Το The Crown επέλεξε να δείξει τη μάχη της Diana με τη βουλιμία για έναν σημαντικό λόγο

Το The Crown επέλεξε να δείξει τη μάχη της Diana με τη βουλιμία για έναν σημαντικό λόγο

Ο ρεαλιστικός τρόπος που η σειρά του Netflix απεικόνισε τη μάχη της Diana με τη βουλιμία προβλημάτισε το κοινό

To τρίτο επεισόδιο της νέας, τέταρτης σειράς του The Crown στο Netflix ξεκίνησε προειδοποιώντας μας: Το επεισόδιο που ακολουθεί, περιλαμβάνει σκηνές διατροφικής διαταραχής, δύσκολες για κάποιους τηλεθεατές. Συνιστάται η διακριτική ευχέρεια του θεατή. Για πληροφορίες και λύσεις εκείνων που παλεύουν με κάποια διατροφή διαταραχή, είναι διαθέσιμο το www.wannatalkaboutit.com.

Ο τρόπος με τον οποίο το Crown έβαλε στη σειρά την Diana ήταν ακριβώς εκείνος που περιμέναμε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.

Ο Κάρολος έβγαινε με τη μεγάλη αδερφή της Diana κι εκείνη, μαθήτρια ακόμα Λυκείου, είχε εμμονή με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και ήθελε να τον γνωρίζει οπωσδήποτε. Η Diana σαν αερικό με ελαφρύ πάτημα, σχεδόν νεραϊδίσιο, γνωρίζει τον Κάρολο και τον γοητεύει από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Στο δεύτερο επεισόδιο, το αερικό εμφανίζεται στο Balmoral και καταφέρνει με την γήινη παρουσία και το βλέμμα που μαγνητίσει να κερδίσει τη βασιλική οικογένεια, που την προκρίνει για σύζυγο του διαδόχου στο θρόνο. Η Diana είναι 18 ετών, σαγηνεύει ακόμα και τον πρίγκιπα Φίλιππο και ο Κάρολος αποφασίζει να την παντρευτεί.

Δύο επεισόδια αργότερα κι ενώ δεν έχει περάσει χρόνος, το αερικό που γνωρίσαμε στο πρώτο επεισόδιο, έχει γίνει φάντασμα, σκιά του εαυτού του. Η Diana έχει πια βαριά βήματα και βιώνει την απόλυτη μοναξιά μέσα σε ένα άδειο Παλάτι. Ο Κάρολος απλά συνεχίζει τον παράνομο δεσμό με την Parker Bowles, τον έρωτα όπως αποδείχτηκε της ζωής του και τα μίντια έχουν ξεκινήσει το άγριο κυνηγητό πίσω από κάθε βήμα της μέλλουσας πριγκίπισσας.

Η Diana προσπαθεί να ξεπεράσει την μοναξιά που βιώνει στο φαγητό και η βουλιμία χτυπά την πόρτα την μικρή Spencer. Είναι μόνο ένα παιδί είχε τονίσει ο Κάρολος στο δεύτερο επεισόδιο, κι αυτό το παιδί αναγκάστηκε να μεγαλώσει πολύ γρήγορα. Οι σκηνές είναι δύσκολες, βαριές, το αποκαμωμένο σώμα της Corrin ξαπλωμένο στη λεκάνη της τουαλέτας μετά τον εμετό, δεν μπορεί παρά να σε κάνει να λυγίσεις, οι στιγμές που η Diana τρώει απλά για να βγάλει την τροφή λίγο αργότερα, είναι γροθιά στο στομάχι.



Η νεράιδα που φανταζόταν πως θα ζήσει τον παραμυθένιο πριγκιπικό γάμο, μαθαίνει πως ο μέλλοντας σύζυγός της μιλάει σχεδόν καθημερινά με την Καμίλα και δεν έχει χρόνο να τηλεφωνήσει καν στην ίδια. Αλλά η Diana είναι απλά ένα παιδί. Στο σημείο αυτό δεν μπορεί να κάνει πια πίσω.

O Peter Morgan αποφάσισε από νωρίς να δείξει την ωμή αλήθεια της Diana, χωρίς να την αγιοποιήσει, χωρίς να κρύψει όσα το Παλάτι για χρόνια κράτησε μυστικά. Αυτός ήταν ο λόγος που βλέπουμε τις τόσο σκληρές και δύσκολες σκηνές στη λεκάνη της τουαλέτας. Η σειρά, ήθελε να δείξει πως η ασθένεια αυτή δεν είναι μυστική και πως όσοι παλεύουν με αυτή, πρέπει να βρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Το 1992, στη βιογραφία του Andrew Morton για την Diana, γίνεται γνωστή η μάχη της θλιμμένης πριγκίπισσας με τη βουλιμία. Τα στοιχεία για την αποκάλυψη έστειλε η ίδια η Lady Di, γράφοντας:
«Η βουλιμία μου άρχισε μια εβδομάδα μετά τον αρραβώνα μας και πέρασαν δέκα χρόνια για την ξεπεράσω. Ο σύζυγός μου με έπιασε από τη μέση και μου είπε: Έχεις λίγα πιασίματα εδώ, δεν νομίζεις;»
Η Elizabeth Emanuel, σχεδιάστρια του νυφικού της Diana είχε αργότερα αποκαλύψει πως στην πρώτη πρόβα νυφικού η μέση της Diana ήταν 68 εκατοστά. Μέχρι τον Ιούλιο του 1981 είχε φτάσει τα 58 εκατοστά.

O Anthony Holden, βιογράφος της Diana, έγραψε χαρακτηριστικά στο Vanity Fair:
«Η βουλιμία, η διατροφική διαταραχή που ανέπτυξε η Diana στον πρώτο χρόνο του γάμου της με τον Κάρολο δεν ήταν η αιτία για τον πικρό της γάμο όπως έλεγαν οι φίλοι του πρίγκιπα. Ο γάμος αυτός υπήρξε η αιτία για ανάπτυξη της βουλιμίας».

Η Emma Corrin που ενσαρκώνει την Diana στο Crown συνεργάστηκε στενά με το Beat έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μάχεται τις διατροφικές διαταραχές για να πάρει πληροφορίες για το πώς μπορεί να αποδώσει με ρεαλιστικό τρόπο την διαταραχή της πριγκίπισσας.

Στην θρυλική συνέντευξη της θλιμμένης πριγκίπισσας με τον Martin Bashir το 1995 στο BBC, η Diana είχε μιλήσει ξεκάθαρα για τη μάχη με τη βουλιμία αποκαλύπτοντας:

«Ναι είχα βουλιμία για πολλά χρόνια. Είναι σαν μια μυστική ασθένεια. Το προκαλεί στο σώμα γιατί η αυτοπεποίθησή σου είναι τόσο χαμηλή, που θεωρείς πως δεν αξίζεις τίποτα. Γεμίζεις το στομάχι σου τέσσερις με πέντε φορές τη μέρα και νιώθεις καλά κι έπειτα νιώθεις αηδία με το φούσκωμα που έχεις και τα βγάζεις όλα. Σε αντίθεση με την ανορεξία, το βάρος στη βουλιμία μένει το ίδιο, νιώθεις ντροπή και δεν μιλάς σε κανένα κι αυτή είναι η παγίδα»

ΥΓ1 Ο Κάρoλος στις 14 Νοέμβρη έκλεισε τα 72 του χρόνια. Η Ελισάβετ ζει. Ο Κάρολος παραμένει πρώτος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου. Γι΄αυτήν άλλωστε προετοιμάζεται πολλές δεκαετίες τώρα.

ΥΓ2: Η ομιλία της Diana για τις διατροφικές διαταραχές στις 27.4.93 έμεινε στην ιστορία.