Eurovision 2021: 20 facts για τον μουσικό διαγωνισμό που δεν γνώριζες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Eurovision 2021: 20 facts για τον μουσικό διαγωνισμό που δεν γνώριζες

Είχες ακούσει ποτέ κάποιο από αυτά;

H Eurovision είναι ο ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Κάθε χώρα συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της δημόσιας της τηλεόρασης και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διεξαγόταν ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 ως και το 2019 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Το 2020 η Eurovision δεν πραγματοποιήθηκε, και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η έλευση της πανδημίας. Εκτός αυτού, αποτελεί τον δημοφιλέστερο διαγωνισμό τού είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων.

Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό έως το 2015 όπου η Αυστραλία έκανε το ντεμπούτο της.

Το Σάββατο 22 Μαΐου θα παρακολουθήσουμε τον μεγάλο τελικό, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, δηλαδή αύριο και την Πέμπτη θα δούμε τους δύο ημιτελικούς. Την Ελλάδα εκπροσωπεί φέτος η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία θα μας εκπροσωπούσε και πέρυσι, με το τραγούδι Last Dance.



Σκοπός μας φυσικά είναι να περάσουμε στον τελικό και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα εξασφαλίσουμε μια θέση στον τελικό του Σαββάτου. Σήμερα είμαστε εδώ για έναν άλλο λόγο. Μπορεί να είσαι χρόνιος eurofan, όμως έχουμε για σένα κάποια facts.

Κάποια facts σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού που δεν ήξερες σίγουρα.