Γιατί το Shôgun πρέπει οπωσδήποτε να μπει στη λίστα των σειρών σου

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Γιατί το Shôgun πρέπει οπωσδήποτε να μπει στη λίστα των σειρών σου

Το Shôgun, η νέα σειρά του FX που είναι διαθέσιμη στο Disney+, έχει όλα τα προσόντα για να γίνει μία από τις πιο δυνατές σειρές του '24.

Shôgun ήταν ο τίτλος που είχε ο ανώτερος στρατιωτικός ηγέτης κατά τον Ιαπωνικό μεσαίωνα. Shôgun ονομαζόταν ο κληρονομικός αρχιστράτηγος στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Λόγω της στρατιωτικής δύναμης που συγκεντρώθηκε στα χέρια του και της συνακόλουθης αδυναμίας του ονομαστικού αρχηγού του κράτους (του mikado ή αυτοκράτορα), ο shogun ήταν γενικά ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας μέχρι την κατάργηση της φεουδαρχίας το 1867.

Η “κανονική” του μετάφραση είναι “Μεγάλος στρατηγός που κατακτά τους βαρβάρους της Ανατολής”.

Γιατί μας νοιάζει αυτό; Γιατί έτσι ονομάζεται η νέα επική σειρά του FX που είναι διαθέσιμη στο Disney+ και που έχει όλα τα προσόντα για να γίνει μία από τις καλύτερες σειρές που θα δούμε το 2024.

Κατά το Shôgun…

Η ιστορία διαδραματίζεται τον 17ο αιώνα και αφηγείται από την οπτική γωνία του Βρετανού ήρωα John Blackthorne, ενός ναυτικού που εξελίσσεται από περιθωριακός σε σαμουράι, ενώ χρησιμοποιείται ως πιόνι στον αγώνα του Ιάπωνα ηγέτη Toranaga να φτάσει στην κορυφή της εξουσιαστικής αλυσίδας, ή αλλιώς του Σογκούν.

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του James Clavell του 1975, η οποία ξαναέγινε τηλεοπτική σειρά το 1980 με πρωταγωνιστή τον Richard Chamberlain.

Η επίσημη σύνοψη έχει ως εξής:

"Η μίνι σειρά, 10 επεισοδίων, διαδραματίζεται στην Ιαπωνία το 1600, εν μέσω ενός καθοριστικού εμφυλίου πολέμου. Ο παραγωγός Hiroyuki Sanada πρωταγωνιστεί ως Lord Yoshii Toranaga, ο οποίος μάχεται για τη ζωή του, καθώς οι εχθροί του στο Συμβούλιο των Αντιβασιλέων ενώνονται εναντίον του. Όταν ένα μυστηριώδες ευρωπαϊκό πλοίο βρίσκεται ακυβέρνητο κοντά σε ένα ψαροχώρι, ο Άγγλος κυβερνήτης του, John Blackthorne (Cosmo Jarvis), έρχεται φέρνοντας μυστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Toranaga να ανατρέψει την εξουσία και να μειώσει την τρομερή επιρροή των εχθρών του Blackthorne, των Ιησουιτών ιερέων και των Πορτογάλων εμπόρων. H μοίρα του Toranaga και του Blackthorne συνδέονται άρρηκτα με τη μεταφράστριά τους, Toda Mariko (Anna Sawai), μια μυστηριώδη χριστιανή ευγενή, τελευταία απόγονο μιας ατιμασμένης γενιάς. Ενώ υπηρετεί τον άρχοντά της μέσα σε αυτό το βεβαρημένο πολιτικό τοπίο, η Mariko πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη σχέση της με τον Blackthorne, τη δέσμευσή της στην πίστη της, η οποία την έσωσε και το καθήκον της προς τον εκλιπόντα πατέρα της."

IMG_5108.jpeg

3 Λόγοι που θα σε πείσουν να βάλεις το Shogun στη λίστα των σειρών σου

1. Οι οσκαρικοί συντελεστές & η επιτυχημένη μεταφορά

Η σειρά φέρει την υπογραφή του Justin Marks και της γυναίκας του, Rachel Kondo. Ο Marks είναι ο σεναριογράφος του πρόσφατα (και εξωφρενικά επιτυχημένου) "Top Gun: Maverick", το οποίο μάλιστα του έφερε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Εκτός αυτού, έχει υπογράψει και άλλους τίτλους όπως "The Jungle Book", "Counterpart" και "Rewind".

Εκτός από το βιογραφικό όμως, η μεταφορά του πηγαίου υλικού στη μικρή οθόνη σέβεται τόσο το βιβλίο απ' όπου προέρχεται, όσο και το μέσο. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο μάλιστα το Time Magazine είπε -δικαίως- πως το "Shogun" δεν πρόκειται για ένα απλό remake ή μια απλή μεταφορά, αλλά μια "αποκάλυψη".

Όλες οι επιτυχημένες τηλεοπτικές μεταφορές μοιράζονται ένα θεμελιώδες κουαρτέτο: γοητευτικούς χαρακτήρες, σωστές ισορροπίες και θεματικές, έξυπνες πλοκές και διαχρονικά θέματα, και στην περίπτωση του "Shōgun", αυτά τα στοιχεία αφθονούν.

Η σειρά ξεχειλίζει από συναρπαστικούς χαρακτήρες που πλοηγούνται σε περίτεχνες πλοκές συνυφασμένες με οικουμενικά θέματα, κάνοντάς την να ξεχωρίζει στον καταιγισμό των τηλεοπτικών σειρών.

IMG_5109.jpeg

2. Το κινηματογραφικό epicness & η αυθεντικότητα

Το "Shogun" πρόκειται για ένα μοναδικά στυλιζαρισμένο δημιούργημα, που όχι μόνο ακολουθεί κινηματογραφικές αρχές για την αφήγησή του, αλλά και για την κινηματογράφισή του. Τα δύο μόνο πρώτα επεισόδια θα σου δώσουν άφθονα επικά καρέ που θα θες όχι μόνο να πατήσεις pause για να θαυμάσεις, αλλά να κάνεις και πίνακες για το σπίτι σου.

Είσαι-δεν είσαι fan αυτής της αισθητικής, η φωτογραφία του και οι λήψεις του δεν γίνεται να μην σε συνεπάρουν και να σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο πολύ μακριά από σένα, πολύ πιο πριν από σένα, που θες όμως να δεις και να εξερευνήσεις.

Το "Shogun" είναι καλή τηλεόραση. Βασικά, είναι εντυπωσιακή τηλεόραση. Τα κοστούμια, τα σκηνικά, η μουσική και η αίσθηση, τα βλέμματα των ηθοποιών, η σημασία στη λεπτομέρεια, όλα αυτά τα στοιχεία που είναι βαθιά ριζωμένα στο τότε αλλά πατάνε ηχηρά και στο σήμερα για να φανούν, προσδίδουν μια αυθεντικότητα που δεν ξεχνιέται και δεν φεύγει μετά από το πρώτο επεισόδιο. Ίσα-ίσα, σε σαγηνεύει να θες να συνεχίσεις.

3. Οι δυναμικές, οι ισορροπίες & η ουσία

Το "Shôgun" κρατάει πολύ λεπτές ισορροπίες τόσο στην αφήγησή του, όσο και στην οπτική του αναπαράσταση. Είναι σκοτεινό, αλλά φωτίζονται όλα όσα πρέπει. Έχει σκληρές σκηνές, αλλά δεν έρχονται στον θεατή με μια άνευ λόγου gore-ίλα που θέλει μόνο να σοκάρει. Γνωρίζεις σιγά-σιγά τους χαρακτήρες, χωρίς να επικεντρώνεται σε έναν και μόνο έναν. Όλα έχουν τις ισορροπίες τους και όλα έχουν τον λόγο τους.

Από τα δύο πρώτα επεισόδια, δημιουργούνται πολύ ενδιαφέρουσες δυναμικές, ενώ αρχίζουν να χτίζονται ήρωες που έχουν βάθος και ουσία, και όλα αυτά εδραιώνονται "σωστά". Όλοι οι χαρακτήρες θα αναγκαστούν να μεταμορφωθούν, να περιηγηθούν και εν τέλει να παλέψουν με την ίδια τους την ταυτότητα. Δεν υπάρχει μόνο προσωπική σύγκρουση, υπάρχει και πολιτισμική, προσφέροντας μια βαθιά εξερεύνηση των πολιτισμικών διαφορών και των προκλήσεων της αφομοίωσης.

Το "Shōgun" είναι μια επική σειρά που συνδυάζει την ιστορία, το δράμα και την περιπέτεια. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα ταξίδι στα βάθη της ιαπωνικής γης, όπου οι μηχανορραφίες δεν έχουν όρια και δεν λογαριάζουν ηθική και όπου το μονοπάτι του καθένα είναι καταδικασμένο να διασταυρωθεί επίπονα με τη φιλοδοξία, την εκδίκηση, την εξιλέωση, ακόμα και τον έρωτα.

Το "Shôgun" έκανε την πρεμιέρα του στο Disney+ με τα δύο πρώτα επεισόδια. Τα νέα επεισόδια θα κυκλοφορούν στην streaming πλατφόρμα εβδομαδιαία.