Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» έσμιξαν με τον συγγραφέα τους και ο Δαδακαρίδης μιλά δίκαια για τιμή

Τζένη Ντεμιράι
Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» έσμιξαν με τον συγγραφέα τους και ο Δαδακαρίδης μιλά δίκαια για τιμή

Ο Γαλλο-Βέλγος συγγραφέας συγγραφέας του θεατρικού έργου «Αινιγματικές Παραλλαγές» βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τους Σωτήρη Τσαφούλια, Γιάννη Μπέζο και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Με τον θεατρικό συγγραφέα της επιτυχημένης παράστασης «Αινιγματικές Παραλλαγές» συναντήθηκαν οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Οι τρεις τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά με τον Eric-Emmanuel Schmitt, το έργο του οποίου θα έχεις την ευκαιρία να δεις στο Θέατρο Βεάκη μέχρι την τελευταία Κυριακή του μήνα, δηλαδή έως τις 28 Απριλίου.

Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της τρέχουσας θεατρικής σεζόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας γίνεται sold out.

Στις 4 Απριλίου, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης δημοσίευσε μία φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Instagram, στην οποία πόζαρε μαζί με τον συμπρωταγωνιστή του στην παράσταση, Γιάννη Μπέζο, τον σκηνοθέτη τους, Σωτήρη Τσαφούλια(τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Τσαφούλιας μαζί με τον Δαδακαρίδη) αλλά και τον θεατρικό συγγραφέα Eric-Emmanuel Schmitt.

Στην περιγραφή της ανάρτησής του, ο ηθοποιός έγραψε «Χτες είχαμε την τεράστια τιμή να είναι μαζί μας ο συγγραφέας του αγαπημένου μας έργου “Αινιγματικές Παραλλαγές”, ένας πολύ σημαντικός και υπέροχος άνθρωπος. Καμία φορά από το τίποτα γίνεται ο παράδεισος».

Έγινα ένορκος και έκρινα το μέλλον του Πολυδερόπουλου στην παράσταση «Μάρτυρας Κατηγορίας»

https://www.instagram.com/p/C5WArE3ojdd/

Ποιος είναι ο Eric-Emmanuel Schmitt και ποια η σχέση του με τον Mozart

Ο Eric-Emmanuel Schmitt είναι Γαλλο-Βέλγος συγγραφέας. Εκτός από θεατρικά έργα, έχει γράψει διηγήματα αλλά και μυθιστορήματα. Επίσης, έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, ενώ έχει παραδεχτεί ότι η σκηνοθεσία ταινιών αποτελούσε παιδικό του όνειρο.

Ο Schmitt θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία. Το τελευταίο από αυτά ήταν το «Group Literary Prize», το έλαβε το 2017 στη Γαλλία.

Ο 64χρονος συγγραφέας πέρα από τις δεκάδες βραβεύσεις του εντός γαλλικών συνόρων, έχει επίσης λάβει διακρίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: στη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ουκρανία, τον Καναδά αλλά και την Πολωνία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 43 γλώσσες, ενώ τα έργα του παίζονται σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου.

https://www.instagram.com/p/C5IdqEICijz/

Το έργο φαντασίας με τίτλο «Η ζωή μου με τον Μότσαρτ» αποτελεί ένα από τα βιβλία του που ξεχωρίσουν. Μέσω του βιβλίου ο Schmitt διανύει έναν δρόμο τριάντα ετών ζωής. Στο έργο, ο Eric από τα 15 του έως τα 45 του ανταλλάσσει επιστολές με τον Mozart, όσο προχωρά τη ζωή του, συνοδευόμενος από τις μουσικές του συνθέτη.

«Μία μέρα, μου στέλνει κάποια κομμάτια του. Άλλαξε τη ζωή μου. Από εκείνη την ημέρα του γράφω συχνά» αναφέρει ο Schmitt στο βιβλίο του.

Ενώ συνεχίζει «Από εκείνη την ημέρα, του γράφω συχνά. Όταν έχει διάθεση, απαντά -σε μία συναυλία, στο αεροδρόμιο, στη γωνία του δρόμου- και είναι πάντα εντυπωσιακά αυθεντικός».

Η ιστορία με τις «φανταστικές» επιστολές του Mozart στον Schmitt κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Opera.

Η Ραφίκα Σαουίς πιστεύει ότι τα όνειρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από το σκοτάδι

O Eric-Emmanuel Schmitt και οι «Αινιγματικές Παραλλαγές»

Το θεατρικό έργο με τον τίτλο «Variations énigmatiques» του Eric-Emmanuel Schmitt κυκλοφόρησε το 1996 και παίζεται στα ελληνικά θέατρα από το 2022.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, μαζί με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη έχουν αναλάβει τη σκηνοθεσία, ενώ ο Γιάννης Μπέζος έχει αναλάβει την ερμηνεία ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών της παράστασης, του Abel Znorko. Ο Znorko είναι ένας συγγραφέας που έχει βραβευτεί με Νόμπελ και έχει επιλέξει να ζει μόνος του στο Rosvanoi, ένα απομονωμένο νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας.

376824355_6432040353561034_3716739989284772576_n.jpg

Όλα ξεκινούν όταν ο Znorko δέχεται την αιφνίδια επίσκεψη ενός δημοσιογράφου, ονόματι Eric Larsen. Ο Larsen προσπαθεί να καταλάβει τον λόγο που ο συγγραφέας ζει απομονωμένος αλλά την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το τελευταίο του βιβλίο, στο οποίο ένας άνδρας και μία γυναίκα ανταλλάσσουν ερωτικά γράμματα.

Η συζήτηση των δύο ανδρών και οι αποκαλύψεις που τη συνοδεύουν μας κάνουν να διαπιστώσουμε ότι «Όσα μας διχάζουν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αυτά που μας ενώνουν».

Πηγή κεντρικής εικόνας: @pygmalion_dadakarides