Ο Lars Von Trier απαντά στην επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών

Ο Lars Von Trier απαντά στην επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών

Πάντα, ωστόσο, με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο.

Μετά τον αποκλεισμό του από το Φεστιβάλ των Καννών και τον χαρακτηρισμό του ως «persona non grata» από την επιτροπή του Φεστιβάλ, λόγω των δηλώσεων σχετικά με τους Ναζί και τους Εβραίους που έκανε πριν λίγες μέρες και για τις οποίες ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη μιας και απλώς αστειευόταν, ο Δανός σκηνοθέτης αποφάσισε να απαντήσει στους επικριτές του και να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό του από το ιστορικό Φεστιβάλ κινηματογράφου. Όχι όμως με τον τρόπο που μπορεί να φαντάζεστε.

«Πρέπει να πω πως ο χαρακτηρισμός «persona non grata» είναι μια θαυμάσια λέξη», δήλωσε ο Trier την Παρασκευή, μόλις μια μέρα μετά τον αποκλεισμό του. «Έχει μια γλυκήτητα μέσα του την οποία δεν μπορώ να αρνηθώ. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με το ότι έγινε, αλλά η λέξη αυτή είναι σαν να σου απονέμουν μια τιμή», συνέχισε, δείχνοντας μάλιστα με το δάχτυλό του ένα φανταστικό μετάλλιο στο στήθος του.

Μπορεί εν μία νυκτί ο Trier να μετατράπηκε από αναγνωρισμένος βετεράνος σκηνοθέτης σε έναν παρία της 7ης τέχνης, για τον οποίο οι πόρτες του Φεστιβάλ που τον είχε βραβεύσει πίσω στο 2000 με τον Χρυσό Φοίνικα για τη ταινία του «Χορεύοντας στο Σκοτάδι», να είναι ερμητικά κλειστές από δω και στο εξής, ο ίδιος όμως δεν έχει σκοπό να χάσει το ιδιαίτερο χιούμορ του, ακόμα κι αν ήταν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του που τον έφερε σε αυτή τη θέση.