Αγάπα τον εαυτό σου (κανείς δεν θα το κάνει για εσένα) - Πώς να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία

Ανθή Μιμηγιάννη
Αγάπα τον εαυτό σου (κανείς δεν θα το κάνει για εσένα) - Πώς να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία
Unsplash

Η Νάνσυ Μαλλέρου μάς δίνει κορυφαία tips για να κατακτήσουμε τους στόχους μας και μια άσκηση για το σπίτι: «Να μας αγαπάμε περισσότερο από ό,τι μας αγαπάν οι άλλοι».

Να ζήσεις όπως θέλεις τη ζωή σου. But first, self love

Κάποιες φορές -πολλές φορές- μπορεί να είναι (πολύ) δύσκολο να δούμε τα δυνατά μας σημεία και τα ισχυρά στοιχεία της προσωπικότητάς μας καθώς έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα αρνητικά και στα ελαττώματα. Και αυτή η σχέση με τα ελαττώματά μας ή φερόμενα ως ελαττώματα είναι μια σχέση εξάρτησης που καταλήγει να είναι ύμνος στην τοξικότητα.

Ας αφήσουμε τα κλισέ και ας πούμε αλήθειες

Η σχέση μας με τον εαυτό μας δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να τη χτίσει κανείς και αυτό απαιτεί ένα βήμα τη φορά. Ή και μια μάσκαρα τη φορά για εμάς τις ευαίσθητες. Υπάρχει κάτι όμως, που μπορεί να γίνει αμέσως και αυτό είναι η απόφαση να αρχίσει κανείς να αγαπάει τον εαυτό του. Και ναι. Η ευτυχία είναι απόφαση και αυτό είναι το μόνο κλισέ που πρέπει να κρατήσεις και να το κάνεις μότο ζωής, post-it στο ψυγείο, cover στο προφίλ στο Facebook ή στο κινητό σου. Ή όπου θέλεις. Αρκεί να μην ξεχνάς να το θυμάσαι.

Στο πλαίσιο του project «αγαπώ τον εαυτό μου», συνομιλήσαμε με μία σπουδαία γυναίκα που με την καθοδήγησή της έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μιλάμε για τη Dr Νάνσυ Μαλλέρου, η οποία όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής και της σωµατικής ευεξίας.

Η κυρία Μαλλέρου, είναι CEO της Nama Group, συγγραφέας του best seller «Καλύτερα Γίνεται», από τις κορυφαίες coaches και περιζήτητη οµιλήτρια. Μέσα από τη δραστηριότητά της, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσµο. Η εκποµπή της «Καλύτερα Γίνεται» στο YouTube έχει ξεπεράσει τις 8.000.000 θεάσεις (views) και έχει φανατικούς θεατές.

hello-i-m-nik-z1d-LP8sjuI-unsplash.jpg

Ωραία. Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου και να αγαπήσω τον εαυτό μου ώστε να αναδείξω τα δυνατά μου σημεία. Τι κάνω; Η κυρία Μαλλέρου δείχνει την κατεύθυνση.

Κυρία Μαλλέρου, μερικές φορές -αν όχι πάντα- πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν για να πάμε μπροστά ή μια τέτοια τακτική δεν είναι απαραίτητη;

Το παρελθόν μας είμαστε εμείς. Είναι σαν ένα σεντούκι με καταπληκτικά πράγματα που έχουμε καταφέρει και απίστευτα μαθήματα από όσα δεν καταφέραμε. Μου αρέσει να αγαπάμε το παρελθοντικό μας εαυτό, ακόμα και τα δύσκολα κομμάτια μας. Αυτός μας έφερε στο σήμερα.

Πώς να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να αναδείξουμε τα δυνατά μας σημεία στη δουλειά και την προσωπική μας ζωή.

Απλά, αυθόρμητα, ενστικτωδώς, χωρίς προσδοκίες, χωρίς τέλος, με λόγια και με πράξεις, με νιάξιμο και φροντίδα, με ξενύχτια, θυμούς και κλάματα αλλά με απέραντη ευγνωμοσύνη... όπως αγαπάμε ένα βρέφος: μόνο και μόνο επειδή υπάρχει, επειδή μας έχει ανάγκη!

z2Zhpww4.jpeg

Τι περιλαμβάνει -κυρίως- το project, πρέπει να αγαπήσω τον εαυτό μου; Εκτός από το να γνωρίσω τον εαυτό μου, ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσω;

  • Δες τον όπως πραγματικά είναι
  • Αγάπα τον όπως είναι
  • Μίλα του όμορφα (εξωτερικά κι εσωτερικά)
  • Αναγνώρισε τις δικές σου προσωπικές αξίες και αναζήτησέ τες στις πράξεις σου
  • Βρες τη Φυλή σου. Γίνεσαι οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι. Διάλεξέ τους προσεκτικά
  • Μείνε εν κινήσει και εν δράση. Ακόμη κι ένα τέλειο σώμα αν αδρανήσει θα φθίνει πολύ γρήγορα πόσο μάλλον ένα πνεύμα.

Για να αναδείξω τα δυνατά σημεία μου στη δουλειά, τι δουλειά πρέπει να κάνω με τον εαυτό μου; Πρέπει πρωτίστως να αποδεχθώ τις αδυναμίες μου;

Η κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας προτείνει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με την καλλιέργεια των θετικών χαρακτηριστικών μας ώστε αβίαστα αυτά στο τέλος να υπερκεράσουν τα αρνητικά μας.

Είναι ωραίο και χρήσιμο να βελτιώνεις τις αδυναμίες σου. Εξίσου καλό είναι να χτίζεις πάνω στα δυνατά σου σημεία. Είναι όμως ακαταμάχητο να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα.

Όταν αισθανόμαστε πως έχουμε φτάσει στα όριά μας, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουμε κάποια καθοδήγηση ή αυτή η καθοδήγηση χρειάζεται και όταν όλα φαίνονται πως είναι σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο;

Οι πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν μέντορες. Οι πνευματικοί ηγέτες έχουν δασκάλους. Οι πρωταθλητές έχουν προπονητές και mental coaches. Ακόμη και τα αυτοκίνητά μας τα πάμε στο συνεργείο για προληπτικό σέρβις, όχι μόνο όταν χαλάσουν. Εμείς γιατί να περιμένουμε να φτάσουμε στα όριά μας; Γιατί να ζητάμε βοήθεια μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά. Γιατί να μην επιδιώκουμε την διεύρυνση του ορίζοντα και της συνειδητότητας μας χωρίς ιδιαίτερο λόγο: έτσι απλά για να περνάμε καλύτερα;

Κυρία Μαλλέρου, ποια «άσκηση» θα πρέπει να κάνουμε όλοι στο σπίτι ανεξαιρέτως;

Να μας αγαπάμε περισσότερο από ό,τι μας αγαπάν οι άλλοι. Είναι δική μας υποχρέωση, δικό μας δικαίωμα, δική μας απόλαυση. Να μας αγαπάμε, να μας σεβόμαστε και να μας φροντίζουμε καθημερινά: στο τι τρώμε, τι συνήθειες κτίζουμε, ποιους συναναστρεφόμαστε, τι επιλογές κάνουμε.