«Κι ας τα σβήνουν, κάθε όνομα είναι πληγή στην ψυχή», λένε στο Twitter μετά τον καθαρισμό στη Βουλή

Τζένη Ντεμιράι
«Κι ας τα σβήνουν, κάθε όνομα είναι πληγή στην ψυχή», λένε στο Twitter μετά τον καθαρισμό στη Βουλή

Ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη συγκίνησε εχθές γράφοντας το όνομα του γιου του μπροστά από τη Βουλή. Λίγο αργότερα, κύμα οργής ξέσπασε στα social media επειδή σβήστηκαν σε μία νύχτα τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. 

Βίντεο που δείχνει το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων να σβήνει με τα πλυστικά μηχανήματα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει οργή από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ονόματα των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση της επιβατικής και της εμπορικής αμαξοστοιχίας τον Φεβρουάριο του 2023 γράφτηκαν από διαδηλωτές, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με σκοπό να ηχήσει δυνατά η υπόσχεση «πως αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί».

[367591] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ / ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εικόνες από τη στιγμή που γράφονταν τα ονόματα άρχισαν να αναπαράγονται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα συγκινητική, μάλιστα, ήταν η στιγμή που ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη, Παύλος Ασλανίδης, έβαψε ο ίδιος με κόκκινη μπογιά το όνομα του γιου του και την ηλικία του.

«Φτάνουν τα κλάματα. Έναν ολόκληρο χρόνο κλαίμε και μας χτυπάνε την πλάτη»

Παύλος Ασλανίδης: Θα κερδίσουμε τον αγώνα για τα Τέμπη πολεμώντας

Ο Παύλος Ασλανίδης είχε μιλήσεις τον Μάρτιο του 2023 για τον χαμό του γιου του, λέγοντας «Θέλω για την μνήμη του Δημήτρη και των παιδιών που ήταν μαζί του, οι ποινικές ευθύνες να φτάσουν ψηλά». Έναν χρόνο μετά, οι αγώνες για τις ποινικές ευθύνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτών των αγώνων ο Παύλος Ασλανίδης βρέθηκε στη χθεσινή διαδήλωση για τα Τέμπη και έγραψε με κόκκινο χρώμα το όνομα του γιου του.

Ο Παύλος Ασλανίδης, μόλις πριν από λίγες ημέρες, μίλησε ξανά για τον χαμό του Δημήτρη στην εκπομπή «Ελένη».

«Ο γιος μου ήταν με έναν φίλο του μαζί, επιστρέφαν από Αθήνα. Είχε κατέβει για τρεις μέρες να δει την κοπέλα του. Είχανε γνωριστεί στην Ανδαλουσία, δουλεύανε μαζί και τον επόμενο μήνα θα φεύγανε μαζί. Ο άλλος μου ο γιος, ο μεσαίος πήγε στον σταθμό να τον πάρει. Με πήρε τηλέφωνο ότι κάτι συνέβη», ανέφερε.

Λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Όταν άνοιξα την τηλεόραση και είδα τις φωτιές που έδειχνε τρελάθηκα, πήγα στον σταθμό, τον βρήκα (τον δεύτερο γιο) και φύγαμε κατευθείαν για Λάρισα».

«Εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Και το ένστικτό μας μάς λέει ότι θα κερδίσουμε. Θα κερδίσουμε πολεμώντας, όμως, με πολλές μάχες. Αλλά δεν μας πτοεί», κατέληξε.

Τα σχόλια οργής στο Χ/Twitter και ο πόνος που κανείς δεν μπορεί να σβήσει

Η κατάσταση θύμισε το Γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν. Αφού κάπως έτσι «ξηλώθηκαν» και τα ονόματα των θυμάτων από το Σύνταγμα. Την ίδια νύχτα.

Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Χ/Twitter, όπου πολλοί σχολίασαν την απόφαση να σβηστούν τα ονόματα.

Η αγανάκτηση ήταν εμφανής στις αναρτήσεις των χρηστών του διαδικτύου. Ένας έγραψε «Δεν σβήνει τίποτα και κανένας τον πόνο και την οργή», ενώ κάποιος άλλος σχολίασε «Να ξαναγραφτούν τα ονόματα από τα Τέμπη και να γίνει μνημείο στο Σύνταγμα».

Κάποιος ακόμα έκανε λόγο στα προβλήματα καθαριότητας που διαχρονικά αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας, εξηγώντας πως δεν είναι λογικό σε μία πόλη δεν είναι υπόδειγμα καθαριότητας να σπεύδουν να καθαρίσουν τόσο άμεσα τα ονόματα των παιδιών μίας φρικτής τραγωδίας που έχει συνταράξει ολόκληρη την χώρα.

Το σχόλιο αναφέρει χαρακτηριστικά «Ντροπή, καμία σωτηρία. Έσβησαν τα ονόματα των παιδιών… Αυτοί είμαστε. Βρωμάει όλη η Αθήνα, η Ελλάδα, αυτό τους πείραξε;».

Υπήρξε βέβαια και η άλλη πλευρά, που έκρινε πως «μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δε μπορείς να γράφεις ό,τι θέλεις με μπογιά, κι ας είναι τα ονόματα των δολοφονημένων παιδιών. Σταματήστε τις γραφικότητες και τον λαϊκισμό, έχουμε 2024».

Η δημόσια συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων

Η έκταση που πήρε το ζήτημα οδήγησε την αντιδήμαρχο καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη, να τοποθετηθεί επί του θέματος και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.

Σε δήλωση που έκανε η ίδια το πρωί της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου επισημαίνει:

«Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών».

«Νιώθω ενοχές γιατί δεν προέβλεψα»: Η μητέρα του μηχανοδηγού των Τεμπών συγκλονίζει με τον λόγο της

Πηγή κεντρικής εικόνας: eurokinissi