Δεν είναι λύση το να «μην κυκλοφορούμε»: Οι 2 νεκροί, η καταστροφή από τις πλημμύρες & η οργή στο Χ

Κατερίνα Μπούσιου
Δεν είναι λύση το να «μην κυκλοφορούμε»: Οι 2 νεκροί, η καταστροφή από τις πλημμύρες & η οργή στο Χ

Η μόνη λύση σε μία καταιγίδα είναι μόνο το 112 και το κλείσιμο των σχολείων; 

Ενώ φαινόταν αρχικά πως οι μετερεωλόγοι θα έπεφταν έξω στις προβλέψεις τους για τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη μισή χώρα αλλά κυρίως την Αττική, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Αλλά η μόνη προστασία που είχαμε ως πολίτες όπως φάνηκε, είναι μόνο το 112, το κλείσιμο των σχολείων και η τύχη.

Η τελευταία δυστυχώς δεν ευνόησε τους δύο νεκρούς. Μία γυναίκα 56 χρονών παρασύρθηκε από τον χείμαρρο στον δρόμο στην Άνω Γλυφάδα και εγκλωβίστηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο, ενώ εξίσου τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός λιμενικού στο Άστρος Κυνουρίας να σώσει έναν συνάνθρωπό του, καθώς τον παρέσυρε το κύμα.

Το «Από τύχη ζούμε» γράφτηκε ξανά στα social media, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι αστείο. Είναι μία θλιβερή πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της δημοτικής, ανύπαρκτης σε πολλές περιπτώσεις, αρχής.

Γεωργία Παράσχου (Humanity Greece): Η κακοκαιρία Daniel ενίσχυσε το πνεύμα εθελοντισμού

Η καταιγίδα δίχως όνομα και ο χείμαρρος που «έπνιξε» κάθε ελπίδα

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, τα περάσματα κάτω από γέφυρες σε κεντρικές λεωφόρους έγιναν λίμνες, χώματα και πέτρες διέλυσαν βουνά γύρω από την Αττική και τα κατέβασαν μέσω του νερού χαμηλότερα, καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους, λεωφορεία και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και κάποια καταστράφηκαν βυθιζόμενα, μαγαζιά και σπίτια πλημμύρισαν.

Αυτές ήταν μερικές από τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε η καταιγίδα δίχως όνομα που έπληξε την Αττική.

Χειμώνας με πλημμύρες και διαδοχικές πολικές εισβολές έρχεται στην Ελλάδα με βάση τους μετεωρολόγους

Το κυριότερο: Υπερχείλισαν ρέματα και τα μπαζωμένα ποτάμια της Αττικής, κυρίως ο Κηφισός, ενώ τα φυσικά ποτάμια στα νότια προάστια που επίσης μπαζώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, δημιούργησαν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, γιατί το νερό δεν είχε τρόπο διαφυγής προς τη θάλασσα και σχεδόν μετέτρεψε σε καταρράχτες κεντρικούς ανηφορικούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας.

Οι μετερεωλόγοι τόνισαν πως στην Αττική χθες έπεσε σε ποσότητα και κυβικά νερού, όση βροχή πέφτει μαζικά σε 6 μήνες. Με το μεγαλύτερο δείκτη στου Παπάγου στα 124 χιλιοστά/τ.μ. Σήμερα προβλέπονται σποραδικές βροχές στο λεκανοπέδιο αλλά μικρότερης έντασης και οι καταιγίδες μετατοπίζονται στο Βορειανατολικό Αιγαίο, αλλά επίσης θα είναι μικρότερης έντασης.

screenshot-2026-01-22-122808.jpg

Όμως όλη αυτή την κατάσταση που δεν προέρχεται μόνο από την κλιματική αλλαγή αλλά και από τα τραγικά λάθη όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης που επέτρεψαν την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη δόμηση, την αντιμετωπίσαμε μέσω του 112, του κλεισίματος των σχολείων, το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να μη δουλέψουν, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πάλευαν με τα κύματα στους δρόμους, τη σύσταση για μείωση των μετακινήσεων.

Και με κάποια σακιά με χώματα που στήθηκαν από κάποιους δήμους που έχουν την υποδομή - γιατί οι περισσότεροι δεν βγήκαν με υπαλλήλους τους να βοηθήσουν στην καταστροφή - για να μπουν ως αναχώματα στα ρέματα.

Αυτή η εικόνα όμως δεν είναι η εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαικού κράτους. Παραμένουμε τελευταίοι σε υποδομές και ζούμε με ένα διαρκές αίσθημα ανασφάλειας και κινδύνου.

Το να πεθαίνει μία γυναίκα μέσα στην πόλη από βροχή, το να κινδυνεύει μία άλλη δύο στενά πιο κάτω σε κεντρικό δρόμο η οποία και σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη σωτήρια επέμβαση δύο περαστικών, δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας. Ούτε κράτους.

Αυτή η διαρκής αγωνία ήταν χαρακτηριστική και στα σχόλια που υπήρξαν στα social media.

Το «Κλειστόν λόγω βροχής» δεν μας τιμά.

DPG Network