Να υποκλιθεί κανείς ή να μην υποκλιθεί; Ιδού η απορία

Να υποκλιθεί κανείς ή να μην υποκλιθεί; Ιδού η απορία

Μαζί με μερικές ακόμα που αφορούν στο πρωτόκολλο του πριγκιπικού γάμου και οφείλουν να λυθούν. Ειδικά στην περίπτωση που είστε προσκεκλημένοι.

Ανήκουν, άραγε, στο μοντέρνο πρωτόκολλο τα χειροφιλήματα, το περπάτημα με την όπισθεν και οι υποκλίσεις ή η σύγχρονη συνύπαρξη με τους γαλαζοαίματους έχει τους δικούς της κανόνες.

Να υποκλιθεί κανείς ή να μην υποκλιθεί;

Το παλάτι του Buckingham έχει καταστήσει σαφές πως η υπόκλιση είναι θέμα προσωπικής επιλογής εκείνου που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας. Αλλά το να σπάσεις την αρχέγονη παράδοση όταν συναντάς την ίδια τη βασίλισσα ή κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογενείας αντίστοιχης ωριμότητας (και ηλικίας) μοιάζει σαν ασέβεια. Παρόλα αυτά οι αλλοεθνείς δεν περιμένει κανείς να σκύψουν θεατρικά, να γονατίσουν και άλλα τέτοια βρετανικά θεαματικά. Ένα μικρό σπάσιμο του αυχένα και μια απλή κίνηση του χεριού αρκούν. Αν, πάλι, η βασίλισσα αποφασίσει να εκτείνει το χέρι της προς χειραψία, καλό είναι να λάβει ως απάντηση ένα πρόθυμο χέρι που θα πιάσει το δικό της σε μια απαλή, ευγενή χειραψία.

Κουβέντα να γίνεται

Αλλά πως αποκαλεί κανείς τη βασίλισσα όταν βρίσκεται στο ίδιο πηγαδάκι με εκείνη; «Your Majesty» είναι ο συνήθης τρόπος ή «Ma'am» όπως μάθαμε και στον «Λόγο του Βασιλιά». Παραδοσιακά δεν απευθύνονταν ερωτήσεις ευθέως και απευθείας στη βασίλισσα αλλά τέτοιοι περιορισμοί έχουν πια καταργηθεί. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο πως καλύτερα να αφήσετε τη βασίλισσα να επιλέξει τα θέματα συζήτησης και να κατευθύνει την κουβέντα. Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποκαλούνται «Your Royal Highness» και μετά «Sir» ή «Ma'am».

Και οι ευγενείς θέλουν τον τρόπο τους

Αλλά δε διαφέρει πλέον και τόσο από των κοινών θνητών. Οι εποχές που όφειλε κανείς να αποκαλεί τους τιτλούχους του παλατιού «Your Grace» και «My Lord» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και οι συστάσεις γίνονται χρησιμοποιώντας τα κανονικά, κοσμικά ονόματά τους οπότε και η συζήτηση ρέει με τον ίδιο τρόπο.

Dress Code

Αναγράφεται πάντοτε λεπτομερώς σε κάθε πρόσκληση σε βασιλικά events και ο βασιλικός γάμος δεν αποτελεί, φυσικά, εξαίρεση. Οι γυναίκες οφείλουν να φορούν τουαλέτες και να αποφεύγουν τα εξώπλατα, τα τιραντάκια και τα μίνι. Τα καπέλα δεν είναι υποχρεωτικά αλλά είναι παραδοσιακά και όχι τόσο extravagant όσο στις ιπποδρομίες του Ascot. Η γενική ιδέα είναι το ντύσιμο να κάνει τη γυναίκα κομψή και έξυπνη, όχι κραυγαλέα.