Πώς 15 λεπτά ουσιαστικής επικοινωνίας κάθε μέρα κάνουν καλό στο wellbeing σου

Πώς 15 λεπτά ουσιαστικής επικοινωνίας κάθε μέρα κάνουν καλό στο wellbeing σου

Όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την πρώτη μου συνάντηση με την Αλίκη. Η βόλτα μας στο πάρκο της γειτονιάς, έληξε μπροστά από την αυλόπορτα του πατρικού μου. Μπαίνοντας στο σπίτι μου, λοιπόν, ένιωθα γεμάτη, χαρούμενη και δεν έβλεπα την ώρα να διηγηθώ στη μητέρα μου τη νέα μου γνωριμία. Μπορεί, λοιπόν, να έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από εκείνο το απόγευμα που έμελλε να αλλάξει τη ζωή και των δυο μας, όμως μέχρι σήμερα, κάθε φορά που τη συναντώ (έστω και ψηφιακά), νιώθω το ίδιο όμορφα, το ίδιο «ζεστά»!

Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζα τότε και το έμαθα πολύ πρόσφατα, είναι πως η μακροχρόνια φιλία μου με την Αλίκη, δεν είναι μόνο ένα «καταφύγιο» που με προστατεύει από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα μέσο για να ενισχύω την ευεξία και τη διάθεσή μου! Διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 15 λεπτά ουσιαστικής, αληθινής επικοινωνίας κάθε μέρα, για να καταπολεμήσουμε το αίσθημα μοναξιάς που μας προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και να δημιουργήσουμε πιο ποιοτικές διασυνδέσεις με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Πάνω στην ίδια παραδοχή, βασίζεται και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Lipton, #ProjectUnLonely, ένα κίνημα που σκοπό έχει να φέρει στο προσκήνιο το παγκόσμιο ζήτημα της κρυμμένης μοναξιάς και συγχρόνως, να μας παρακινήσει να επενδύσουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, δυναμώνοντας το δέσιμο που μας κρατάει κοντά με τους άλλους και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής μας. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα τα καταφέρουμε!

founta

Η σύγχρονη μάστιγα της κρυμμένης μοναξιάς

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μας ωφελεί ο «κανόνας» των 15 λεπτών, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουμε πρώτα, από τι μας προφυλάσσει. Η αλήθεια είναι πως σε μία καθημερινότητα στην οποία είμαστε πιο connected από ποτέ, αρκετές από εμάς έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αισθάνεται έντονη μοναξιά, μία βαθύτερη ανάγκη για αποδοχή και να πέφτει όλο και πιο συχνά στις κρυφές «παγίδες» των social media. Μοιράζοντας απλόχερα reactions, ηχογραφημένα μηνύματα, σχόλια, selfies, καρδούλες και κάνοντας ατελείωτο texting, μας δημιουργείται η απατηλή εντύπωση πως ξεμπερδεύουμε από τα lonely vibes. Ωστόσο, αυτά επανέρχονται συνήθως με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα. Γιατί; Διότι κρυβόμαστε πίσω από τις καρδούλες και τα likes, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά που νιώθουμε. Μένουμε «κολλημένες» στα social media, λοιπόν, γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε ή να εκφράσουμε το πρόβλημα.

mastiga

Επενδύοντας στη συναισθηματική νοημοσύνη

Για τους ειδικούς, η λύση στο πρόβλημα της κρυμμένης μοναξιάς βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στη συναισθηματική νοημοσύνη. Για αυτό και σύμφωνα με τον γνωστό life coach Παναγιώτη Φάσσα, ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσουμε -σε προσωπικό επίπεδο αρχικά- αυτό το φαινόμενο, είναι να επενδύσουμε περισσότερο στις σχέσεις με τους κοντινούς μας ανθρώπους και συγχρόνως, να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Βλέπεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα φαινόμενο το οποίο είναι πολύ συχνό στη γενιά μας, είναι αυτό της άμεσης ικανοποίησης. Εθιζόμαστε στην άμεση ικανοποίηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγουμε οτιδήποτε μας δυσκολεύει, διότι ψάχνουμε άμεσα τα αποτελέσματα. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα για εμάς; Διότι «τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τα οποία αξίζουν την προσπάθεια μας και μας προσφέρουν πραγματική ικανοποίηση και μακροχρόνια ευδαιμονία, δεν επιτυγχάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη». Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που ενδίδουμε τόσο εύκολα στους πειρασμούς των SoMe, το γεγονός δηλαδή πως μας ικανοποιεί προσωρινά η ψηφιακή, επίπλαστη διάδραση, μας ανακουφίζει, μας κάνει να αισθανόμαστε πως ανήκουμε κάπου, με αποτέλεσμα να μας απομακρύνει σε βάθος χρόνου από την ουσιαστική επικοινωνία και τους δικούς μας ανθρώπους.

anthrwpous

Ακολουθώντας τον «κανόνα» των 15 λεπτών κάθε μέρα

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς 15 λεπτά κάθε μέρα, είναι αρκετά για να βελτιώσουν τις σχέσεις αλλά και τη ζωή μας εν γένει. Μένοντας για 15 λεπτά μακριά από τα social media και κάνοντας στην κολλητή, τη μητέρα και την αδερφή μας, μία απλή ερώτηση όπως «τι κάνεις;» ή «πώς είσαι σήμερα», θα δώσουμε σε εκείνες αλλά και σε εμάς την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, με πιο ουσιαστικό τρόπο. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουμε ένα «pause» από το scrolling και να αφιερώσουμε ένα τέταρτο από την ημέρα μας, για να μοιραστούμε τα νέα, τις σκέψεις, τις φοβίες και οτιδήποτε άλλο μας απασχολεί, με έναν άνθρωπο που ξέρουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε; Τι καλύτερο, από το να ετοιμάσουμε μερικές κούπες ζεστό τσάι και να κάνουμε μία βιντεοκλήση με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο για μία ιεροτελεστία «YOU.ME.TEA.NOW», που θα ωφελήσει τη διάθεση και την πνευματική μας υγεία; Ακόμη και αν η νέα μας καθημερινότητα δεν ενδείκνυται για συναντήσεις, μπορούμε πάντα να επωφελούμαστε από την τεχνολογία και να πραγματοποιούμε virtual συναντήσεις. Σίγουρα, αυτή η συνήθεια είναι περισσότερο ωφέλιμη, από το να «λιώνουμε» μόνες με τις σκέψεις μας, μπροστά από τη φωτεινή οθόνη του κινητού.

ffountaaa

Μην αφήνεις, λοιπόν, τα ενοχλητικά lonely vibes να «ρίχνουν» τη διάθεσή σου! Γίνε μέρος του παγκόσμιου κινήματος #ProjectUnLonely του Lipton και παρακίνησε τις φίλες σου να κάνουν το ίδιο, αντιμετωπίζοντας την κρυμμένη μοναξιά και βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γύρω σας. Μόλις 15 λεπτά την ημέρα αρκούν για να τα καταφέρετε!

#Lipton #Connect #ProjectUnlonely #Whatreallymatters