Η βράβευση της Χαρούλας Αλεξίου

Η βράβευση της Χαρούλας Αλεξίου

Στους Έλληνες «που περνούν δύσκολες μέρες» αφιέρωσε το βραβείο Galileo η Χάρις Αλεξίου. 

Εναν χρυσό κρίνο, σύμβολο της Φλωρεντίας από τα χρόνια της Αναγέννησης, παρέλαβε η Χάρις Αλεξίου από τα χέρια του Antonio de Virgiliis, μέλος του Fondazione Premio Galileo, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Τοσκάνης.

Στο κατάμεστο Teatro della Pergola, ένα θέατρο που μετράει σχεδόν τέσσερις αιώνες ζωής, το ιταλικό ίδρυμα απένειμε για 14η χρονιά τα βραβεία του σε εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ηπείρου από την πολιτική, την οικονομία, τις επιστήμες και τις τέχνες για την προσφορά τους στο χώρο τον οποίο υπηρετούν.

«Eυχαριστώ το Ιδρυμα Galileo όχι μόνο για το βραβείο που μου απονέμεται αλλά και για την σημαντική προσφορά του στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Καθώς και για το ότι φέρνει κοντά τους λαούς της Ευρώπης μέσω αυτού του θεσμού. Η μουσική είναι η ζωή μου. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο βραβείο -Una vita per la musica- όχι μόνο με τιμά αλλά και με συγκινεί βαθιά...», είπε η Χάρις Αλεξίου παραλαμβάνοντας το «Giglio d' Oro». Κι έπειτα, το αφιέρωσε στον ελληνικό λαό «ευχόμενη σε όλους μας δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας».

Η τελετή απονομής των βραβείων ήταν μια ξεχωριστή ευρωπαϊκή γιορτή, με μουσική, χορό και ποίηση από πολλές χώρες. Και η παρουσία της χώρας μας ήταν έντονη – με απαγγελία της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Καβάφη στα Ελληνικά και με την Χάρι Αλεξίου να τραγουδά «Οι φίλοι μου χαράματα» και να ξεσηκώνει θύελλα χειροκροτημάτων.

DPG Network