Ο πρίγκιπας George δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς και ξέρουμε τον λόγο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ο πρίγκιπας George δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς και ξέρουμε τον λόγο

Και φυσικά θα τον μοιραστούμε μαζί σου

Ο πρίγκιπας George είναι το πρώτο παιδί του πρίγκιπα William και της Kate Middleton και τρίτος στη σειρά για τη διαδοχή του θρόνου μετά τον μπαμπά του Will και τον παππού Κάρολο. Ωστόσο πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο νεαρός πρίγκιπας δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς. Και ξέρουμε και τον λόγο για τον οποίο θα συμβεί αυτό, αν πράγματι γίνει. Ο πρώην βασιλικός ανταποκριτής του BBC Christopher Lee, ισχυρίστηκε τολμηρά ότι ο πρίγκιπας William και το μεγαλύτερο παιδί της Kate, George, δεν θα φορέσουν ποτέ το στέμμα για χιλιάδες λόγους.

Σε ένα άρθρο για τον News Statesman το 2013, υποστήριξε ότι η μοναρχία δεν θα υπάρχει τη στιγμή που η τρίτη γραμμή του θρόνου είναι έτοιμη να γίνει βασιλιάς. Ισχυρίστηκε ότι η δημοτικότητα της μοναρχίας εξαρτάται σήμερα από την ίδια τη Βασίλισσα, τη μακροζωία και τον αέρα του μυστηρίου της, ενώ ο διάδοχός της πρίγκιπας Κάρολος είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι, ενώ η ψηφοφορία δείχνει ότι η μοναρχία υποστηρίζεται γενικά, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή οι άνθρωποι δεν αποσυνδέουν τη βασίλισσα Ελισάβετ, από το ίδιο το θεσμικό όργανο.

Ο ειδικός έγραψε: «Η ψηφοφορία για μια μοναρχία υποστηρίζει έναν θεσμό. Η ψηφοφορία για τον κυρίαρχο είναι αρκετά διαφορετικός παράγοντας Χ». Ο κυρίαρχος είναι διασημότητα και διασημότητα είναι το παν. Η βασίλισσα είναι πιθανώς μια από τις δέκα κορυφαίες εικόνες στον κόσμο. Παραδόξως, και παρά τις γενικές αντιλήψεις, ο κόσμος έχει μόνο μια επιφανειακή άποψη της Βασίλισσας, σε αντίθεση με τα παιδιά και τα εγγόνια της που γίνονται βορά των media.

«Αυτό είναι το ίδιο το θέμα της βρετανικής μοναρχίας. Η βασίλισσα είναι διαφορετική». Ο Lee ισχυρίστηκε εξαιτίας αυτού, πως όταν ο Κάρολος γίνει Βασιλιάς, το ίδρυμα θα υποφέρει. Όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε, αλλά θα γίνουν αναπόφευκτες αλλαγές στα «άλλα μεγάλα θεσμικά όργανα» που θα θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη μοναρχία. Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι τελικά η Εκκλησία της Αγγλίας θα αποσταθεροποιηθεί από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι ο μονάρχης, ως Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας, θα χάσει ένα όργανο του κράτους.

Ο Lee στη συνέχεια επικεντρώθηκε ειδικά στον δούκα και τη δούκισσα του Cambridge. Υποστήριξε, πως ενώ τώρα είναι πιο ελκυστικοί για τους νεότερους, τη στιγμή που ο William θα αναλάβει τον θρόνο, θα είναι τουλάχιστον μεσήλικας και ίσως η εικόνα τους «αυτό το πιο φρέσκο» να έχει υποχωρήσει. Για τον πρίγκιπα George έγραψε: «Με παρόμοια αναλογιστικά στοιχεία, ο George θα μπορούσε να φτάσει στα εξήντα του πριν στεφθεί βασιλιάς - σίγουρα 60 χρόνια από τώρα».

Συμπερασματικά, υποστήριξε ότι ο σύγχρονος κόσμος είναι ένας ταχέως μεταβαλλόμενος κόσμος, όπου οι θεσμοί που προηγουμένως βασίζονταν στη μοναρχία προσαρμόζονται, αλλάζουν ή εξαφανίζονται.