαζία και το Καζακστάν.

Ο πατέρας της Λεμονιάς δοκιμάζει τις ηθικές του αρχές βρισκόμενος ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ενώ στο πρόσωπό του μπορεί να δει κανείς τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμένιων.

Μιλώντας για την παράσταση «Σέρρα» το 2022 στην εκπομπή «Ποιος είναι Πρωινιάτικα», η Χρύσα Παπά τόνισε πως αυτό το έργο έχει τη δύναμη να σε κάνει να καταλάβεις πως «ο έρωτας είναι πάντα το σωσίβιο στα δύσκολα».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη δυσκολία του μονολόγου, επισήμανε πως η παράσταση «είναι πολύ δύσκολη τεχνικά αλλά είναι ένα ταξίδι που γίνεται και για μένα και με τους θεατές κάθε φορά, που ξεκινάει και δεν καταλαβαίνω πως τελειώνει».

Πού; Θέατρο Άνεσις

Πότε;Έως 3 Μαρτίου

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Για δεύτερη χρονιά βλέπουμε στο θέατρο και την παράσταση «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», η οποία απέδειξε ότι ο πολιτικός ρόλος του Χρόνη Μίσσιου είναι πάντοτε επίκαιρος.

Η ιστορία μιλά για μία εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

Το Σύγχρονο Θέατρο αναφέρει για την παράσταση: «Η θέση του Μίσσιου δίνει στην ομάδα μας το έναυσμα να τολμήσουμε να ανεβάσουμε στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε ‘μάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή , την ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;».

Πού; Σύγχρονο Θέατρο

Πότε; Έως 12 Μαρτίου

Bella Figura

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται η κωμωδία με τίτλο «Bella Figura» της Γαλλίδας συγγραφέως Yasmina Reza.

Σε αυτό το έργο, η δράση εκτυλίσσεται σε ένα εστιατόριο και όλα όσα διαδραματίζονται χρειάζονται μόλις μιάμιση ώρα για να γίνουν. Σε αυτό το εστιατόριο, ο Boris προσπαθεί να πείσει την ερωμένη του, Andrea, να βρει από το αμάξι, αφού πρώτα της αποκαλύπτει ότι το εστιατόριο στο οποίο την πήγε του το σύστησε η γυναίκα του. Στη σκηνή κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα τρία άτομα, ο Erik, μαζί με την παιδική φίλη της γυναίκας του, Francoise και τη μητέρα του Yvonne, που γιορτάζει τα γενέθλιά της. Ένα παιχνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να βγει αλώβητος από αυτή την ιστορία

Σε σημείωμά της για το έργο η συγγραφέας τονίζει πως «Ποτέ δε διηγήθηκα ιστορίες στα έργα μου. Έτσι μην εκπλαγείτε που ισχύει το ίδιο κι εδώ. Εκτός κι αν θεωρείτε τον αβέβαιο και απρόβλεπτο ιστό της ζωής μια ιστορία από μόνο του».

Πού; Θέατρο Σταθμός

Πότε; Από 3 έως 28 Φεβρουαρίου

https://www.instagram.com/p/C2ICLyqIr1H/

Μουσικές Σκηνές

Μαρινέλλα – Μπέττυ Μαγγίρα

Μέχρι και τον Απρίλιο θα έχουμε τελικά τη δυνατότητα να απολαύσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάζουν στο VOX η Μαρινέλλα και η Μπέττυ Μαγγίρα. Οι παραστάσεις τους πήραν παράταση, αποδεικνύοντας ότι αυτή η απρόσμενη μουσική συνύπαρξη είναι ανάμεσα σε αυτά που θέλει το κοινό να βλέπει.

Πού; VOX

Πότε; Κάθε Τετάρτη έως τις 10 Απριλίου

marinella-maggira.jpg

Πέννυ Μπαλτατζή

Η Πέννυ Μπαλτατζή είναι ακόμα ένα πρόσωπο που έχει βρει το μυστικό να καταφέρνει να σαγηνεύει το κοινό. Από τις 26 Ιανουαρίου μπορείς να τη συναντήσεις στο Σταυρό του Νότου Plus, παρέα με την εξαμελή μπάντα της και ξεσηκωτικές μελωδίες.

Πού; Σταυρός του Νότου Plus

Πότε; Κάθε Παρασκευή έως 23 Φεβρουαρίου

baltatzi.jpg

Φεστιβάλ

Αν αγαπάς τα festivals και ζεις στην Αθήνα ο Φεβρουάριος είναι η τέλεια περίοδος για ένα ταξίδι, αφού εκτός πόλης είναι αυτόν τον μήνα τα δρώμενα που δεν πρέπει να χάσεις.

Karnaval Festival 2024

Ο Φεβρουάριος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το καρναβάλι και είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με ένα πάρτι. Αν αυτό, μάλιστα, γίνει στο κέντρο της Ευρώπης, τότε μιλάμε σίγουρα για την απόλυτη εμπειρία αυτό του μήνα. Τι λες, λοιπόν για ένα σαββατοκύριακο στο Moergestel της Ολλανδίας;

Πού; Moergestel, Pijnendijk, Moergestel, Ολλανδία

Πότε; 10 και 11 Φεβρουαρίου

https://www.instagram.com/reel/C2zQyKuAvhl/

Enter The Snow Festival

Εκτός από το καρναβάλι, όμως, αυτός ο μήνας είναι στενά συνδεδεμένος και με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια. Το «Enter The Snow Festival», λοιπόν, έχει βρει την ιδανική περίοδο για να κάνει την εμφάνισή του στο Via Lattea της Ιταλίας. Σε αυτό το φεστιβάλ θα διασκεδάσεις στο χιόνι, θα κάνεις σκι και θα χορεύεις σε club μπροστά από τον DJ. Και όλα αυτά θα γίνουν στις πλαγιές των Άλπεων. Τι πιο φανταστικό;

Πού; Via Lattea, Ιταλία

Πότε; Από 3 έως 10 Φεβρουαρίου

https://www.instagram.com/reel/C0OSmz_IH9L/

Εκθέσεις – Εκδηλώσεις

Έκθεση Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας - Terra Incognita

Κι αν τα ταξίδια είναι εκτός budget αυτή την περίοδο, υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούν να σε ταξιδέψουν. Για παράδειγμα, η έκθεση του Αθανάσιου Μαλούκου, με θέματα από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η ΛΔ του Κονγκό, το Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία, ή τα Ιμαλάια. Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

Πού; Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πότε; Έως 25 Φεβρουαρίου

5η Οινική Έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024»

Εκτός από τα φυσικά και νοητά ταξίδια, ένα ακόμα πράγματα που αγαπάμε ιδιαίτερα στο queen.gr είναι το κρασί και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε την 5η Οινική Έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024».

Τα μικρά οινοποιεία από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τα μεγάλα και σπουδαία τους κρασιά. Η ανανεωμένη διοργάνωση του ΣΜΟΕ φέρνει εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και πολλές εκπλήξεις, σε μία έκθεση μοναδικών προϊόντων που παράγονται δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη, επενδύοντας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, καταδεικνύοντας ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Πού; Μηχανουργείο

Πότε; 11 και 12 Φεβρουαρίου

Mikroi-Oinopoioi.jpg

Κινηματογράφος

Λατρεύω να σε μισώ

Η ταινία «Anyone But You», που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 12 Δεκεμβρίου 2023, φέρνει στο προσκήνιο την Bea και τον Ben, δύο νέους που είχαν μία ερωτική περιπέτεια το διάστημα που η Bea ήταν χωρισμένη. Μπορεί η μεταξύ τους ερωτική χημεία να μην κατέληξε κάπου τότε, ωστόσο, η τυχαία συνάντησή τους στον γάμο της αδερφής της Bea στην Αυστραλία θα τους φέρει κοντά. Οι δυο τους συμφωνούν να παριστάνουν το ζευγάρι, ώστε η Bea να αποφύγει τον πρώην της και ο Ben να κάνει μία κοπέλα που του αρέσει να ζηλέψει.

Από 8 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους