Δεν δίνεις κι εσύ σημασία όταν σου μιλάει η μαμά σου; Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
«Μ' ακούς που σου μιλάω;». Μια ερώτηση που συχνά μπορεί να σου κάνει η μαμά σου με την απάντησή σου να είναι... «όχι»! Μάθε ποιος μπορεί να ειναι ο λόγος.
«Με ακούς που σου μιλάω;». Είναι μια ερώτηση που οι γονείς κάνουν συχνά στα παιδιά τους που βρίσκονται στην εφηβεία και η απάντηση από εκείνα είναι συνήθως «Όχι». Έλα, παραδέξου το! Κι εσύ το έχεις κάνει αυτό άπειρες φορές. Μάθε, λοιπόν, τώρα ότι υπάρχει λόγος που αυτό συμβαίνει. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον εγκέφαλο των εφήβων δείχνει ότι η αντίδραση που έχουν σε ορισμένες φωνές μεταβάλλεται φυσικά με τον καιρό, κάνοντας έτσι τη φωνή της μητέρας να μοιάζει λιγότερο σημαντική.
Κατά τη σάρωση του εγκεφάλου των παιδιών, από 12 ετών και κάτω, τα πορίσματα έδειξαν μια νευρική απόκριση στη φωνή της μητέρας, ενεργοποιώντας κέντρα επεξεργασίας συναισθημάτων στον εγκέφαλο. Ωστόσο, κάποια στιγμή γύρω στα 13α γενέθλια ενός παιδιού, συμβαίνει μια αλλαγή!
Ονειρεύεσαι συχνά ότι χάνεσαι; Μάθε τι σημαίνει
Η αλλαγή που γίνεται εγκεφαλικά στα 13 χρόνια ενός έφηβου
Η φωνή της μητέρας δεν προκαλεί πλέον την ίδια νευρολογική αντίδραση. Αντίθετα, ο εγκέφαλος ενός εφήβου, ανεξάρτητα από το φύλο του, φαίνεται να ανταποκρίνεται σε όλες τις φωνές γενικά, είτε είναι νέες, είτε όχι!
Οι αλλαγές είναι τόσο εμφανείς που οι ερευνητές μπόρεσαν να μαντέψουν την ηλικία ενός παιδιού απλά με βάση το πώς ο εγκέφαλός του ανταποκρίθηκε στη φωνή της μητέρας του. «Ακριβώς όπως ένα βρέφος ξέρει και αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του, ένας έφηβος ξέρει να αναγνωρίζει νέες φωνές», εξηγεί ο ψυχίατρος Daniel Abrams από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Σαν έφηβος, δεν ξέρεις ότι το κάνεις αυτό. Απλώς είσαι εσύ: Έχεις τους φίλους και νέα ενδιαφέροντα και θέλεις να περάσεις χρόνο μαζί τους. Το μυαλό σου γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο και έλκεται από αυτές τις άγνωστες φωνές», ανέφερε ο ψυχίατρος.
Είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος των εφήβων αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό είναι ένα σημάδι. Ότι δηλαδή με το να αγνοούν τη φωνή της μητέρας τους οι έφηβοι, κάνουν μια προσπάθεια να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Με άλλα λόγια, ένας έφηβος δεν ακούει σκόπιμα την οικογένειά του. Ο εγκέφαλός του απλώς ωριμάζει με υγιή τρόπο.
Πολυάριθμες έρευνες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι για τα μικρά παιδιά, η φωνή της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξή τους, επηρεάζοντας τα επίπεδα άγχους, τον κοινωνικό δεσμό τους, τις δεξιότητές τους στη διατροφή και την επεξεργασία του λόγου τους. Είναι λοιπόν λογικό, ο εγκέφαλος ενός παιδιού να είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τη φωνή του γονέα του.
Ωστόσο, έρχεται ένα σημείο που το να ακούς άλλα άτομα εκτός από τη μητέρα σου σε... συμφέρουν περισσότερο. «Όταν οι έφηβοι φαίνεται να επαναστατούν μην ακούγοντας τους γονείς τους, είναι επειδή είναι «καλωδιωμένοι» να δίνουν περισσότερη προσοχή στις φωνές που όμως είναι έξω από το σπίτι τους», λέει ο νευροεπιστήμονας Vinod Menon, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Μάθε σε τι μπορεί να οφείλεται η αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στη μαμά σου!
Τα ευρήματα βασίζονται σε αποτελέσματα fMRI (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) που δημοσιεύθηκαν από την ίδια ομάδα ερευνητών το 2016 και τα οποία διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δείχνουν να έχουν εγκεφαλικά κυκλώματα που αντιδρούν επιλεκτικά στη φωνή της μητέρας.
Στη συνέχεια της μελέτης σε άλλους 22 εφήβους, μεταξύ 13 και 16,5 ετών, ωστόσο, η φωνή της μητέρας δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο. Αντίθετα, όλες οι φωνές που άκουσαν οι έφηβοι ενεργοποίησαν νευρικά κυκλώματα που σχετίζονται με την ακουστική επεξεργασία, διαλέγοντας σημαντικές πληροφορίες και σχηματίζοντας κοινωνικές αναμνήσεις. Όταν παρουσιάστηκε μια ηχογράφηση της φωνής της μητέρας τους να λέει μη σοβαρά πράγματα, σε αντίθεση με τη φωνή ενός ξένου που λέει το ίδιο πράγμα, οι σαρώσεις εγκεφάλου των εφήβων έδειξαν στην πραγματικότητα λιγότερη ενεργοποίηση στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Το ίδιο ίσχυε και για τον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, που είναι το τμήμα του εγκεφάλου που βοηθά στον προσδιορισμό των πολύτιμων κοινωνικών πληροφοριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η περιπέτεια της Κ.Σ. με την ψυχογενή ανορεξία και όσα θα έλεγε σήμερα στον έφηβο εαυτό της
Summer is here - 5 τρόποι να διασκεδάσεις αλλά και να φροντίσεις τον εαυτό σου το καλοκαίρι