Η τέχνη έγινε θύμα του πολέμου στο Ισραήλ αφού ένα φεστιβάλ μουσικής για την ειρήνη σκόρπισε θάνατο

Τζένη Ντεμιράι
Η τέχνη έγινε θύμα του πολέμου στο Ισραήλ αφού ένα φεστιβάλ μουσικής για την ειρήνη σκόρπισε θάνατο

Η εισβολή μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει τα τελευταία 24ωρα παγκόσμια θλίψη αφού ένας ακόμα πόλεμος οδηγεί σε πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες. 

Η τέχνη είναι πάντα ένας εύκολος στόχος. Εύκολος στόχος για να πάψει να «αναπνέει» σε κάθε δύσκολη στιγμή που βιώνει ένα έθνος, ή ακόμα και ολόκληρος ο πλανήτης, όπως η πανδημία του κορονοϊού που «νέκρωνε» διεθνώς για περίπου δύο χρόνια ξανά και ξανά κάθε δραστηριότητα που σχετιζόταν με τον πολιτισμό.

Η ταλαιπωρία που βιώνει η τέχνη σε κάθε παγκόσμια κρίση αποτελεί ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται και από όσα λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ μετά την εισβολή ενόπλων της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2023, λίγες μόλις ώρες αφότου η είδηση της εισβολής είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, ένα μουσικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο νότιο Ισραήλ είχε την πιο δραματική κατάληξη, αφού τουλάχιστον 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.500 τραυματίστηκαν.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην έρημο Negev, κοντά στο Kibbutz Re'im - όχι μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι είχε διοργανωθεί μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για να εκφράσει την επιθυμία των πολιτών να υπάρξει ειρήνη (Music for Peace).

«Ήταν παντού με αυτόματα όπλα»

Η Ισραηλινή Gili Yoskovich, η οποία βρισκόταν στο φεστιβάλ, δήλωσε, μιλώντας στο BBC: «Ήταν παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και άρχιζαν να πυροβολούν, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ εύκολο να σκοτωθείς, επειδή όλοι πήγαιναν παντού».

«Οι τρομοκράτες ‘’ξεπηδούσαν’’ από διάφορα μέρη, οπότε δεν ξέραμε πού πρέπει να πάμε. Μπήκα στο αυτοκίνητό μου και κάποιοι άρχισαν να με πυροβολούν. Άφησα το αυτοκίνητο και άρχισα να τρέχω. Είδα ένα μέρος με πολλά δέντρα και πήγα εκεί. Βρέθηκα, λοιπόν, στη μέση αυτού του χωραφιού και ξάπλωσα στο έδαφος. Ήταν η δεύτερη κρυψώνα που βρήκα και ήταν όλοι γύρω μου. Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Ήμουν πολύ ήσυχη. Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα. Αλλά από τη μία πλευρά ανέπνεα και έλεγα: ‘’Εντάξει, θα πεθάνω, επειδή πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους».

Βίντεο από το φεστιβάλ για την ειρήνη που έγινε τοποθεσία θανάτου

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τον υπαίθριο χώρο που λάμβανε χώρα το φεστιβάλ.

Ένα από αυτά, δείχνει μία κοπέλα που έχουν αρπάξει οι μαχητές της Χαμάς, την οποία οι συγγενείς της αναζητούν, μη γνωρίζοντας που μπορεί να βρίσκεται.

Άλλο βίντεο, δείχνει μία Γερμανίδα τουρίστρια που επισκέφτηκε το Ισραήλ για το φεστιβάλ και κατέληξε με ματωμένα χέρια, σε ένα από τα οχήματα των μαχητών της Χαμάς.

Στην περιγραφή του συγκεκριμένου βίντεο αναφέρεται: «Η γυναίκα που απήχθη από μαχητές της Χαμάς αναγνωρίστηκε ως Shani Louk, η 30χρονη ήταν Γερμανίδα πολίτης που είχε επισκεφθεί το Ισραήλ για το Μουσικό Φεστιβάλ για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε κοντά στον συνοριακό φράχτη της Γάζας. Κρατήστε την ίδια και τους αγαπημένους της στις προσευχές σας».

Τα σχόλια των Ελλήνων στο Twitter

Στο Twitter/X οι λέξεις Ισραήλ, Χαμάς, Παλαιστίνιοι και Γάζα βρέθηκαν στα trends της πλατφόρμας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου είναι ανήσυχοι για τον πόλεμο που ξεκίνησε ανάμεσα στους Ισραηλινούς και την παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

Ένας από αυτούς έγραψε: «Το βίντεο από το νότιο Ισραήλ όπου νέοι χορεύουν ανέμελα σε μουσικό φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στην ειρήνη και στο βάθος φαίνονται αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να σπεύδουν για να εκτελέσουν ότι κινείται, είναι απλά σοκαριστικό»!

Ενώ ένας ακόμα, τόνισε «Οφείλουμε να είμαστε ψυχροί. Η καταστροφή που θα ακολουθήσει στην #Gaza θα είναι τρομακτικά μεγαλύτερη από αυτήν που συνέβη στο Ισραήλ. Όταν ο πλανήτης μεταβάλλεται τα συναισθήματα δεν παίζουν ρόλο. Ψυχρή πραγματικότητα».

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP