Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;
Διάβασε για να μην μπερδέψεις ποτέ ξανά τις εθνικές μας εορτές.
Η 28η Οκτωβρίου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του έτους για όλους τους Έλληνες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν το διαχρονικό ερώτημα: Μα τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου; Εμείς στο TeenQueen.gr είμαστε εδώ για να σου λύσουμε αυτή την απορία και να σε βοηθήσουμε να τα ξεμπερδέψεις στο μυαλό σου.
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ. Το ΟΧΙ που δώσαμε σαν απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο του Benito Mussolini, που δόθηκε την 28η Οκτωβρίου του 1940 στον Ιωάννη Μεταξά κι απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της Ιταλίας από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε, έπειτα, να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Ελλάδας.
Ο εορτασμός αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο. Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα Γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.
Τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. κάποια αεροδρόμια, λιμάνια κλπ που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή. Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι, το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.
Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου
Η επέτειος του ΟΧΙ ξεκίνησε να γιορτάζεται από την πρώτη κιόλας χρονιά παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τελούσε υπό Ιταλο-γερμανική κατοχή. Οι πρώτοι δύο εορτασμοί έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πλατεία Συντάγματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από του Ιταλούς. Ωστόσο, το 1943 ο εορτασμός που έγινε στην πλατεία Κοτζιά συνοδεύτηκε από συλλήψεις μιας και την αστυνόμευση είχαν αναλάβει πλέον οι Γερμανοί. Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944 οπότε έγινε και η πρώτη παρέλαση παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
16 Ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου για το 2023
Πηγή κεντρικής:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γυμναστική στο σπίτι: 2 YouTube trainers που πρέπει να ακολουθήσεις για άμεσα αποτελέσματα
Selena Gomez: 3 φορές που η star μάς έδωσε δύναμη και έγινε viral με όσα είπε