Ακόμη και οι ήρωες λυγίζουν: Οι ήρωες της ΕΜΑΚ και ο πυροσβέστης - προπονητής που μας συγκίνησε

Κατερίνα Μπούσιου
Ακόμη και οι ήρωες λυγίζουν: Οι ήρωες της ΕΜΑΚ και ο πυροσβέστης - προπονητής που μας συγκίνησε

Η εικόνα που δεν περιγράφεται με λέξεις από τον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών. Ο ήρωας Γιάννης Παπαγιαννάκης λύγισε πάνω στα αποκαΐδια και η δική του προσωπική στιγμή μας συγκλόνισε. 

Είναι οι καθημερινοί ταπεινοί μας ήρωες. Εκείνοι που αψηφούν τον κίνδυνο. Αυτοί που είναι ταγμένοι να υπηρετούν τους συμπολίτες τους. Οι διασώστες - πυροσβέστες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) δίνουν τον αγώνα στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών από το πρώτο λεπτό. Ένας αγώνας ζωής για να σώσουν τους επιβάτες και να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Παπαγιαννάκης, πυροσβέστης αλλά και προπονητής της ομάδας πόλο εφήβων του ΠΑΟΚ. Δεν άντεξε πάνω από τα αποκαίδια και λύγισε. Μόνο σιωπή και περηφάνια.

pirosvestiki.JPG

Λυγίζουν και οι ήρωες

Δεν το θεωρούν ως δουλειά αλλά ως καθήκον. Σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε πυρκαγιά, σε σεισμό, σε κάθε είδους φυσική καταστροφή ή σε δυστυχήματα όπως αυτό των Τεμπών, η μόνη τους έννοια από το πρώτο λεπτό είναι η ανθρώπινη ζωή. Δουλεύουν ασταμάτητα εδώ και 3 μέρες και νύχτες για την ελπίδα. Να βρούν κάτω από τα συντρίμμια όσους έχουν ακόμη ζωή.

Αλλά και να περισυλλέξουν με σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, αυτό που κάποτε ήταν η ζωή. Ακόμη και στις αντίξοες καιρικά συνθήκες την χθεσινή μέρα στο σημείο του δυστυχήματος, πάλευαν ασταμάτητα. Έκοβαν λαμαρίνες, απομάκρυναν τα υπολείμματα των βαγονιών με χειρουργική ακρίβεια, προσπαθούσαν να βρουν τους αγνοούμενους. Ζωντανούς ή νεκρούς.

Η φωτογραφία του πυροσβέστη Γιάννη Παπαγιαννάκη την οποία τράβηξε ο φωτογράφος Λεωνίδας Τζέκας και έγινε viral σε εκατοντάδες post στα social media, καθισμένος στα γόνατα ανάμεσα στα συντρίμμια, εκεί που η ζωή συναντήθηκε με τον θάνατο είναι η φωτογραφία που έγινε viral και δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Είναι η απογοήτευση, η κούραση, η συνειδητοποίηση πως ό,τι δεν υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο θάνατος σε αυτό το σημείο.

Αυτός ο ήρωας είναι παράλληλα και προπονητής της εφηβικής ομάδας Πόλο του ΠΑΟΚ και το σωματείο των φιλάθλων της ομάδας τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του, αλλά και το παράδειγμα που δείχνει στους αθλητές του: «Η συγκλονιστική φωτογραφία του δικού μας, Ιωάννη Παπαγιαννάκη, προπονητή της εφηβικής ομάδας πόλο του ΠΑΟΚ, ο οποίος υπηρετεί στην ΕΜΑΚ. Μόνο περηφάνια για τον δικό μας «Ήρωα»!»

Συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν Ανδρέα Αλικανιώτη - Ο 20χρονος ήρωας που έσωσε 10 άτομα

Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία είναι ενδεικτικά. Μόνο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτόν τον ήρωα.

pirosvestisemak2.JPG