Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή κατά του Covid19

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή κατά του Covid19

Από τη Βραζιλία μέχρι την Αυστραλία οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας φροντίζοντας και σε αυτήν την κρίση να βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Στις αγορές, στα νοσοκομεία, στους δρόμους και στα σπίτια τους είναι στο πλευρό όσων το χρειάζονται.

Όπως σε κάθε κρίση, οι γυναίκες και τα παιδιά ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό που πρώτοι πλήττονται από την όποια αλλαγή και δυσκολία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πανδημία του νέου κορωνοϊού αναμένεται να διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού. Οι γυναίκες και σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκαστούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος καθώς εκείνες είναι επιφορτισμένες με τη σίτιση της οικογένειά τους, όπως και με τη φροντίδα των ζώων και των χωραφιών. Τα κορίτσια είναι εκείνα που περπατούν χιλιόμετρα για να φέρουν νερό στο σπίτι και φυσικά όταν η κατάσταση δυσκολεύει κι άλλο είναι εκείνα που πρώτα θα αφήσουν το σχολείο για να βοηθήσουν σε όλες τις άλλες δουλειές.

Σε αυτή την κρίση του Covid19 όμως, oι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από κάθε πόστο είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη κατά του αόρατου εχθρού όπως έχει χαρακτηριστεί ο ιός. Σε κάποιες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Παλαιστίνη, η Ινδία με πολύ λιγότερα μέσα. Η ActionAid με δράση σε 46 χώρες μέσω του προγράμματος Αναδοχής και δουλεύοντας πολύ στενά με τους πιο ευάλωτους αυτού του κόσμου, ενεργοποίησε από την αρχή αυτής της πανδημίας τις ομάδες γυναικών που έχει δημιουργήσει στα χωριά και στις πόλεις ώστε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην διακοπή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Γιατί ναι, οι γυναίκες είναι οι πρώτες που πλήττονται αλλά είναι και εκείνες που μπαίνουν μπροστά και δουλεύουν για το κοινό καλό της κοινωνίας τους.

Ομάδες γυναικών στο Νεπάλ έχουν δημιουργήσει σταθμούς ενημέρωσης και παρέχουν συμβουλές προσωπικής υγιεινής, φαγητό αλλά και μάσκες και σαπούνια.

Στην Παλαιστίνη, εθελόντριες και προσωπικό της ActionAid πηγαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά και μοιράζουν προστατευτικό υλικό όπως γάντια και στολές σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Στην Κένυα ομάδες γυναικών που στηρίζονται από την οργάνωση, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν στις τοπικές γλώσσες και διαλέκτους τους συμπολίτες τους για τους τρόπους προφύλαξης και το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Όπως σε κάθε επείγουσα κατάσταση η ΑctionAid, βρίσκεται στο πλευρό όσων πλήττονται ενεργοποιώντας κάθε μέλος της κοινότητας. Οι γυναίκες πάντα είχαν και θα έχουν τον πρώτο ρόλο. Και πάντα η θέλησή τους, η ενέργειά τους και ο καθημερινός τους αγώνας θα μας γεμίζουν θαυμασμό και ευγνωμοσύνη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid εδώ.