Τι συνέβη στο Μαγγανιακό; Πώς ένα χωριό 65 κατοίκων αναβιώνει έθιμα και καταπολεμά την εγκατάλειψη

Πατούλια Κατερίνα
Τι συνέβη στο Μαγγανιακό; Πώς ένα χωριό 65 κατοίκων αναβιώνει έθιμα και καταπολεμά την εγκατάλειψη

Τον περασμένο Ιούνιο ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα διήμερο φεστιβάλ με ελεύθερη συμμετοχή στο οποίο έλαβαν μέρος 3000 άτομα. Φέτος, το Φεστιβάλ Μαγγανιακό επιστρέφει και υπόσχεται να σε μάθει να υφαίνεις στον αργαλείο, να ψήνεις λαλλαγγόψωμα και πλένεις τα ρούχα στη βρύση. 

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων στο Μαγγανιακό Μεσσηνίας αποφάσισε να κάνει κάτι για την ερήμωση του χωριού των 65 κατοίκων. Με ομαδική προσπάθεια, προσωπική εργασία και πολύ τρέξιμο, ο εκπολιτιστικός σύλλογος του Μαγγανιακού διοργάνωσε τον Ιούνιο του 2022 ένα διήμερο φεστιβάλ που κατάφερε να φέρει στο χωριό περισσότερα από 3000 άτομα.

Η επιστροφή του Φεστιβάλ στις 3 και 4 Ιουνίου 2023

Στις 3 & 4 Ιουνίου 2023, οι κάτοικοι του Μαγγανιακού μας καλούν στο 2ο Φεστιβάλ, σε μία γιορτή με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, μέσω της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων οι οποίοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

magganiako1.JPG

Με βάση του την εθελοντική δράση, με επισκέπτες και καλλιτέχνες το φεστιβάλ έρχεται να μας παρασύρει μέσα από συζητήσεις, δράσεις για τους μικρούς μας φίλους, εργαστήρια D.I.Y, μουσικές βραδιές, εκθέσεις φωτογραφίας & ψηφιδωτών, παλιό σπίτι στο χωριό - εργαλεία γεωργίας και κτηνοτροφίας, προβολές ντοκιμαντέρ, μελισσοκομεία, υπαίθριες δραστηριότητες, οικολογία, παραδοσιακοί χοροί, μαθήματα χορού, αναβίωση αλωνίσματος. Κι αν πέρσυ μάθαμε να φτιάχνουμε δίπλες και βαλσαμόλαδο, φέτος θα μάθουμε να υφαίνουμε στον αργαλειό, να ψήνουμε λαλλαγγόψωμα, να θερίσουμε και να αλωνίσουμε και να πλύνουμε τα ρούχα στη βρύση, ακριβώς όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας.

programma2.JPG

Για δύο μέρες ολόκληρο το χωριό θα γίνει η σκηνή όπου όλες/οι μαζί θα ενημερωθούμε, θα μάθουμε, θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε, θα δικτυωθούμε, θα δοκιμάσουμε, θα διασκεδάσουμε, θα προβληματιστούμε, θα ονειρευτούμε και θα κάνουμε σχέδια, διαδίδοντας την αξία της συμμετοχής.

Καταπολέμηση της κοινωνικής εγκατάλειψης στη μικρή κοινότητα του Μαγγανιακού

festibal.jpg

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα του τοπικού συλλόγου «Πολιτιστικός Σύλλογος Πανταχού Μαγγανιακιτών». Τα μονοπάτια πεζοπορίας, το Καρναβάλι του Μαλλιαρού, το καλοκαιρινό συναπάντημα, είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις στις οποίες ο εκπολιτιστικός σύλλογος αυτού του μικρού χωριού αλλάζει τη μοίρα του Μαγγανιακού και προσπαθεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της κοινωνικής εγκατάλειψης, μια μοίρα που συναντάμε και σε άλλα ορεινά χωριά της Ελλάδας.

magganiako2.jpg

Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω του έργου Διάλογος και Δράση για το Μέλλον χτίστηκε μια νέα δυναμική αλλαγής, με επίκεντρο την ενδυνάμωση της κοινότητας και την προβολή του πολιτιστικού και φυσικού χώρου του Μαγγανιακού.

Κατά τη διάρκεια του έργου, οι ντόπιοι αποφάσισαν ότι θέλουν να κάνουν δράσεις για να μείνει ζωντανή η κοινότητα και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη του χωριού τους. Και αυτό το στοίχημα που πέτυχε, έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τι συνέβη στο Μαγγανιακό», το οποίο προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Καλαμάτας και το οποίο θα προβληθεί ξανά και στη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ Μαγγανιακού.

Πάρε μια γεύση από το τι έγινε στο Μαγγανιακό στο Φεστιβάλ του 2022 παρακάτω: