Το προσβλητικό σχόλιο του Καρόλου για την Diana λίγες μέρες μετά τον θάνατό της

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Το προσβλητικό σχόλιο του Καρόλου για την Diana λίγες μέρες μετά τον θάνατό της

Το συμβάν που είδε το φως της δημοσιότητας 23 χρόνια μετά

Τον Αύγουστο που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την ημέρα που η πριγκίπισσα Diana έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε υπόγεια σήραγγα στο Παρίσι, στη προσπάθεια της μαζί με τον Al Fayed να ξεφύγουν από τους δημοσιογράφους που τους κυνηγούσαν. Αυτή είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα η επίσημη αιτία θανάτου της.

Τώρα 23 χρόνια μετά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο κληρονόμος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, φέρεται να έκανε «προσβλητικά» σχόλια για την πρώην σύζυγό του, την πριγκίπισσα Diana, στον αδερφό της, μερικές ημέρες μετά το θάνατό της το 1997, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο.

Ο ιστορικός Robert Lacey γράφει στο «Battle of Brothers: The Inside Story of a Family in Tumult» ότι ο Κάρολος έκανε το σχόλιο στον αδελφό της Diana, Charles, τον 9ο Κόμη Spencer, καθώς διαμάχησαν για την κηδεία. Προφανώς, ο Spencer αντιτάχθηκε στους ανιψιούς του στο να περπατήσουν σε μια δημόσια πομπή κηδείας πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα έπρεπε να περπατήσει στη μεγάλη πομπή με τους δύο γιους του δίπλα του», έγραψε ο Lacey σε αποσπάσματα που έχει στην κατοχή του το People, «αλλά ο θείος Charles Spencer δεν συμφώνησε. Ήταν ήδη θυμωμένος εκ μέρους της οικογένειάς του που η κηδεία της αδερφής του είχε μετατραπεί σε μια βασιλική περίσταση, και ήταν ιδιαίτερα αντίθετος στην ιδέα ότι τα νεαρά ανίψια του θα έπρεπε να περπατήσουν την ενός μιλίου διαδρομή πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους».

«Ο Spencer αισθάνθηκε απόλυτα σίγουρος ότι η Diana θα ήταν τρομοκρατημένη με την ιδέα ότι οι γιοι της πρέπει να υποστούν μια τέτοια δοκιμασία», πρόσθεσε o Lacey. Τα είχε ήδη πει στον Κάρολο όλα αυτά. Μία διαφωνία μεταξύ τους «είχε τελειώσει με τον κόμη να κλείνει το τηλέφωνο στον γαμπρό του αφού ο Κάρολος έκανε ένα ιδιαίτερα προσβλητικό σχόλιο για την Diana».

Στο τέλος, τόσο ο William, όσο και ο Harry συνόδευσαν μαζί με τον πατέρα τους, τον Spencer και τον παππού τους τον πρίγκιπα Φίλιππο τη μακρά πομπή. Η υπηρεσία πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1997, έξι ημέρες μετά το θάνατό της.