Mommyrexics: Έγκυοι μεγέθους XS

Mommyrexics: Έγκυοι μεγέθους XS

Η νέα τάση που πάει να περάσει το Hollywood, ίσως θα έπρεπε να περάσει πρώτα από ένα τεστ υγείας – αλλά και ηθικής.

mommyrexic2
spl288407_003
spl282241_003

Η μανία για τέλειο σώμα που πλησιάζει, αν όχι τηρεί ευλαβικά, τις αναλογίες μοντέλων, είναι γνωστή εδώ και χρόνια στον πλανήτη Hollywood και πέρασε μέσω των celebrities και στον απλό κόσμο και κυρίως στις γυναίκες. Οι εξαντλητικές δίαιτες, τα πολύωρα προγράμματα γυμναστικής, οι βιολογικές τροφές, τα ακραία tricks αδυνατίσματος σε χρόνο dt και ότι άλλο έφερε μαζί της αυτή η μανία έχουν γίνει πλέον, καλώς ή κακώς, κομμάτι της ζωής μας.

Τελευταία, όμως, αυτή η τάση έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις γυναίκες και σε μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους, την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πλέον οι περισσότερες celebrities, αντί να τρώνε για δύο όταν περιμένουν παιδί, τρώνε μετά βίας για έναν, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε να βρούμε τις κοιλιές τους, ακόμα και όταν βρίσκονται στον έκτο, τον έβδομο, τον όγδοο μήνα. Ή μάλλον, τις κοιλιές τις βλέπουμε. Το υπόλοιπο σώμα είναι αυτό που οδεύει προς την εξαΰλωση.

Το νέο αυτό trend ξεκίνησαν μαμάδες όπως οι Rachel Zoe, Bethenny Frankel και, φυσικά, Victoria Beckham, οι οποίες πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να μην αποκτήσουν ούτε περιττό γραμμάριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, δημιουργώντας επάξια το «κίνημα» των Mommyrexics, των ανορεξικών δηλαδή μαμάδων.



Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από την φοβία των διάσημων μαμάδων για τα κιλά της εγκυμοσύνης, αποτελούμενη από προσωπικούς γυμναστές, διατροφολόγους, ακόμα και μεγάλες εταιρείες αθλητικών ρούχων που προωθούν ολόκληρες συλλογές αφιερωμένες σε εγκύους που γυμνάζονται φανατικά μέχρι να μπουν στο χειρουργείο.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Joshua Margolis, προσωπικού γυμναστή στο Mind Over Matter Health & Fitness, ο οποίος παραδίδει ειδικά μαθήματα σε εγκύους, λεχώνες αλλά και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που προσπαθούν να κρατήσουν μια, σχετικά, σέξι φιγούρα: «Η κόλαση δεν πιάνει μία μπροστά στη μανία μιας λεχώνας γυναίκας να ξαναμπεί στο "παιχνίδι"», σχολιάζοντας έτσι με πολύ γλαφυρό τρόπο την ψυχαναγκαστική ανάγκη που έχει δημιουργήσει η βιομηχανία στις γυναίκες για τέλειο σώμα, ακόμα και όταν έχουν μόλις φέρει στον κόσμο ένα νέο πλάσμα.

Η Rosie Pope, διάσημη σχεδιάστρια ρούχων εγκυμοσύνης στην Αμερική, δήλωσε πως «Έχω παρατηρήσει έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό πελατισσών μου να νιώθουν έντονο στρες, σχετικά με το αν θα καταφέρουν να επανέλθουν στα φυσιολογικά κιλά τους αμέσως μετά τη γέννα». Η Pope μάλιστα, που πρόσφατα γέννησε το δεύτερο παιδί της, έχει προσθέσει στη συλλογή της ένα επιπλέον νούμερο ρούχων, το XS, όπως και πολλές άλλες εταιρείες ρούχων εγκυμοσύνης, αν και ανησύχησε όταν δεν μπόρεσε να χωρέσει μέσα σε αυτό, παρά την μικροκαμωμένη της σιλουέτα.

Φυσικό κι επόμενο ήταν η ιατρική κοινωνία να εξεγερθεί με αυτή τη νέα τάση, με δεκάδες γιατρούς και διαιτολόγους να κατηγορούν τις διάσημες celebrity-μαμάδες. Η διαιτολόγος Lisa Cohn, πιστεύει πως το μέγα παράδειγμα μιας «mommyrexic» είναι η Victoria Beckham –γεγονός καθόλου δύσκολο να πιστέψεις.



«Η Beckham βρίσκεται στον όγδοο μήνα της τώρα και το να δείχνει υπερβολικά αδύνατη παραμένει κομμάτι του σχεδίου της, είτε αυτό είναι υγιεινό είτε όχι. Έχει σταματήσει να δείχνει τόσο ζωντανή, έχει χλωμό πρόσωπο, βαριά μάτια και δείχνει αφυδατωμένη», είπε στην Post η διαιτολόγος, προσθέτοντας «Αν ισχύει το ότι σκοπεύει να χάσει κατευθείαν 10 κιλά αφού γεννήσει το μωρό της, αυτό της το σχέδιο στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλες τις άλλες γυναίκες εκεί έξω».

«Δασκάλα» των Mommyrexics φαίνεται, ωστόσο, πως είναι η διάσημη στυλίστρια Rachel Zoe, η οποία και συμβουλεύει τη Beckham για τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί ώστε να μην πάρει κιλό. Όχι αδίκως, μιας και η ίδια η Zoe, που απέκτησε το πρώτο της παιδί τον περασμένο Μάρτιο, δεν πήρε σχεδόν γραμμάριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Η Zoe μάλιστα έχει τη φήμη πως συμβουλεύει όλες τις διάσημες φιλενάδες της για το πως να μένουν στο size zero, και θεωρεί τον εαυτό της ειδική σε θέματα αδυνατίσματος και συντήρησης της σιλουέτας, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και γενικότερα.

Φυσικά, όλο αυτό το ανησυχητικό και κάπως άβολο trend, δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει τους ψυχολόγους. Πρόκειται, άλλωστε, κυρίως, για μια εμμονή.

Ο ψυχίατρος Isaac Herschkopf, μιλώντας σε γνωστή βρετανική εφημερίδα, είπε πως αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι «οι γυναίκες των οποίων η ομορφιά είναι το σημαντικότερο κομμάτι της γοητείας τους».

Πιο συγκεκριμένα είπε πως «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. (Αυτές οι γυναίκες) ανυσηχούν τόσο πολύ μήπως χάσουν τους άντρες τους, που μπορεί να φτάσουν στο σημείο να αγνοήσουν το μωρό τους, ή ακόμα και να το κατηγορήσουν για την κατάστασή τους».



Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μόνο σίγουρο, πέρα από την αμφισβητούμενη ηθική αυτής της επικίνδυνης τάσης, είναι πως οι διάσημες μαμάδες έχουν τον τρόπο να ικανοποιήσουν τα ματαιόδοξα καπρίτσια τους, πληρώνοντας αδρά για ολόκληρες ομάδες ειδικών που θα τις κρατήσουν σταθερά στο XS νούμερο. Το ίδιο όμως δεν ισχύε και για τις απλές, καθημερινές γυναίκες, που δεν διαθέτουν τους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς, βάλλονται όμως καθημερινά από εικόνες γυναικών που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι επαγγλεματίες μοντέλα ή λεχώνες επτά ημερών και καταπιέζονται ψυχολογικά ώστε να τους μοιάσουν, χωρίς να σκέφτονται τόσο πως κουβαλάνε έναν δεύτερο άνθρωπο μέσα τους.

Αυτό που πρέπει κάθε γυναίκα να κρατήσει στο μυαλό της, πάντως, είναι πως η παρομοιώδης «λάμψη της εγκύου» δεν επιτυγχάνεται με εξαντλητικές δίαιτες, αλλά με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, φυσιολογική άσκηση και, κυρίως, αγάπη για το μικρό πλασματάκι που θα φέρει στον κόσμο. Το οποίο θα την αγαπά ακόμα και με μερικά κιλά παραπάνω.