Ένα Σαββατοκύριακο στο ELIX, Mar-Bella Collection ζήσαμε το gastronomic must event της φετινής σεζόν

Ένα Σαββατοκύριακο στο ELIX, Mar-Bella Collection ζήσαμε το gastronomic must event της φετινής σεζόν

Το μαγευτικό Ιόνιο είναι το μοναδικό «screensaver» που είχαμε στο οπτικό μας πεδίο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, τότε που επέστρεψε για 5η χρονιά το «Greek Chefs Abroad»: ένα φεστιβάλ γεμάτο γεύσεις, καινοτομία και συγκινήσεις και εμείς ήμασταν εκεί, με το γαλάζιο στο βλέμμα μας και έναν culinary «παράδεισο» στο πιάτο μας.

Ο θεσμός, που ξεκίνησε το 2021, έχει γίνει πλέον μια «γαστρονομική παράδοση» και έχει προσφέρει σε εκατοντάδες κόσμου που έχουν συμμετάσχει σε αυτό ανεπανάληπτες βραδιές gourmet, με καλεσμένους διακεκριμένους Έλληνες σεφ που έρχονται να ενώσουν την εμπειρία τους σε κορυφαίες κουζίνες του εξωτερικού με την αγάπη τους για τη χώρα μας , τη χώρα τους, και τις πρώτες ύλες της.

Εμείς βρεθήκαμε εκεί στην έναρξη του φετινού φεστιβάλ, 28-29 Ιουνίου με έναν guest chef που έρχεται «με δύναμη» από την Ολλανδία. Ο Γιώργος Κατάρας, απόφοιτος της Geranium της Κοπεγχάγης, κάτοχος αστέρι Michelin για το δικό του εστιατόριο, Vanderveen, στην Ολλανδική πρωτεύουσα και ιδρυτής ενός γαστρονομικού, listening bar και πάλι στο Άμστερνταμ, το CUE, αναμειγνύει βόρειο‑ευρωπαϊκές τεχνικές με μεσογειακή φινέτσα και δημιούργησε για εμάς μία μοναδική εμπειρία αισθήσεων και πιάτων.

28a6053-copy.jpg

O Γιώργος Κατάρας

«Σε όλη αυτή τη διαδρομή των τελευταίων 15 ετών, που εργάστηκα σε κάποιες από τις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου, κουβαλούσα πάντα μαζί μου μια βαθιά αγάπη για τον τόπο από όπου κατάγομαι—τη γη μας, τη θάλασσά μας και την ειλικρίνεια των υλικών μας. Είμαι ευτυχισμένος που πλέον στη χώρα που γεννήθηκα και αγαπώ, αλλά δυστυχώς έπρεπε να την αφήσω για να σταδιοδρομήσω, πλέον γίνονται τέτοιου τύπου φεστιβάλ, όπως και το Greek Chefs’ Abroad. Όλα αυτά τα φεστιβάλ έχουν σημαντική συμβολή στη γαστρονομία, καθώς δημιουργούν γέφυρες επαγγελματισμού και γνώσεων και φυσικά υπέροχες αναμνήσεις για καλεσμένους και φίλους της γαστρονομίας», δήλωσε λίγο πριν μπει στην κουζίνα του ELIX, Mar-Bella Collection ο Γιώργος Κατάρας στο CNN Greece και τη Νέλλη Καλαμαρά και τα πιάτα που δημιούργησε αποκλειστικά για εμάς ήταν ενδεικτικά αυτής της αγάπης του για την Ελλάδα.

28a6458-copy.jpg

Από τα στρείδια με παγωμένο πεπόνι και lime, τις τομάτες με φράουλες και γύρη, το μυλοκόπι με άγρια βότανα και το καραμελωμένο χοιρινό μέχρι την υπέροχη τάρτα με γιαούρτι, κεράσι και φιστίκι που ήρθε ως ορεκτικό, όλα τα πιάτα είχαν το «κατάλληλο» συνοδευτικό κρασί από το οινοποιείο Ζέρβα, στον Παραπόταμο. Η βραδιά ήταν γεμάτη αγάπη για την ίδια την ουσία του φαγητού, μία σύμπραξη ανάμεσα σε δύο χώρες κάτω από μία «στέγη» που είναι ο ορισμός του luxury hospitality στην Πάργα.

Η ουσία του θεσμού του ίδιου, άλλωστε, είναι απλή και τη ζήσαμε στο έπακρο: Έλληνες σεφ, που μαγείρεψαν σε διεθνές επίπεδο, επιστρέφουν στην πατρίδα τους και συνεργάζονται με τους in‑house chefs των ξενοδοχείων, δημιουργώντας ξεχωριστά tasting menus. Το αποτέλεσμα; Ένα μείγμα παράδοσης, έμπνευσης και διεθνούς τεχνικής με πρώτες ύλες και pairing τοπικών κρασιών υψηλών προδιαγραφών.

28a6507-copy.jpg

Τα πιάτα του Γιώργου Κατάρα δεν ήταν απλά νόστιμα, αλλά είχαν ιστορίες να αφηγηθούν: κάθε course συνδέεται με προσωπικά βιώματα των σεφ είτε μέσα από ταξίδια είτε μέσα από την παράδοση και συνοδεύτηκαν από κρασιά που δένουν αρμονικά με την αφήγηση της γεύσης.

Μπορεί όλα τα dinners να είναι one‑night‑only events αλλά αυτό δεν τα έχει αποτρέψει από το να γίνουν «θέμα συζήτησης» ανάμεσα στους foodies τα τελευταία χρόνια, από το 2021 μέχρι σήμερα. Ενώ γιορτάζεται η ελληνική κουζίνα, ενσωματώνονται στοιχεία διεθνούς κουλτούρας αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως γαστρονομικό προορισμό παγκοσμίως.

28a6525-copy.jpg

Φανταστείτε να απολαμβάνετε ένα πεντάπτυχο menu δίπλα με θέα το Ιόνιο σε μία ατμόσφαιρα χαλαρή αλλά γεμάτη κύρος. Κάθε πιάτο να συνιστά μια μικρή γιορτή της ελληνικής κουλτούρας, να τυλίγεται σε σύγχρονες φόρμες και σερβίρεται με σεβασμό σε κάθε λεπτομέρεια από το plating ως το wine pairing. Αυτό που φαντάζεστε πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου σε μία πολυαισθητηριακή εμπειρία φιλοξενίας, gourmet, αισθητική, πολιτιστική.

Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο το «Greek Chefs Abroad» αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στο ελληνικό ταξιδιωτικό και γαστρονομικό τοπίο: συνδυάζει το παγκόσμιο με το τοπικό, την παράδοση με το avant‑garde, δημιουργώντας ένα πολύπλευρο lifestyle γεγονός. Εκεί που το Ιόνιο συναντάει την κουζίνα του κόσμου, γεννιέται μια γιορτή των αισθήσεων και των ιστοριών και στο κέντρο της, η ελληνική ταυτότητα.