Είναι η συναισθηματική νοημοσύνη το «όπλο» ενάντια στην κρυμμένη μοναξιά;

Είναι η συναισθηματική νοημοσύνη το «όπλο» ενάντια στην κρυμμένη μοναξιά;

Όλες γνωρίζουμε πόσο περίπλοκες και απαιτητικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Το ερώτημα, βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα: Ήταν πάντα έτσι τα πράγματα ή κάτι άλλαξε στην πορεία; Οι γονείς μας συνηθίζουν να λένε πως, όταν ήταν στην ηλικία μας, τα πράγματα ήταν κάπως πιο απλά και εύκολα, πως οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο «κλεισμένοι» στον εαυτό τους, όσο είναι σήμερα. Πώς γίνεται όμως, σε μία εποχή που υποτίθεται πως έχουμε όλα τα σύγχρονα μέσα για να ερχόμαστε κοντά πιο άμεσα και μπορούμε να επικοινωνούμε ακόμη και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά, καταλήγουμε να νιώθουμε πιο μόνες από ποτέ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην κρυμμένη μοναξιά, δηλαδή στο γεγονός πως παρότι είμαστε connected με χιλιάδες ανθρώπους, η ανθρώπινη επικοινωνία έχει χάσει το ουσιαστικό της νόημα και έτσι, οι μεταξύ μας επαφές καταλήγουν να είναι συχνά επιφανειακές. Η κρυμμένη μοναξιά, λοιπόν, είναι ο λόγος που το Lipton αποφάσισε να ξεκινήσει το αισιόδοξο κίνημα #ProjectUnLonely, το οποίο μας καλεί να καταπολεμήσουμε το παγκόσμιο ζήτημα της κρυμμένης μοναξιάς, επενδύοντας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και δημιουργώντας αυθεντικές, ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα.

Πώς θα τα καταφέρουμε; Γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας! Και το ισχυρότερο «όπλο» που διαθέτουμε σε αυτή την προσπάθεια, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη!

Τι είναι συναισθηματική νοημοσύνη;

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε σε βάθος την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης χρειαζόμαστε τις γνώσεις ενός ειδικού της επικοινωνίας, όπως ο life coach Παναγιώτης Φάσσας, ο οποίος μας εξηγεί πως, «η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Πιο αναλυτικά, η συναισθηματική νοημοσύνη βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες, την αυτεπίγνωση, την αυτοδιαχείριση, την αυτόπαρακίνηση, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες του κάθε ατόμου, οι οποίες όλες μαζί συντελούν στο να αποκτήσουμε μία βαθύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους γύρω μας.

gyrw mas

Επενδύοντας στην επικοινωνία μας με τους άλλους

Μπορεί οι παραπάνω όροι να σου φαίνονται κάπως παράξενοι ή ίσως τους συναντάς για πρώτη φορά, όμως στην πράξη τα πράγματα είναι απλά. Ουσιαστικά, αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να εστιάσεις λίγο περισσότερο την προσοχή σου, στην επαφή σου με τους άλλους ανθρώπους, ξεκινώντας όμως πρώτα την… εξάσκηση, από τον εαυτό σου. Διότι μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, έχοντας βαθύτερη επίγνωση του πώς νιώθεις και γιατί, θα μπορέσεις να γίνεις ένας εξωτερικός παρατηρητής του εσωτερικού σου κόσμου και να διαχειρίζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία κάποιες καταστάσεις. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, δηλαδή εκείνο που αφορά στη σχέση σου με το κοντινό σου περιβάλλον, μέσω της ενσυναίσθησης θα έχεις τη δυνατότητα να αναγνωρίζεις και να κατανοείς τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τα «θέλω» των άλλων, στοιχεία που θα κάνουν πιο ουσιαστική την επικοινωνία σου μαζί τους.

lllliptttonnn

Πώς μας «ξεκλειδώνει» η συναισθηματική νοημοσύνη

Το μεγαλύτερο όφελος που θα έχεις, κάνοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη κομμάτι της καθημερινότητάς σου, είναι πως θα αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου προς το καλύτερο. Αλλάζοντας τρόπο σκέψης και εντοπίζοντας για ποιον λόγο αισθάνεσαι μόνη, σε βάθος χρόνου, θα μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις επαφές με τους δικούς σου ανθρώπους και θα γίνεις το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνονται όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όταν αναζητούν κάποιον συνομιλητή που θα τους καταλαβαίνει. Συγχρόνως, μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα λάβεις τα κίνητρα και την ώθηση που ζητάς για να «κυνηγήσεις» νέες γνωριμίες, εμπειρίες, ανθρώπους και τελικά, αργά ή γρήγορα, να κατακτήσεις τη δική σου προσωπική ευτυχία!

lipton999

Τέλος, να θυμάσαι πως η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι κάποιο… κρυφό ταλέντο, αλλά μία επίκτητη ικανότητα που μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, μέσω των συναναστροφών μας και της αλληλεπίδρασής μας με άλλους ανθρώπους. Να είσαι σίγουρη πως, επενδύοντας στις σχέσεις σου με τους άλλους και συμμετέχοντας στο κίνημα του Lipton #ProjectUnLonely, σύντομα η κρυμμένη μοναξιά θα ανήκει στο παρελθόν και εσύ, θα απολαμβάνεις καθημερινά μια ουσιαστική και πιο ποιοτική επικοινωνία με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.