CORPUS CHRISTΙ και αντιδράσεις!

CORPUS CHRISTΙ και αντιδράσεις!

Ο χώρος στην Χυτήριο είναι σκηνικό από μόνος του, απ την ώρα που περνάς την πέτρινη είσοδο. Στο γκαζόν τραπεζάκια και κεριά. Παρέες, ένα μπαρ ενημερωμένο ακόμα και σε δυσεύρετες ετικέτες. Μετά, το έργο! CORPUS CHRISTI του Τέρενς Μακ Νάλι, που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στην Ελλάδα, αν και αλλά έργα του έχουν επιλεγεί όπως το Στάση κουταλιού και το Μάστερ Κλας.

Οι ίδιοι οι ηθοποιοί, σε βάζουν στις θέσεις σου, κάνουν δουλείες, ξεκινούν την παράσταση απ'την πλατεία, με εγγύτητα των θεατών και τα βλέμματα τους να μην ανατρέπουν την άνεση τους. Ο Τζόσουα που μιλάει για αγάπη, στο συντηρητικό Κόρπους Κρίστι του Τέξας. Οι φίλοι – μαθητές – εραστές. Τα ναρκωτικά, το χάσιμο, η εγκληματικότητα, το να ακούς με συναισθήματα, να συγχωρείς, να αγαπάς.
Το έργο απ αυτά που σε σημαδεύουν και μένουν αξέχαστα. Η σκηνοθετική οπτική του Λαέρτη Βασιλείου, πρωτοποριακή αλλά και αρμονική, χορογραφημένες κινήσεις, δράση σε δεύτερο πλάνο, γκροτεσκ και ρεαλισμός μαζί, με αναφορές στα μεγάλα μιούζικαλ αλλά και στον Παζολίνι και μνήμες απ το Ανατολικό μπλοκ. Η ομάδα του Λαέρτη είναι φτιαγμένη από εκείνους τους ηθοποιούς που θυμίζουν ασκητές, ταγμένοι σε μια πραγματικότητα, αυτή του θεάτρου που δύσκολα χωράνε άλλες συνιστώσες μέσα της.

Και είναι αυτοί οι ηθοποιοί που κάνουν τη τέχνη καταφύγιο αυτές τις μέρες και εκείνες τις ακόμα πιο δύσκολες που θα'ρθουν, για την ουσία της ανθρωπιάς μας και όχι την εικόνα, το επιφανειακό, το εύκολο, το λουσάτο κενό. Μετά την παράσταση οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης μίλαγαν θορυβημένοι για μια ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που διαμαρτύρεται για το έργο. Κάποιοι θεατές έφυγαν απ την μέση. Δεν είναι ανυπόφορο το 2012 να νομίζεις πως ένα έργο τέχνης οφείλει να υπακούει στους κανόνες της Ιεράς εξέτασης, να ψάχνεις την κυριολεξία, να κοιτάς και να μη βλέπεις; Δεν είναι λοιπόν ανοησία ακόμα και το να ασχοληθείς με αυτού του είδους την περιορισμένη αντιληπτικότητα;

Για αυτό δείτε εσείς το έργο στο θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό στο νούμερο 44, στο Γκάζι, για λίγες παραστάσεις, πιείτε το ποτάκι σας μετά στο υπαίθριο μπαράκι και αφήστε τις διαμαρτυρίες για εκείνους που ούτως η άλλως ποτέ δε θα κάνατε παρέα.