5 τραγούδια που δεν θυμάσαι πως τα έμαθες από τη Eurovision

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 τραγούδια που δεν θυμάσαι πως τα έμαθες από τη Eurovision

Πόσα μπορείς να σκεφτείς εσύ;

Η Eurovision είναι αυτός ο θεσμός τραγουδιού που θυμάσαι να παρακολουθείς μαζί με τους γονείς σου (ίσως και με άλλους συγγενείς) κάθε χρόνο στα μέσα Μαΐου. Προσωπικά θυμάμαι να είναι ένα από τα αγαπημένα μου Σάββατα όλης της χρονιάς. Αν και απέχω δύο χρόνια από τα 30, η μνήμη μου δεν πάει πολύ πίσω σε ότι αφορά τη Eurovision.

Θυμάμαι πως ξεκίνησα να την παρακολουθώ από το 2001 και το αγαπημένο για πολλά χρόνια αργότερα Die For You από τους Antique (aka Έλενα Παπαρίζου-Νίκος Παναγιωτίδης), και να την εγκαταλείπω από το 2014 και μετά. Η Κατερίνα Ντούσκα που μας εκπροσωπεί φέτος είναι ο λόγος που θα την παρακολουθήσω ξανά έπειτα από έξι χρόνια.



Το Alcohol is free με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη ήταν από τα τελευταία τραγούδια που εκπροσώπησαν την Ελλάδα και μου άρεσαν. Βέβαια κάνοντας ένα μικρό flashback στα πιο παλιά χρόνια ανακαλύπτω τραγούδια, που αν και με ελληνικό στίχο θα άκουγα με μεγάλη χαρά. Είμαι γενικά αυτού του κύματος που μου αρέσει να ακούω παλιά τραγούδια, όμως δεν είχα ιδέα πως 5 από αυτά που ακούω συχνά σε μαγαζιά που παίζουν τέτοιου είδους μουσική είχαν βγει από τη Eurovision.



Θα σε πάω αρκετά πίσω, τότε που ακόμη και οι γονείς σου ήταν έφηβοι, και θα σου θυμίσω τη Μαρινέλλα με το Κρασί, θάλασσα και τα’ αγόρι μου. Όχι δεν το έχεις μάθει μέσα από κάποια ελληνική ταινία, αλλά από τη Eurovision το 1974 (11η θέση) που ήταν και η πρώτη φορά που η Ελλάδα πήρε μέρος στον διαγωνισμό.



«Avanti, ντο φα φα φα, σολ φα σολ φα μι ντο σι μι μι μι», μας τραγούδησαν το 1977 ο Πασχάλης, η Μαριάννα Τόλη, ο Ρόμπι Ουίλιαμς και η Μπέσσυ Αργυράκη, με το Μάθημα Σολφέζ να κατακτά την πέμπτη θέση.



Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει έστω και μία φορά το Ώτο-Στοπ της Άννας Βίσση σε κάποιο αφιέρωμα για τα τραγούδια της. Ναι το τραγούδι αυτό είπε η Άννα το 1980, κατακτώντας την 13η θέση.



Στο ίδιο μήκος κύματος με τα παλιά τραγούδια κυμαίνεται και το Stop, τραγούδι που ερμήνευσε το 1987 έπειτα από δύο χρόνια αποχής ο Θάνος Καλλίρης με τους Bang, κλείνοντας το top ten των νικητών.



Last but not least…. Για το κλείσιμο σου άφησα το καλύτερο. Δεν γίνεται να μην το θυμάσαι και δεν γίνεται να μην το έχεις ακούσει ή σιγοτραγουδήσει έστω και μία φορά την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η Σοφία Βόσσου το 1991 μας εκπροσώπησε τραγουδώντας την Άνοιξη με ζωντανή ορχήστρα και κατέκτησε τη 13 θέση στον διαγωνισμό της χρονιάς εκείνης.