Ο Τιτανικός σαπίζει: Η νέα έρευνα που σοκάρει

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ο Τιτανικός σαπίζει: Η νέα έρευνα που σοκάρει

Μια είδηση που μας αναστάτωσε

Έχουν περάσει 107 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού. Ήταν 15 Απριλίου το 1912, όταν το υπερωκεάνιο (μήκους 269μ.) ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το Southampton στη Νέα Υόρκη. Μία σύγκρουση με ένα παγόβουνο στάθηκε μοιραία, με τον Τιτανικό να βυθίζεται και να παίρνει μαζί του στον πάτο του Ατλαντικού πάνω από 1500 ανθρώπους.

Κι ενώ έχουμε δει πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με το πιο διάσημο ναυάγιο, η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες μας σόκαρε. Μια ομάδα εξερευνητών πραγματοποίησε πέντε καταδύσεις με επανδρωμένα υποβρύχια για να ερευνήσει και να φωτογραφίσει το πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό και το πόρισμα που έβγαλε είναι αν μη τι άλλο σοκαριστικό και λυπηρό. Τα απομεινάρια του πλοίου καταστρέφονται από τα βακτήρια, τη διάβρωση και τα βαθιά ρεύματα των ωκεανών.

Σύμφωνα με τον Parks Stephenson, έναν ιστορικό που συμμετείχε στις καταδύσεις κάποια από τα χαρακτηριστικά του πλοίου έχουν αλλοιωθεί εντελώς. Η έλλειψη φωτός και οι έντονες πιέσεις σε βάθος περίπου 4χλμ καθιστούν το περιβάλλον του Τιτανικού αφιλόξενο για μορφές ζωής, ενώ άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι μικροοργανισμοί που έχουν αποικίσει το πλοίο, καταστρέφουν αργά τους 50.000 τόνους σιδήρου.

Μάλιστα το συμπέρασμα των ειδικών είναι πως αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα μείνει τίποτα από τον Τιτανικό μέχρι το 2030. Ο Victor Vescovo, διευθύνων σύμβουλος της Caladan Oceanic, της ιδιωτικής εταιρείας πίσω από την αποστολή, δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο ναυάγιο, δεν ήμουν αρκετά προετοιμασμένος για το πόσο μεγάλο ήταν. Ήταν εξαιρετικό να τα δούμε όλα αυτά».