Οικονομική καταστροφή στο Παλάτι. Ο κορονοϊός και η αντίδραση της Ελισάβετ

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Οικονομική καταστροφή στο Παλάτι. Ο κορονοϊός και η αντίδραση της Ελισάβετ

Το βασιλικό νοικοκυριό λέει ότι υπάρχουν «προκλήσεις» μπροστά τους, αλλά σημειώνει ότι δεν θα ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση.

Κάθε χρόνο το βασιλικό νοικοκυριό ανοίγει τα λογιστικά βιβλία του για να δείξει πώς έχει ξοδέψει τα δημόσια χρήματα, και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας, έτσι και η αποκάλυψη της έκθεσης Sovereign Grant το 2020 φαίνεται αρκετά διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια.

Για αρχή να σου πούμε πως, όταν ο ταμίας της Βασίλισσας (γνωστός και ως φύλακας του πορτοφολιού) ανέφερε λεπτομερώς τις δαπάνες του βασιλικού νοικοκυριού στους δημοσιογράφους χθες, το έκανε αυτό με τρεις μήνες καθυστέρηση από το συνηθισμένο, επειδή η πανδημία είχε καθυστερήσει τη λογιστική. Και, αντί να επικεντρωθούμε μόνο σε πληροφορίες από το οικονομικό έτος που αφορά η τελευταία έκθεση (Απρίλιος 2019 έως Μάρτιος 2020), η «αφήγηση» έχει μετατοπιστεί σε αυτό που συμβαίνει τώρα, καθώς ζούμε σε καιρούς άνευ προηγουμένου.

«Ενώ η έκθεση επισημαίνει πως ήταν μια ακόμη πολυάσχολη χρονιά, δεν δίνει μια ακριβή εικόνα των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα χρόνια που θα επιφέρει ο Covid-19», δήλωσε ο ταμίας, Sir Michael Stevens. Συνεχίζοντας να εξηγεί ότι το νοικοκυριό αντιμετωπίζει τουλάχιστον χαμηλότερο από το αναμενόμενο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον. Έπειτα κατέστησε σαφές: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση και θα κοιτάξουμε να διαχειριστούμε τον αντίκτυπο μέσω των δικών μας προσπαθειών και αποτελεσματικότητας».

Το Sovereign Grant είναι το εφάπαξ ποσό που λαμβάνει η βασίλισσα από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και καλύπτει τις επίσημες δαπάνες της μοναρχίας – από τα garden parties έως την πληρωμή προσωπικού, βασιλικά ταξίδια, και τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων. Από το 2012, το ποσό που λαμβάνει η βασίλισσα από το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίστηκε στο 15% των κερδών του Crown Estate δύο χρόνια πριν. Το Crown Estate διαχειριζόταν ιστορικά ο μονάρχης, αλλά δεν ήταν ποτέ η προσωπική ιδιοκτησία της μοναρχίας και τα κέρδη του χρησιμοποιήθηκαν πάντα για δημόσιες δαπάνες. Σήμερα, διευθύνεται από ένα ξεχωριστό σώμα και πληρώνει όλα τα κέρδη του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το 2017, η επιχορήγηση της βασίλισσας αυξήθηκε για μια περίοδο 10 ετών στο ισοδύναμο του 25% των κερδών του Crown Estate, με τα επιπλέον χρήματα να διατίθενται για την πληρωμή της ανακαίνισης του Buckingham Palace. Για παράδειγμα, κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2020, έλαβε συνολική επιχορήγηση 82,4 εκατ. £ (ή περίπου 105 εκατ. $) - 49,4 εκατ. £ για την κάλυψη των επίσημων βασιλικών δαπανών και 33 εκατ. £ για τις εργασίες συντήρησης.

Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά ή ακόμη και να εξαφανίζεται, θα ήταν πολύ άσχημο φαινόμενο εάν η ακόμη καλά χρηματοδοτούμενη μοναρχία ζητούσε πρόσθετους δημόσιους πόρους. Το γεγονός πως δεν το έκαναν είναι περισσότερο λογικό παρά αξιέπαινο.

Πέρυσι, σε ηλικία 93 ετών, η βασίλισσα πραγματοποίησε 296 επίσημες δεσμεύσεις και συνεχίζει να είναι όσο το δυνατόν πιο ορατή στη νέα κανονικότητα. Όπως είπε ο Sir Michael Stevens: «Παρόλο που ο Covid-19 άλλαξε προσωρινά τη μορφή των δεσμεύσεων και των εκδηλώσεων, δεν άλλαξε την αίσθηση της συνέχειας, της διαβεβαίωσης και της αναγνώρισης που παρέχουν. Το πρόγραμμα της Αυτού Μεγαλειότητας, υποστηριζόμενο από την οικογένειά της, θα συνεχίσει να αναπτύσσει ουσιαστικούς τρόπους για να οδηγήσει το έθνος σε αυτό το διάστημα».