Φονικά challenges: Όταν το TikTok δεν είναι πια διασκεδαστικό και γίνεται επικίνδυνο
Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τις «δοκιμασίες» που ΔΕΝ πρέπει να τσεκάρεις στο feed σου.
Η είδηση της αυτοκτονίας ενός 12χρονου αγοριού από τον Κολωνό προκάλεσε τεράστιο σοκ στην κοινωνία μας, ειδικά από τη στιγμή που ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από την Αστυνομία σχετικά με τον λόγο που το παιδί οδηγήθηκε στο να βάλει τέλος στη ζωή του, είναι η συμμετοχή του σε ένα challenge του TikTok.
Η συγκεκριμένη «πρόκληση» του TikTok ονομάζεται «Blackout Challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης» και έγινε ευρύτερα γνωστή το 2021, όταν η 10χρονη Nylah Anderson από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ βρέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2021 αναίσθητη μέσα στην ντουλάπα της μαμάς της και έμεινε 5 μέρες στην εντατική, μέχρι που έχασε τη ζωή της.
Ο χυμός πορτοκαλιού και ο καφές είναι η νέα τάση στο TikTok - Όχι ξεχωριστά αλλά μαζί
Η οικογένεια της μικρής κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, λέγοντας ότι το επικίνδυνο challenge προωθήθηκε στο κορίτσι μέσω της σελίδας «for you» στην πλατφόρμα.
«Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο blackout challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε τη 10χρονη Nylah Anderson και ως αποτέλεσμα αυτού, εκείνη πέθανε», αναφέρει μεταξύ άλλων η μήνυση.
Τι είναι το «blackout challenge»
Το «Blackout Challenge» προκαλεί τους χρήστες του TikTok να επιφέρουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, και στη συνέχεια να ανεβάσουν το βίντεο στον λογαριασμό τους. Μόνο που αυτός που το εφηύρε δεν λογάριασε τις τραγικές επιπτώσεις αυτού του challenge, αφού πολλά παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτή η πράξη μπορεί να αποβεί μοιραία - πράγμα που μας απέδειξε και η αυτοκτονία του 12χρονου παιδιού από τα Κάτω Πατήσια (αν τελικά αυτό ήταν που τον οδήγησε στον θάνατο).
Και το Blackout Challenge δεν είναι η μοναδική ''θανατηφόρα'' τάση που κυκλοφορεί στη δημοφιλή πλατφόρμα, πράγμα που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους γονείς.
Μπλε Φάλαινα
Το challenge της «Μπλε Φάλαινας» ξεκίνησε πριν από μία πενταετία ως ένα trend που στην ουσία ωθεί εφήβους στην αυτοκτονία. Αποτελείται από 50 δοκιμασίες που λαμβάνουν χώρα σε περίοδο 50 ημερών. Ξεκινά με απλά βήματα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα ή να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα.
Στη συνέχεια ξεκινούν πιο επικίνδυνες δοκιμασίες. Ο άγνωστος διαχειριστής διατάζει τον παίκτη να υποβληθεί στη δοκιμασία του πνιγμού ή σε αυτήν της μπλε φάλαινας. Στην πρώτη, το θύμα καλείται να δέσει μια θηλιά στον λαιμό του και να βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του ενώ είναι στο όριο του πνιγμού και στη δεύτερη θα πρέπει με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του.
Οι δημιουργοί των challenges αυτών χρησιμοποιούν μία χακαρισμένη έκδοση του Spotify ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνο του πιθανού θύματος, στο οποίο στέλνουν το μήνυμα «θες να παίξουμε ενα παιχνίδι», προσπαθώντας να το δελεάσουν.
Momo
Στο «Momo» πρωταγωνιστεί μια τρομακτική, αδύνατη γυναίκα με γουρλωμένα μάτια, με την οποία οι χρήστες του TIkTok έρχονται σε επαφή μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Της στέλνουν μήνυμα και εκείνη τους βάζει να κάνουν μια σειρά από επικίνδυνες δοκιμασίες που πρέπει ο άλλος να τις τραβάει σε βίντεο. Όποιος δεν το κάνει μέχρι τέλους ή θέλει να σταματήσει, αρχίζει να δέχεται απειλητικά μηνύματα.
Jonathan Galindo
Η συγκεκριμένη πρόκληση είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της «μπλε φάλαινας». Εμφανίζεται κάποιος σε διάφορα chat rooms διαδικτυακών παιχνιδιών που φορά μια μάσκα που μοιάζει με τον Γκούφι και προκαλεί τα παιδιά να κάνουν διάφορα επικίνδυνα challenges, καταγράφοντας και πάλι τις πράξεις τους.
Η πρόκληση της κανέλας
Ονομάζεται «πρόκληση της κανέλας» γιατί οι συμμετέχοντες πρέπει να καταπιούν μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γεμάτο κανέλα, χωρίς να πιουν νερό. Αυτή η πράξη μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση και σε πολλές περιπτώσεις η σκόνη καταλήγει στους πνεύμονες όπου μετά χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη, καθώς τα συγκεκριμένα όργανα διαλύονται και καταρρέουν.
Γιατί οι έφηβοι επιλέγουν παιχνίδια τα οποία με τις επικίνδυνες προκλήσεις τους μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο;
Όπως λέει στο TeenQueen η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, «πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο, απλά λόγω του διαδικτύου πλέον παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Παίζουν όλο και περισσότερα παιδιά από όλο τον κόσμο καθώς είναι πολύ εύκολη δυστυχώς η πρόσβαση σε τέτοιου είδους πλατφόρμες. Ανέκαθεν υπήρχαν "παιχνίδια πρόκλησης". Θυμάμαι, όταν τέλειωνα το σχολείο, κάποια παιδιά περνούσαν το βράδυ τρέχοντας στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι και το θεωρούσαν μαγκιά. Μάλιστα, κάποια είχαν τραυματιστεί και αν θυμάμαι καλά, κάποιο έχασε τη ζωή του».
Η ειδικός συνεχίζει εξηγώντας: «Η εφηβεία λέμε πως είναι μία δύσκολη περίοδος στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου. Χαρακτηρίζεται από την αντιδραστικότητα αλλά και από την αμφισβήτηση όλων όσων γνωρίζει μέχρι σήμερα ο έφηβος με στόχο την ανάγκη να διαμορφώσει τη δική του "ξεχωριστή" προσωπικότητα, μία προσωπικότητα που θα είναι όμως αποδεκτή από την ομάδα των συνομηλίκων. Επιπλέον έχει έντονη ανάγκη το "να ανήκει" στην ομάδα του και πολλές φορές ενδεχομένως πιστεύει πως θα πρέπει να κάνει ακόμα και ακραία πράγματα προκειμένου να γίνει αρεστός. Η παρορμητικότητα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη φάση ζωής, όπως και η μελαγχολικη του διάθεση – εφηβικό χαρακτηριστικό επίσης - αρκετές φορές μπορεί να δημιουργήσουν προβληματικές καταστάσεις, καθώς ο έφηβος δεν λειτουργεί με βάση τη λογική – τουλάχιστον όχι πάντα και όχι όσον αφορά σε τέτοιου είδους "πιέσεις"».
«Μέσα στην ανάγκη του λοιπόν να ανήκει σε μία ομάδα, να ξεχωρίσει ή να γίνει αποδεκτός σε συνδυασμό με τη συναισθηματική σύγχυση που βιώνει λόγω του φανταστικού διαδικτυακού κόσμου, κάπου "χάνεται" προσπαθώντας να βρει τη δική του ταυτότητα, να ορίσει τον εαυτό του. Φυσικά, τα παιχνίδια πρόκλησης ελκύουν και μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης που ιντριγκάρει τον έφηβο, μόνο που δεν… έχει πολλές ζωές για να χαραμίσει και μία, όπως στα παιχνίδια που παίζει στον υπολογιστή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάθε τόσο όλο και κάτι καινούργιο έρχεται στο προσκήνιο. Πριν λίγα χρόνια είχαμε επίσης την μπλε φάλαινα, άλλο ένα τέτοιου είδους παιχνίδι. Τα παιχνίδια αυτά λοιπόν, μπορεί να ξεκινούν ως παιχνίδια που θα του δώσουν αυτά που επιζητά, γρήγορα όμως χάνουν την απόλαυση, καθώς παίρνουν άλλου είδους διαστάσεις και εκείνος αισθάνεται εγκλωβισμένος, χωρίς να μπορεί στο μυαλό του να κάνει πλέον πίσω», λέει καταλήγοντας η Μαρίνα Μόσχα.
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Διάβασε όλα τα άρθρα της ειδικού ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κι όμως γίνεται - Πώς θα κρύψεις τη λίστα των ατόμων που ακολουθείς στο TikTok
Το φίλτρο που αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά είναι η νέα τάση στο TikTok - Ακόμα να το δοκιμάσεις;