Κρίση πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Κρίση πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Δες τι ακριβώς πρέπει να κάνεις

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός όμως δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία. Αυτός που παθαίνει κρίσεις πανικού νιώθει ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει.

Αρκετοί άνθρωποι βιώνουν έστω και μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού, όταν όμως το πρόβλημα αυτό συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις; Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα μίλησε στην εκπομπή Καλοκαίρι μαζί για τις κρίσεις πανικού, αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης.

Τα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν μια κρίση πανικού είναι: ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια, τρέμουλο, αίσθημα ζάλης, αίσθημα πνιγμού, μούδιασμα, απώλεια ελέγχου του εαυτού και φόβος ότι θα πεθάνουμε. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται απρόοπτα, ξαφνικά, χωρίς πολλά σημάδια, οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Δες στο βίντεο που ακολουθεί και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.