Η Dominique White είναι η νικήτρια του βραβείου τέχνης για γυναίκες της Max Mara

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Η Dominique White είναι η νικήτρια του βραβείου τέχνης για γυναίκες της Max Mara

Ο luxury οίκος μόδας Max Mara γιορτάζει τις γυναίκες καλλιτέχνες και βραβεύει για φέτος την Dominique White με το Max Mara art prize for women.

Η Dominique White, γλύπτρια και καλλιτέχνης εγκαταστάσεων με έδρα το Έσσεξ και την Μασσαλία, τιμήθηκε με το διακεκριμένο βραβείο Max Mara Art Prize for Women για την περίοδο 2022-24.

MaxMara AW23:Μια συλλογή αφιερωμένη στις γυναίκες του 18ου αιώνα που μας συστήνει την «καμελοκρατία»

Η γλύπτρια και installation artist που νίκησε το Max Mara Art Prize for Women

Το έργο της, το οποίο αντλεί έμπνευση από τους μύθους της θάλασσας, εξερευνά την έννοια της δημιουργίας νέων κόσμων για τη "μαυρίλα". Η White ενσωματώνει υλικά όπως παλιά πανιά, κατάρτια, δόρατα φαλαινοθηρίας και χάρτες στις φαντασμαγορικές εγκαταστάσεις της, οι οποίες ενσωματώνουν θεωρίες της μαύρης υποκειμενικότητας, του αφρο-πεσιμισμού και της υδροκρατίας (όρος που αφορά στην ικανότητα των ατόμων να αποκτούν εξουσία επί της γης κυβερνώντας μέσω του νερού, όπως αναφέρει το The Guardian).

Η MAX MARA σας προσκαλεί να γιορτάσετε με τον Teddy

Η πρόταση που έφερε στην White το βραβείο Max Mara αφορά ένα έργο που ονομάζεται Deadweight και θα διερευνήσει τη μεσογειακή δουλεία και τη θαλάσσια ιστορία. Το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή και τη βύθιση μιας κατασκευής που μοιάζει με βάρκα στην Τυρρηνική Θάλασσα στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιταλίας, προτού μεταφερθεί πίσω στη γκαλερί του Whitechapel. Ο όρος "Deadweight" χρησιμοποιείται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και υπολογίζει πόσες μονάδες βάρους μπορεί να αντέξει ένα πλοίο πριν βυθιστεί.

"Είμαι ενθουσιασμένη που έλαβα ένα βραβείο που όχι μόνο επιτρέπει την ανάπτυξη φαινομενικά ανέφικτων δεξιοτήτων και φιλόδοξων τομέων έρευνας, αλλά και υποστηρίζει την ανάδυση νέων έργων", είπε σε δήλωσή της η νεαρή καλλιτέχνιδα.

Το ιταλικό fashion brand ξεκίνησε αυτό το βραβείο το 2005 για να στηρίξει γυναίκες καλλιτέχνιδες. Διοργανώνεται από την Max Mara σε συνεργασία με την γκαλερί του Whitechapel στο Λονδίνο και το βραβείο περιλαμβάνει εξάμηνη διαμονή στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια της οποίας η εκάστοτε καλλιτέχνης δημιουργεί ένα έργο τέχνης που θα εκτεθεί στην Whitechapel Gallery και στο Collezione Maramotti στο Reggio Emilia, στην Emilia-Romagna της βόρειας Ιταλίας.