Το Girl Math έχει πλάκα αλλά μην το αφήνεις να σε παρασύρει

Το Girl Math έχει πλάκα αλλά μην το αφήνεις να σε παρασύρει

Το δημοφιλές TikTok trend «Girl Math» έχει πλάκα, αλλά ως εκεί!

Πηγαίνεις σε ένα κατάστημα και αγοράζεις ένα παλτό που κοστίζει 100 ευρώ. Μετά από λίγο, αποφασίζεις ότι δεν το θες τελικά και το επιστρέφεις στο κατάστημα. Ο ταμίας σου δίνει πίσω τα χρήματά σου και εσύ αισθάνεσαι πλουσιότερη κατά 100 ευρώ!

Αυτό είναι ένα παράδειγμα Girl Math, ενός «παραλόγου» trend που τους τελευταίους μήνες έχει κερδίσει αρκετό έδαφος στο TikTok.

Η τάση έχει ως στόχο να κάνει τις αγορές να μοιάζουν με αστείο, δικαιολογώντας τες με σαρκαστικό τρόπο.

Η Tori Dunlap, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Her First 100K, μιας πλατφόρμας για χρήματα και καριέρα για γυναίκες, και η συγγραφέας του best seller των New York Times Financial Feminist: Overcome the Patriarchy's Bullsh*t to Master Your Money and Build a Life You Love, λέει για το Girl Math στον Independent, «είναι όπως όλα στο διαδίκτυο - σαφώς σατιρικό, υποτίθεται ότι είναι αστείο και κωμικό».

Αλλά σε ποιο σημείο το Girl Math γίνεται από αστείο πραγματικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά μας;

Σε ένα viral βίντεο στο TikTok, μια πρωτοετής φοιτήτρια ονόματι Marley Brown προσπάθησε να εξηγήσει την τάση «girl math» στον πατέρα της - ο οποίος είχε μπερδευτεί εντελώς και δεν συμφωνούσε σε τίποτα από ότι έλεγε η κόρη του.

«Αν αγοράσω εισιτήρια συναυλίας για δύο άτομα και αυτά τα άτομα με ξεπληρώσουν, τα χρήματα που μου επιστρέφουν είναι δωρεάν», είπε αστειευόμενη στον πατέρα της. Ενώ στη συνέχεια του εξήγησε ότι τα χρήματα για τα εισιτήρια της συναυλίας είχαν ήδη φύγει από τον τραπεζικό της λογαριασμό και αργότερα επιστράφηκαν από τους φίλους της, αυτό σήμαινε ότι τα χρήματα που της επέστρεψαν ήταν «δωρεάν χρήματα».

Στα σχόλια πολλοί ήταν εκείνοι που αποκάλυψαν ότι εφαρμόζουν αυτή την τακτική στις καθημερινές τους αγορές.

Ο προβληματισμός των ειδικών

Το ζήτημα αυτό έχει προβληματίσει πολλούς οικονομικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με την Pattie Ehsaei, ειδική στα οικονομικά με σχεδόν ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο TikTok, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το trend Girl Math όταν αρχίζουμε να θεωρούμε ορισμένες αγορές ως «δωρεάν» χρήματα. Όταν χρησιμοποιούμε το girl math και δικαιολογούμε τις μικρές μας αγορές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό στέκεται εμπόδιο στο να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για το οικονομικό μέλλον.

«Αν δεν πιστεύετε ότι το να ξοδεύετε 5 δολάρια την ημέρα για καφέ είναι κάτι, αν δεν πιστεύετε ότι ξοδεύετε χρήματα, δεν θα αντιληφθείτε αυτός ο καφές ισοδυναμεί με 100 δολάρια το μήνα και 1.200 δολάρια το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν επενδύατε αυτά τα χρήματα αντί να αγοράζετε καφέ, μετά από περίπου 30 χρόνια θα είχατε μισό εκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε.