Η Ρένια Λουιζίδου είπε αυτό που πολλοί δεν τολμούν να πουν για το Σόι σου και την τυποποίηση
«Μας καταστρέφουν, μας καίνε οι επαναλήψεις, δε σε αφήνουν ως ηθοποιό να πας στο επόμενο» είπε η Ρένια Λουιζίδου σε διαδικτυακή της συνέντευξη μιλώντας για το συνεχές, αλλά άκρως πετυχημένο repeat παλαιότερων τηλεοπτικών σειρών.
Εδώ και 34 χρόνια τη βλέπουμε ως Ρένια ή αλλιώς "Αστροπελέκι" στους Απαράδεκτους, 33 χρόνια ως Αλίκη στο "Παντρεμένοι έχουν ψυχή", 22 χρόνια ως η Χαρά στο "Καφέ της χαράς", 11 χρόνια ως Χαρούλα Χαμπέα στο Σόι σου και σύντομα θα την ξαναδούμε σε αυτόν τον ρόλο τη Ρένια Λουιζίδου.
Δεν έφυγε στην ουσία ποτέ από την οθόνη μας, αφού οι σειρές παίζουν στο repeat όλα αυτά τα χρόνια, χειμώνα - καλοκαίρι, αλλά μήπως τελικά αυτή η κατάχρηση των επαναλήψεων δημιουργεί και έναν μεγάλο κίνδυνο για τους ηθοποιούς;
Η ηθοποιός μοιράστηκε τις σκέψεις της για την τυποποίηση ρόλων και ηθοποιών, αλλά παράλληλα αναγνώρισε το: «όταν μιλούν οι αριθμοί».
«Χαμπέοι» και «Τριαντάφυλλοι» επιστρέφουν νωρίτερα με το Σόι σου: Η πρεμιέρα και οι μέρες προβολής
Σαν χάπι πρωί - βράδυ οι επαναλήψεις
Η Ρένια Λουιζίδου σε λίγες μέρες θα ξαναμπεί στο τηλεοπτικό πλατό και θα ξαναγίνει η Χαρούλα Χαμπέα στο Σόι σου, 6 χρόνια μετά το τέλος της σειράς. Το sequel θα έχει τους ίδιους χαρακτήρες, τα ίδια πρόσωπα και θα είναι η συνέχεια της χρονικά και θεματικά.
Όμως η ηθοποιός παρά την επιστροφή της στον ίδιο ρόλο, μίλησε ανοιχτά στην διαδικτυακή εκπομπή "Τσάι με λεμόνι" για τον κίνδυνο που υπάρχει με τις συνεχείς επαναλήψεις, αυτών που ονομάζουμε all time classic ελληνικών σειρών, που περιλαμβάνουν τόσο το Σόι σου όσο και το Καφέ της Χαράς.
Το πρώτο παίζει ήδη στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Alpha, όχι μία αλλά 3 φορές ημερησίως.
«Όταν φτάνει να υπάρχουν 3 επαναλήψεις του Σογιού ημερησίως και γίνεται σαν το χάπι, πρωί, μεσημέρι, βράδυ "μη ξεχάσω να το πάρω" θεωρώ ότι γίνεται μία κατάχρηση την οποία δεν την καταγγέλω για κανέναν άλλο λόγο, εκτός του ότι είναι κρίμα, μία σειρά που αγάπησε τόσο ο κόσμος να ρισκάρουμε να τη φτάσουμε στο σημείο να λέει "Ουφ! Πάλι αυτό;"».
Η ίδια όμως αναγνώρισε το γεγονός πώς αυτές οι επαναλήψεις συνεχίζουν να κάνουν επιτυχία και υψηλά νούμερα τηλεθέασης: «Είμαι κατάπληκτη που κάνει νούμερα, 6 χρόνια μετά την επανάληψη», για να συμπληρώσει με τη φράση «πάω πάσο», αναφερόμενη και στην επιτυχία των άλλων σειρών, όπως το Καφέ της Χαράς και τους Απαράδεκτους.
Για την ιστορία και οι 3 καθημερινές επαναλήψεις από το Σόι σου στον Alpha, ξεπερνούν το 20% στον μέσο όρο στο δυναμικό κοινό.
Το ίδιο συμβαίνει για παράδειγμα, με το Ευτυχισμένοι Μαζί στο Mega και τους Δύο Ξένους.
Η Ρένια Λουιζίδου όμως μίλησε για κάτι που πολλοί ηθοποιοί αναφέρουν τελευταία και αφορά στην τυποποίηση των ρόλων. Το κοινό συνηθίζει να σε βλέπει σε έναν συγκεκριμένο ρόλο εδώ και χρόνια και δύσκολα σε αποδέχεται σε κάτι διαφορετικό.
«Μας καταστρέφουν, μας καίνε οι επαναλήψεις, δε σε αφήνουν ως ηθοποιό να πας στο επόμενο».
Αλλά γιατί τελικά όλες οι επαναλήψεις σειρών κάνουν ακόμη επιτυχία;
Από τις συνολικά 8 σειρές που παίζουν σε επανάληψη σε όλα τα κανάλια το φετινό καλοκαίρι, σχεδόν όλες κάνουν επιτυχία και νούμερα τηλεθέασης, κάποιες φορές μεγαλύτερα και από τις νέες, ακριβές παραγωγές των καναλιών.
Το κοινό όχι μόνο αισθάνεται μία ταύτιση με κάτι που του είναι γνώριμο, αλλά επιστρέφει σε αυτό, ως μία γνωστή διέξοδο χαλάρωσης.
Προτιμά το παλιό που τον διασκεδάζει και δεν τον κουράζει, από το νέο που θέλει χρόνο για να το ανακαλύψει και κάποιες φορές τον μπερδεύει.
Από την άλλη πλευρά, οι παλιές σειρές έχουν το ατού του καλού σεναρίου και των διαλόγων που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μας ως διαχρονικά quotes, με ηθοποιούς που τους αισθανόμαστε πλέον ως μέλη της οικογένειάς μας, αφού μαζί τους μεγαλώσαμε. Αυτές οι σειρές, έχουν καλό χιούμορ.
Όσο όμως το "παλιό" τηλεοπτικό προιόν "πουλά", δύσκολα το κοινό αγκαλιάζει το νέο, παρόλο που την τελευταία 3ετία έχουμε πολύ αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές.
Φαίνεται και από την απόδοση σε νούμερα και τη γενικότερη απήχηση. Και αυτό συμβαίνει, την ίδια στιγμή που το νεανικό κοινό, απλούστατα δεν βλέπει τηλεόραση, στρέφοντας το ενδιαφέρον του μόνο σε διεθνείς πλατφόρμες.
Και επιστρέφει σε αυτή μόνο για να δει το παλιό, χωρίς καν να δίνει μία ευκαιρία στο νέο. Για αυτό πλέον αρκετές τηλεοπτικές σειρές, ακόμη και αν έχουν κάποιοι ενδιαφέρον, γίνονται αναλώσιμο είδος. Ξεχνιούνται εύκολα και δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους.
Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να αλλάξει ολοκληρωτικά το είδος και το ύφος της μυθοπλασίας. Προσαρμοσμένο στην εποχή και σε ένα άλλο ηλικιακά κοινό που θα μας προκύψει σε λίγα χρόνια.
